Mikrodenetleyici Nedir, Nasıl Çalışır?

Mikrodenetleyici Nedir, Iyi mi Çalışır?​

Mikrodenetleyici Nedir, Nasıl Çalışır?


Artık günümüzde her tür aygıt ile makinenin içinde görülebilecek, zamanım geçmesi ile de hayatımızı kolaylaştırmaya devam edecek gömülü sistemlerin esasını oluşturan mikrodenetleyiciler iyi mi çalışır? Mikrodenetleyici ile mikroişlemcilerin içinde iyi mi farklar bulunduğunu merak ediyorsanız bu yazının devamını takip ediniz.

Mikroişlemci Nedir?


Mikrodenetleyiciler yada mikroişlemciler ile ilgili derhal hepimiz, bunların transistörlerde meydana geldiğini ve yalnızca “1” ve ”0” değerleri ile etkinlik gösterdiğini söyler sadece iyi mi etkinlik gösterdiğini pek oldukça şahıs tam olarak bilmesi imkansız. Bitler, oldukça minik fakat büyük kabiliyetlere haiz bu teknoloji harikalarının iyi mi çalıştığını oldukça iyi bir halde anlayabilmek amacıyla öncelikli olarak transistörün ne anlama geldiğini ve iyi mi çalıştığını, ikili sayı sistemini idrak etmek gerekir.

Transistörler, birleşmek sureti ile 1 bitlik veriyi muhafaza etmeye yarayan flip-flopları oluşturur. Flip flop, rahat bir halde bir sonraki bit girene kadar çıkışta bulunan biti muhafaza eden, girişte ise veri değişikliği olduğunda clock darbesi ile birlikte çıkışta bulunan kıymeti de değişikliğe uğratan lojik dönem şeklinde tanımlanabilir. Şu demek oluyor ki flip-flop, yapmış olduğu şey ile birlikte tam olarak 1 biti saklamaktadır.

Mikrodenetleyici İle Mikroişlemci Arasındaki Fark Nedir?


Mikroişlemci ile mikrodenetleyici kavramları genel itibariyle birbiriyle karıştırılır. Bir mikroişlemci yalnızca bellek ile işlem birimlerinde meydana gelirken, mikrodenetleyici ise analog-dijital çevirici, bellek, zamanlayıcı şeklindeki çevre birimlerini de aynı şekilde bünyesinde barındıran mikroişlemciler ise günümüzde genel itibariyle kişisel bilgisayarlarda kullanılır.

Mikrodenetleyicileri genel itibariyle endüstriye ilişkin şekilde otomasyon ve denetim işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla tasarlanmış hususi mikroişlemciler şeklinde tanımlayabiliriz.

Mikrodenetleyici Üreticileri


Günümüzde pek oldukça mikrodenetleyici üreticisi, değişik modellerde mikrodenetleyici üretimini gerçekleştirmektedir. Bunlardan Türkiye’de en oldukça kullanılanları aşağıda sıralanmıştır:

  • ARM tabanlı ATMEL, ST,TI,
  • Texas instruments firmasının MSP430 ailesi,
  • Microchip firmasının PIC ailesi,
  • 8051 mikrodenetleyiciler,

Türkiye’de AVR, PIC, 8051 eski dönemlerden itibaren popülerliğini muhafaza ederken ARM ile MSP430 tabanı mikrodenetleyiciler ise gitgide popülerliğini artırmaktadır. Üreticiler ise meslek lisesi ve üniversitelere parasız yada düşük ücretler karşılığında eğitim kitleri göndermek suretiyle kullanıcılarda kendin mikrodenetleyicilerine karşı bir alışkanlık meydana getirmeye çalışır.

Mikrodenetleyicileri Öğrenmek


Bir çok gömülü sistemler mühendisi mikrodenetleyicileri öğrenmek amacıyla öncelikli olarak AVR, MSP430, PIC, 8051 şekildeki ailelerden adım atmak suretiyle daha sonrasında ise ARM tabanlı mikrodenetleyicilere geçiş yapılmasını tavsiye eder. Burada mühim olan husus, yalnızca bir aileye bağlı bir halde kalmak suretiyle ezbere bir öğrenme yerine daha oldukça ondan sonra öteki mimari ve aileleri ile öğrenmeye açık olacak halde mikrodenetleyicilerin ve bitlerin etkinlik gösterme mantığını, temel kavramları ile iyi bir halde öğrenmektir. Temel birimleri ve kavramları oldukça iyi bir halde bilen birisi bir başka mikrodenetleyici ailesini de kolay bir halde öğrenebilir.

Mikrodenetleyici içinde bir mikroişlemci yer alır. Bu iki kavram genel itibari ile karıştırılır. Mikroişlemci, mikrodenetleyicinin işlem birimi olarak bilinir. Mikrodenetleyici içinde mikroişlemci ek bir halde dönüştürücü, hard disk şeklindeki pek oldukça birimin birleşiminden meydana gelir. Mikrodenetleyici sistemlerinde en mühim olan hususlar, bu ekstradan birimlerin sayısı ve işlem özellikleri yanı sıra hem de mikro işlemcinin kaç bitlik olduğu ile emek harcama hızı da oldukça önemlidir.

Şimdi ise birazcık daha teknik detaya inmek suretiyle niçin mikroişlemcinin bit ve hızını oldukça mühim bulunduğunu açıklamaya çalışacağız toptan mikrodenetleyicilerin etkinlik gösterirken bir osilatör kullanılır. Bu osilatör, mikrodenetleyicinin içinde dahili bir halde bulunabileceği şeklinde dışarıdan harici olacak şekilde bağlanılması da mümkündür.
 
Üst Alt