Tarayıcı Önbellekleme Nasıl Yapılır?

rucoder

Eski üye
Katılım
5 Nis 2022
Mesajlar
221
Tepki
0

Tarayıcı Önbellekleme Iyi mi Yapılır?​

tarayıcı önbellekleme


Tarayıcı önbellekleme önerisi web sitenizi piyasada yer edinen değişik kontrol araçları ile kontrol ederken karşınıza sık sık çıkar. Web sitenizi ziyaret eden her kullanıcı veri alışverişinde bulunur ve bu durumda sunucunuzun daha çok kaynak kullanmasına niçin olur. Bazı internet sayfaları içerdikleri reklam ve görsel içeriklerden dolayı yavaş açılır. Tamamı web sitenizin hızını ve direkt kullanıcı deneyimini etkisinde bırakır.

Tarayıcı önbellekleme yardımıyla web sitenizin daha süratli açılmasını sağlayabilirsiniz. Web sitenize yüklemiş olduğunuz dosyaları kullananların bilgisayarına kaydederek her ziyaretlerinde buradan çeker. Böylelikle sunucunuzu yormaz ve açılış hızınızın artmasını sağlar. Süratli oluşturulan bir site kullanıcı deneyimini pozitif etkilediği için arama motorlarında site üst sıralarda yer alır. SEO açısından da mühim olan tarayıcı önbellekme yöntemlerini aşağıda sizinle paylaşacağız.

Tarayıcı Önbellekleme Iyi mi Yapılır?


Windows ve linux tabanlı sunucularda gösterim meydana getiren sitelerde tarayıcı önbellekleme değişik şekillerde yapılır. Her iki sunucuda gösterim meydana getiren siteler için önbellekleme işleminin iyi mi yapıldığını anlatacağız.

1- WordPress İçin Önbellekleme


WordPres tarayıcı önbellekleme için .htaccess dosyasına aşağıda ki kodu eklemeniz gerekir.

<ifmodule mod_expires.c> <filesmatch “.(png|jpg|gif|svg|css|js)$”> ExpiresActive on ExpiresDefault “access plus 1 year” </filesmatch> </ifmodule>

WordPress için önbellekleme yaparken .htaccess dosyasını işlem öncesinde yedeklemeniz gerekir. Eğer Internal Server Error hatası ile karşılarsanız yedeklediğiniz dosyayı geri yükleyebilirsiniz. Eğer bu hatayla karşılaşırsanız apache mod expires’ in yülü olup olmadığını deneyin.

2- PHP İçin Önbellekleme


.htaccses dosyasına;

##EXPIRES CACHING ##

<IfModule mod_expires.c>

ExpiresActive On ExpiresByType image/jpg “access 1 year”

ExpiresByType image/jpeg “access 1 year”

ExpiresByType image/gif “access 1 year”

ExpiresByType image/png “access 1 year”

ExpiresByType text/css “access 1 month”

ExpiresByType application/pdf “access 1 month”

ExpiresByType text/x-javascript “access 1 month”

ExpiresByType application/x-shockwave-flash “access 1 month”

ExpiresByType image/x-icon “access 1 year”

ExpiresDefault “access 2 days”

</IfModule>

## EXPIRES CACHING ##


kodunu ilave edin. Linux sunucularda bu kodu eklemeniz yeterlidir. Sorunsuz bir halde çalışacaktır.

3- Asp.net , Mvc, Asp İçin Önbellekleme


Asp.net , Mvc, Asp İçin;

<staticContent> <clientCache cacheControlCustom=”public” cacheControlMode=”UseMaxAge” cacheControlMaxAge=”500.00:00:00″ /> </staticContent>

kodunu kullanmanız gerekir.

Yukarıda hem windows hem de linux tabanlı sunucular için önbellekleme kodlarını paylaştık. Sitenizde çalışacak kodu deneyerek bulabilirsiniz. Bazı durumlarda bilhassa WordPres’te kodlar uyumlu olmayabiliyor. Sunucu üstünde meydana getirilen ayar değişimleri de kodların çalışmamasına niçin oluyor. Bunun için yukarıda yer edinen kodları deneyerek hangisinin uyumlu bulunduğunu ve çalıştığını bulabilirsiniz.

Tarayıcı Önbellekleme Özelliği Niçin Önemlidir?


Tarayıcı önbellekleme yardımıyla web sitenizin daha süratli açılmasını sağlayarak kullananların site içinde iyi bir tecrübe yaşamasını direkt elde etmiş olmuş olursunuz. Kullanıcılara ne kadar iyi tecrübe sunarsanız arama motorlarından da karşılığını almış olmuş olursunuz. Kullanıcı deneyimi her yıl önemini artıran SEO faktörlerinden biridir. 2017 yılı içinde Google’ın güncellemelerinde de kullanıcı deneyimi kendisini fazlasıyla hissettiren bir unsur oldu. 2018 SEO Trendleri içinde da kullanıcı deneyimi yerinde şimdiden aldı.
 
Üst Alt