Muharrem ayının önemi ve fazileti nedir ?

Toltek

Eski üye
Katılım
17 May 2018
Mesajlar
197
Çözümler
1
Tepki
49
Bismillahirrahmanirrahim

Muharrem Ayı ve Orucu Aşure nasıl ortaya çıkmıştır?

Aşure Arapça (İbranice) bir kelimedir (Orijinal telaffuzu aşuradır) ve on (10) anlamına geliyor. Başka bir deyimle Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür.Bazı bilgilere göre, İslamiyetten önce, başta İsrailoğulları olmak üzere bir çok halk bu günde oruç tutarlardı.Bu günde önemli ve insanlığın kaderini etkileyen, geleceğine yön veren olaylar gerçekleşmiştir.

İslami dünyasında Muharrem ayı yas-ı matem ayı olarak bilinir. Muharrem ayı İmam Hüseyin ve aile yakınları Kerbela’da susuz bırakılıp şehit edildikleri aydır. Hz Muhammed S.A.V ve Hatice-i Kibriya’nın göz nuru fatime anamızın ciğer paresi şehidi şudanın, Alevi yolunun serveri İmam Hüseyin ki Hz Muhammed S.A.V onun ağladığını görünce fatime’ye; kızım Hüseyin’imi ağlatma, onun ağlaması ciğerimi yakıyor, der. Muharrem ayı öyle bir ay ki ehlibeyt’in kan ağladığı aydır.
Şura süresi 23’üncü ayette ehlibeyt hakkında şöyle diyor;
Ey habibim sen sana inananlara deki; ben size getirdiğim bu Hakk dini için hiç bir ücret istemiyorum. Yanlız ve yanlız ehlibeyt’ime sevgi ve bağlılık istiyorum. Hz Muhammed’in Ehlibeyt’ini kendine öncü bilen Anadolu Alevileri Kur’an’da Ehlibeyt hakkında vermiş olduğu ayetler ile Alevi İslam inancında yerlerini açıkça belirtmektedir.
Hz Muhammed S.A.V buyuruyorki;
Ehlibeyt’imi seven beni sever, beni seven Hakk’ı sever, Ehlibeyt’imi sevmeyen beni sevmez, beni sevmeyen Hakk’ı sevmez. Allah’ım Ehlibeyt’imi seveni sevesin. Size paha biçilmez iki kutsal emanet bırakıyorum; biri Hakk’ın kelamı kur’an diğeride Ehlibeyt’imdir. Bunlar asla birbirinden ayrılmaz, kıyamette birlikte bana gelirler. Benim Ehlibeyt’im Nuh’un gemisi gibidir. O gemi ile gidenler selamete çıkarlar, gitmeyenler ve karşı duranlar ise delalette kalırlar.


Muharrem hicri yılı yılbaşı: 1426

Hicri kamer takvimi Hz Muhammed S.A.V Mekke’den Medine’ye göç etmesinin tarihi başlangıcı olarak kabul edilir. Hicri takviminde de bir ay ayın dünyamızın etrafında bir defa dönmesidir. Bu dönüş ortalama 29,5 gün tutar. Bu hesaba göre hicri takviminde miladi takviminin aksine bir yıl 354 gündür. Miladi takviminden 11 gün eksik olması hicri yılbaşı ayı olan Muharrem ve 12 İmamların orucu her sene 11 gün önce gelir.
Muharrem ayı kutsallığı çok eski çağlara dayanır. İslamdan önce Arap, Acem ve Fas milletleri tarafından Muharrem ayının 10’uncu günü kutsal bilindiği için oruç tutarlarmış. Hz Muhammed S.A.V ve İmam Ali’de 10 Muharremde oruç tutup aşure ile oruçlarını açarlardı.

Muharrem ayının kutsallığı Hz Muhammed’den şöyle rivayet edilir;
1. Hz Adem’in iki tövbesinin kabul edildiği gün.
2. Hz Musa fravun’un şehrinden kavmini esaretten o gün kurtarmıştır.
3. Hz Nuh’un gemisi o gün karayı bulmuş ve tufandan kurtulmuştur.
4. Hz İbrahim’in Nemrut’un ateşinden o gün kurtulmuştur.
5. Hz Eyüp o gün dertlerine şifa bulmuştur.
6. Hz Yunus o gün balığın karnından çıkmıştır.

Bilinen ve bilinmeyen bir çok hikmetler murat bulmuş. İşte bunun içindir ki Hz Muhammed s.a.v. ve İmam Ali Muharrem ve aşure orucunun peygamberler tarihindeki bu kutsallığına bir de İmam Hüseyin’in 10 Muharremde şehitliği karşısında Muharrem orucu ve aşuresinin Hz Muhammed ve İmam Ali’yi ve Ehlibeyt’i seven, can-ı gönülden bağlı olan Anadolu Alevi toplumu için daha da değer biçilmez bir kutsallık kazanmıştır. O gün ilahi nurun sevgisini taşıyan hiç bir Alevinin yüzü gülmez, gözleri yaşlıdır.
Aynı zamanda bu inanç ve itikata bağlı olan Alevi canlar Kerbela faciasında İmam Zeynel Abidin’in sağ kalmasıyla Ehlibeyt soyunun dünyada devamına karşılık Muharremin 1’inden 12’sine kadar şükran orucu tutarlar. Peygamberlerin Muharremde selamet bulmaları ve İmam Zeynel abidin’in Kerbala faciasından sağ kurtulmasına şükredilerek tutulan oruç ibadettir, nefsini islah etmektir. Kerbela’daki şehitlerin ve İmam Zeynel Abidin ile beraber develer üstünde çıplak aç susuz Şam’a götürülürlerken Ehlibeyt çocuklarının yas-ı matemidir.

İmam Ali ile İmam Hüseyin’i şehit ettiler. İmam Hasan’ı zehirlettiler. 8 İmamı da (İmam Zeynel-i Abidin, İmam Muhammed-i Bakır, İmam Cafer-i Sadık, İmam Musa-i Kazım, İmam Rıza, İmam Muhammed-i Taki, İmam Ali el Naki, İmam Hasan-ı bin Ali Askeri) İmam Muhammed-i Mehdi sahip zaman da 11 yaşında iken sır oldu.


Hz. Hüseyin, Kerbala da şehit edilmeden önce Muharrem ayında tutulan oruçtan sonra pişirilen aşure çorbası bir şenlik havasında yapılıp paylaşılıyordu. İmam Hüseyin'in şahadetinden sonraki tarihlerden itibaren ise, aşure çorbası şenlik havasından uzak bir şekilde başta Kerbela şehitleri ve 12 imamlar olmak üzere bu yolda canlarını veren bütün şehitlerin anılarına bağlılığın bir gereği olarak pişirilip dağıtıldı. Günümüzde de bu şekilde yerine getiriliyor.

Tekrar altını çizelim ki aşure çorbası, 12 günlük Muharrem Orucu bitikten sonra Kerbela ve diğer bütün şehitlerimizin ruhları için, yollarına bağlılığın, değerlerinin savunucusu olmanın bir gereği olarak yapılıp paylaşılmalıdır. Birlik olarak, yolumuza bağlılığı daha yoğun yaşayarak, kardeşlik ve barış duygusuyla yapılıp paylaşılmalıdır.
 
Üst Alt