NFT nedir?

Mesut

Eski üye
Katılım
19 May 2021
Mesajlar
119
Tepki
13
Blockchain haberlerinde yaşanan patlama gibisi sizi "Um ... burada neler oluyor?" Diye düşünmeye bırakacak bir şey yoktur. Grimes'in NFT'ler için milyonlarca dolar kazandığını veya Nyan Cat'in tek olarak satıldığını okurken yaşadığım duygu bu . Ve hepimiz anlaşmanın ne olduğunu bildiğimizi düşündüğümüzde, Twitter'ın kurucusu imzalı bir tweet'i NFT olarak satışa sundu.

Merak ediyor olabilirsiniz: NFT nedir?

Saatlerce okuduktan sonra, sanırım biliyorum. Ben de ağlayacağımı düşünüyorum.

Tamam, temel bilgilerle başlayalım:

NFT NEDİR? NFT NE ANLAMA GELİYOR?

Değiştirilemez jeton.

Bu onu daha net yapmaz.

Doğru, üzgünüm. "Değiştirilemez" aşağı yukarı benzersiz olduğu ve başka bir şeyle değiştirilemeyeceği anlamına gelir. Örneğin, bir bitcoin değiştirilebilir - birini başka bir bitcoin ile takas ettiğinizde tamamen aynı şeye sahip olacaksınız. Bununla birlikte, türünün tek örneği olan bir ticaret kartı değiştirilebilir değildir. Onu farklı bir kartla takas ettiyseniz, tamamen farklı bir şeye sahip olurdunuz. Bir Squirtle'dan vazgeçtiniz ve StadiumTalk'un “beyzbol kartlarının Mona Lisa'sı ” dediği 1909 T206 Honus Wagner'e sahip oldunuz . ”(Onların sözlerini alacağım.)

NFT'ler nasıl çalışır?

Çok yüksek bir seviyede, çoğu NFT, Ethereum blok zincirinin bir parçasıdır. Ethereum, bitcoin veya dogecoin gibi bir kripto para birimidir, ancak blok zinciri aynı zamanda, örneğin bir ETH madeni parasından farklı şekilde çalışmasını sağlayan ekstra bilgileri depolayan bu NFT'leri de destekler. Diğer blok zincirlerinin kendi NFT sürümlerini uygulayabileceğini belirtmekte fayda var. ( Bazılarının zaten var .)

NFT süpermarkette almaya değer ne var?

NFT'ler gerçekten dijital herhangi bir şey olabilir (çizimler, müzik, beyniniz indirilmiş ve bir yapay zekaya dönüştürülmüş gibi), ancak mevcut heyecanın çoğu, dijital sanat satmak için teknolojiyi kullanmaktan kaynaklanıyor.


Yani, insanlar benim güzel tweetlerimi mi alıyor?

Kimsenin seni durdurabileceğini sanmıyorum, ama aslında bunu kastetmemiştim. Sohbetin çoğu , güzel sanatlar koleksiyonculuğunun bir evrimi olarak NFT'ler hakkındadır , sadece dijital sanatla.

(Yan not, "güzel tweetlerimi satın alıyorum" sözüyle geldiğimizde, gerçek olmayacak kadar aptalca bir şey düşünmeye çalışıyorduk. Dolayısıyla , elbette Twitter'ın kurucusu 3 milyon doların biraz altında bir tane sattı. Makaleyi yayınladıktan kısa bir süre sonra.)

İnsanlar gerçekten bunun sanat koleksiyonculuğu gibi olacağını düşünüyor mu?

Eminim ki bazı insanlar bunu gerçekten umuyor - Grimes'ın 50 saniyelik bir videosuna yaklaşık 390.000 dolar ödeyen veya Beeple'ın bir videosuna 6,6 milyon dolar ödeyen kişi gibi . Aslında, Beeple'ın parçalarından biri, ünlü Christie’de açık artırmada satıldı.

Screen_Shot_2021_03_02_at_3.31.26_PM.png

Maalesef o Beeple videosunu sağ tıklayıp kişinin milyonlarca dolar ödediği aynı dosyayı indirmekle meşguldüm.

Vay canına, kaba. Ama evet, biraz tuhaflaştığı yer burası . Dijital bir dosyayı, bir NFT'ye dahil olan resim de dahil olmak üzere istediğiniz kadar kopyalayabilirsiniz.

Ancak NFT'ler size kopyalanamayacak bir şey vermek için tasarlanmıştır: çalışmanın sahipliği (sanatçı, tıpkı fiziksel sanat eserinde olduğu gibi, telif hakkı ve çoğaltma haklarını yine de elinde tutabilir). Fiziksel sanat koleksiyonu açısından söylemek gerekirse: herkes bir Monet baskısı satın alabilir. Ancak orijinaline yalnızca bir kişi sahip olabilir.

Beeple için gölge yok, ancak video gerçekten bir Monet değil.

3.600 $ 'lık Gucci Ghost hakkında ne düşünüyorsunuz ? Ayrıca, daha önce bitirmeme izin vermedin. Beeple'ın Christie's'de müzayedeye çıkardığı imaj 69 milyon dolara satıldı , bu arada Monet'nin resmi Nymphéas'ın 2014'te sattığından 15 milyon dolar fazla .


Monet'yi kim almışsa onu fiziksel bir nesne olarak takdir edebilir. Dijital sanatta bir kopya, kelimenin tam anlamıyla orijinali kadar iyidir.


Amaç ne?


Bu gerçekten sanatçı veya alıcı olmanıza bağlı.

Ben bir sanatçıyım

Öncelikle: Seninle gurur duyuyorum. Gitme zamanı. NFT'lerle ilgilenebilirsiniz, çünkü size aksi takdirde pek bir pazar olmayabilecek işleri satmanız için bir yol sunar. Gerçekten harika bir dijital çıkartma fikri bulursanız, ne yapacaksınız? İMessage App Store'da satılsın mı? Olmaz.

Ayrıca, NFT'lerin, NFT her satıldığında veya el değiştirdiğinde size belirli bir yüzde ödeyecek bir özelliği vardır ; bu, çalışmanızın çok popüler olması ve değer balonlarının artması durumunda, bu avantajlardan bazılarını görmenizi sağlar.

Ben bir alıcıyım.

Sanat satın almanın bariz faydalarından biri, sevdiğiniz sanatçıları finansal olarak desteklemenize izin vermesidir ve bu, NFT'ler için geçerlidir (bunlar, Telegram etiketlerinden çok daha trenddir). Bir NFT satın almak, genellikle resmi çevrimiçi olarak yayınlayabilmek veya profil resminiz olarak ayarlamak gibi bazı temel kullanım haklarını da elde etmenizi sağlar. Ayrıca, elbette, sanatın sahibi olduğunuza dair övünme hakları var ve onu yedeklemek için bir blok zinciri girişi var.

Hayır, koleksiyoncuyum demek istedim .

Ah, tamam, evet. NFT'ler, satın aldığınız ve değerinin bir gün artmasını umduğunuz diğer spekülatif varlıklar gibi çalışabilir , böylece onu kar için satabilirsiniz. Bununla ilgili konuştuğum için kendimi biraz kirli hissediyorum.

Yani her NFT benzersiz mi?

Sıkıcı, teknik anlamda, her NFT'nin blok zincirinde benzersiz bir token olduğu. Ancak tek bir kesin gerçek versiyonun olduğu bir van Gogh gibi olsa da, aynı sanat eserinin 50 veya yüzlerce numaralı kopyasının bulunduğu bir ticaret kartı gibi de olabilir.

Temelde bir ticaret kartına karşılık gelen şey için yüz binlerce doları kim ödeyebilir?

Bu, NFT'leri bu kadar dağınık yapan şeyin bir parçası. Bazı insanlar onlara güzel sanatlar koleksiyonculuğunun geleceği gibi davranır ve bazı insanlar onlara Pokémon kartları gibi davranır (burada normal insanlar için erişilebilirler ama aynı zamanda çocuklar için bir oyun alanı). Pokémon kartlarından bahsetmişken, Logan Paul bir milyon dolarlık kutu ile ilgili bazı NFT'leri sattı ...

Lütfen dur. Bunun nereye gittiğinden nefret ediyorum.

Screen_Shot_2021_03_02_at_3.39.12_PM.png

Evet, YouTube'da istediğiniz zaman izleyebileceğiniz bir videodan sadece klipler olan NFT video kliplerini 20.000 dolara kadar sattı . Ayrıca bir Logan Paul Pokémon kartının NFT'lerini sattı.

Logan Paul'un bir video klibi için 20.000 doları kim ödedi ?!

Bir aptal , sanırım?

Logan Paul aynı videodan 50 tane daha NFT satmaya karar verseydi çok komik olurdu.

Linkin Park'tan Mike Shinoda (aynı zamanda bir şarkı içeren bazı NFT'leri de satan) aslında bundan bahsetti . Onun sözleriyle, "fırsatçı bir pislik" olsaydı, bu kesinlikle birisinin yapabileceği bir şeydi. Logan Paul'un öyle olduğunu söylemiyorum, sadece kimden aldığına dikkat etmelisin.

Bu makaleyi NFT olarak satın alabilir miyim?

Hayır, ancak teknik olarak dijital herhangi bir şey bir NFT olarak satılabilir ( 1.800 ila 560.000 $ arasında bir yere sahip olmanız koşuluyla Quartz ve New York Times'tan makaleler dahil ). deadmau5 dijital animasyonlu çıkartmalar sattı. William Shatner, Shatner temalı takas kartları sattı (bunlardan biri görünüşe göre dişlerinin röntgeni idi).

Screen_Shot_2021_03_02_at_3.43.12_PM.png

Brüt. Aslında, birinin dişlerini NFT olarak alabilir miyim?

Genellikle bir tür doğrulama yöntemi olarak, NFT'leri gerçek dünya nesnelerine bağlamak için bazı girişimler olmuştur. Nike, CryptoKicks adını verdiği bir NFT sistemini kullanarak spor ayakkabıların orijinalliğini doğrulamak için bir yöntemin patentini aldı . Ama şimdiye kadar hiç diş bulamadım, hayır. Bakmaktan korkuyorum.

Bak? Nerede?

NFT'lerin etrafında ortaya çıkan ve insanların alıp satmasına izin veren birkaç pazar yeri var. Bunlar arasında OpenSea, Rarible ve Grimes'ın seçimi, Nifty Gateway var, ancak daha birçokları var.

İşin içinde kedi yavruları olduğunu duydum. Bana yavru kedilerden bahset.

Ethereum blok zinciri yeni bir standardın parçası olarak onlar için destek eklediğinde NFT'ler teknik olarak gerçekten mümkün hale geldi . Tabii ki, ilk kullanımlardan biri, kullanıcıların sanal kedi ticareti yapmasına ve satmasına izin veren CryptoKitties adlı bir oyundu . Teşekkürler internet.

Yavru kedilere bayılırım .

Biri için 170.000 dolardan fazla ödeyen kişi kadar değil .

Screen_Shot_2021_03_02_at_3.21.50_PM.png



Aynı. Ama bana göre, yavru kediler, NFT'lerin en ilginç yönlerinden birinin (dijital bir ejderhanın sanat sığınağı yaratmak istemeyenler için) oyunlarda nasıl kullanılabilecekleri olduğunu gösteriyor. Orada oyunlar zaten öğeleri olarak NFTleri atalım. Hatta biri sanal arazileri NFT olarak satıyor. Oyuncular için benzersiz bir oyun içi silah veya kask veya bir NFT olarak herhangi bir şey satın alma fırsatları olabilir; bu, çoğu insanın gerçekten takdir edebileceği bir esneklik olabilir.

NFT'leri çalmak için bir müze soygunu gerçekleştirebilir miyim?

robbery.png

Bu bağlıdır. Blockchain'in cazibesinin bir kısmı, bir işlemin gerçekleştiği her seferin bir kaydını saklamasıdır; bu, örneğin bir müzede asılı bir tabloya göre çalmayı ve çevirmeyi daha zor hale getirir. Bununla birlikte, kripto para birimleri daha önce çalındı , bu yüzden bu gerçekten NFT'nin nasıl saklandığına ve potansiyel bir kurbanın eşyalarını geri almak için ne kadar işe istekli olacağına bağlı olacaktır.

Not: Lütfen çalmayın.

Dijital sanatın 500 yıl içinde var olmasından endişelenmeli miyim?

Muhtemelen. Bit rot gerçek bir şeydir: görüntü kalitesi bozulur, dosya formatları artık açılamaz, web siteleri kapanır, insanlar cüzdanlarının şifresini unutur . Ancak müzelerdeki fiziksel sanat da şok edici derecede kırılgan .

Blockchain kullanımımı en üst düzeye çıkarmak istiyorum. Kripto para birimleriyle NFT satın alabilir miyim?

Evet. Muhtemelen. Pek çok pazar yeri Ethereum'u kabul ediyor. Ancak teknik olarak herkes bir NFT'yi satabilir ve istedikleri para birimini isteyebilirler.

Logan Paul NFT'lerimle ticaret küresel ısınmaya katkıda bulunacak ve Grönland'ı eritecek mi?

Kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir şey. NFT'ler, bazı enerji aç kripto para birimleriyle aynı blok zinciri teknolojisini kullandıklarından, aynı zamanda çok fazla elektrik kullanıyorlar. Bu sorunu hafifletmek için çalışan insanlar var , ancak şu ana kadar çoğu NFT hala çok fazla sera gazı emisyonu üreten kripto para birimlerine bağlı. Sanatçıların iklim değişikliği üzerindeki etkilerini duyduktan sonra NFT'leri satmamaya veya gelecekteki düşüşleri iptal etmeye karar verdikleri birkaç vaka olmuştur .


NFT'lerimi saklamak için bir yeraltı sanat mağarası / sığınağı inşa edebilir miyim?

Kripto para birimleri gibi, NFT'ler de dijital cüzdanlarda saklanır (ancak cüzdanın özellikle NFT uyumlu olması gerektiğine dikkat çekmek gerekir). Yine de cüzdanı her zaman bir bilgisayara yer altı sığınağına koyabilirsiniz.
 

fulbaibu

Üye
Katılım
2 Tem 2021
Mesajlar
3
Tepki
1
Güzel konu teşekkürler hocam :) Şu NFT işinde iyi para vurdu millet ya
Aynen, çok ciddi gelirler elde ettiler. Twitter paylaşımları bile NFT olarak yüksek meblağlarla satıldı. Klip, söz, bir cümle, resim, twit aklınıza ne gelirse NFT leri yapılmaya başlandı. ilginç bir sektör olmaya başladı.
 
Üst Alt