Selamlar!
@Hakan hocamında dediği gibi bu aslında neye ihtiyacınız olduğuyla çok ilgili bir durum, ama bir kullanıcı ve bu işlerle uğraşan biri olarak nacizane fikrimi paylaşayım.
Özel kodlanmış bir site, terzi dikimi bir takım elbise gibidir. Ortalama üstü bir yazılımcı elinden çıkmışsa, sadece ihtiyacınız olan özellikler yüklenir. Bu da sitenin ışık hızında açılmasını, gereksiz kod yığınlarından kurtulmasını ve güvenlik açısından 'standart dışı' olduğu için daha korunaklı olmasını sağlar. Eğer benzersiz bir işlevsellik veya performans odaklı bir proje varsa özel kodlama her zaman bir adım öndedir.
WordPress ise, hazır giyim gibidir. Dünyanın en popüler sistemi olmasının bir sebebi var, Hız ve ekosistem. Bugün aklınıza gelen bir özelliği özel kodla yazdırmak haftalar sürerken, WordPress'te kaliteli bir eklentiyle dakikalar içinde çözebiliyorsunuz. Ancak dikkat edilmezse ağır temalar ve onlarca eklenti siteyi hantallaştırabilir.
- Eğer 'Benim siteme özel bir vizyonum var, her şeyi kontrol etmek istiyorum ve performans takıntılıyım' diyorsanız özel kodlama derim.
- Eğer 'Hızlıca yayına gireyim, içerik yönetimim kolay olsun ve dünyaca kabul görmüş bir altyapı kullanayım' diyorsanız tabiki WordPress.
Şahsen ben, çok spesifik bir hesaplama aracı veya devasa bir platform yapmıyorsam, genelde WordPress tarafında kalıyorum ama kaliteli bir özel kodun verdiği o 'hafiflik' hissi de bambaşka oluyor.