Telnet Nedir?

Telnet Nedir?​

Telnet Nedir?


Telnet günümüzde en sık kullanılan bilgisayar araçlarının önderlik yapar. Telnet vasıtasıyla herhangi bir sistem ağı üstünden PC’lere ve serverlara komut emri kullanarak yazışma kurmanız elde eden bir vasıta olma hususi durumunu taşır. Telnet yardımıyla web ağı üstünden uzaktaki başka bir bilgisayarla iletişime geçebilirsiniz. Telnet TCP-IP tabanlı bir protokol olma özelliğine haizdir. Telnet platformunun da web siteleri şeklinde adresleri vardır. Telnet hizmetlerinin bağlantıları günümüzde PORT 23 üstünden gerçekleşmektedir.

Telnet platformun kullanmak için Windows 10 üstünden Telnet aracını aktifleştirmeniz gerekiyor. Telnet aracını kullanmak tamamen parasızdır. Sistem sizden herhangi bir ücret hiçbir şekilde talep etmez. Bununla beraber herhangi bir kullanıl süreside bulunmuyor, arzu ettiğiniz kadar kullanabilirsiniz.

Telnet tüm işletim sistemlerinde geçerliliği olan bir araçtır. Tüm işletim sistemleri için parasız terminal vardır. Telnet hizmetleri kullanıcı adı ve gizyazı işlemleriyle çalışır. Telnet uygulaması her ne kadar şifreli bir işlemle çalışıyor olsa da pek fazla güvenilir bir vasıta değildir. Aracın güvenilir olmamasının en mühim sebebi ise gizyazı algoritmasının bulunmamasından meydana gelmektedir. Tüm işlemler düz bir yazı şeklinde gönderilir.

Bununla beraber Telnet sistemi günümüzde çok çok fazla bir eski sistemdir. Günümüzde Telnet uygulamasına benzer birçok yeni program aracı bulunuyor. Bu araçlar Telnet aracından daha çok güvenilirliğe haiz, daha süratli araçlar olarak dikkatleri üstüne çekiyor. Sadece her şeye karşın Telnet kullanıcısı sayısı da günümüzde çok çok fazla miktarlardadır.

telnet-virtual-terminal-client-internet-network-concept-230273737.jpg


Telnet Iyi mi Kullanılmaktadır?


Telnet kullanımı PC kullanıcı için oldukça merak uyandıran konuların başlangıcında gelmektedir. Telnet kullanımı günümüzde oldukça kolay yapıda bir uygulama aracı olarak bilinir. Pratikliğiyle dikkatleri üstüne çeken Telnet pek fazlaca kullanıcı tarafınca tercih edilen araçların başlangıcında geliyor. Telnet aracını parasız uygulamalar üstünden kullanabilirsiniz. PC’nizi parasız Telnet uygulamaları indirerek aracı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bununla beraber Telnet Windows 10 işletim sistemi üstünden de etkinleştirilebilen bir uygulamadır. Windows 10 üstünden Telneti aktifleştirerek Telnet kullanmaya başlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız ihtiyaç duyulan ilk işlem Windows 10 başlat kutusundan ‘’ Denetim Masası ‘’ uygulamasını açınız.

Denetim masasına giriş yaptıktan sonrasında karşınıza ‘’ Program Kaldır’’ butonu çıkacaktır. Program kaldır butonuna tıklayınız. Daha sonrasında oluşturulan sekmenin sol kısmında ‘’ Windows özelliklerini aç yada kapat ‘’ bölmesine tıklayın.

Bu işlemden sonrasında karşınıza birçok komut sıralaması çıkacaktır. Buradan yapmanız ihtiyaç duyulan ‘’ Telnet Client’’ sekmesini eylemsiz durumdan etken duruma geçirmektir. Aktifleştirme işlemini gerçekleştirdikten sonrasında bilgisayarınızı kapatıp, tekrardan başlatın. Bilgisayarınızı tekrardan başlattığınız zamandan itibaren Telnet aracı tamamen bilgisayarınızda online olacaktır. Böylelikle artık kolaylıkla Telnet aracının tüm özelliklerinden ücretsiz bir şekilde faydalanabilirsiniz. Aracı çalıştırmak için ise başlat arama butonuna Telnet yazmanız yeterlidir.

Karşınıza çıkacak olan simgeye tıkladıktan sonrasında Telnet aracınızı kullanabilirsiniz. Böylelikle Telnet komut ekranınızda etken olur. Ve işlemler bu şekilde tamamlanır. Artık Telneti kullanmaya başlayabilirsiniz.

telnet-t.jpg
 
Üst Alt