Hypervisor Nedir?

Hypervisor Nedir?​

Hypervisor Nedir?


Hızla gelişen teknolojinin gelişmesine paralel olarak SEO alanında ve yazılım sektöründeki terimlerin kullanım sayısı ciddi oranda artış göstermiştir. Hypervisor sanal makine ile fizyolojik makinenin ara kısmında vazife icra eden bir yazılım sistemidir. Bununla beraber bir sanallaştırma teknolojisinin bileşeni olarak da sektörde bilinir. Hypervisor yazılım sistemi kullanılarak günümüzde pek fazlaca sanallaştırma çözümleri geliştirilmiştir. Böylelikle yazılım sisteminin işlevselliği sanal dünyada oldukça işlevsel duruma gelmiştir.

Hypervisor sistemiyle Windows üstünde sanal makinelerin çalıştırılmasına izin verilen birçok program geliştirilmiş durumdadır. Bu sistem sanal makinelerin oluşturulmasını ve çalıştırılmasını elde eden en etken sistemlerin başlangıcında geliyor. Herhangi bir HİPER yöneticisi ana bilgisayarın işleme ve hafıza şeklinde kaynakların sanal özelliklerde paylaşılmasını sağlar. Böylelikle VM sisteminin desteklenmesine izin verir. İşletim sistemlerinde sanal makinelerin kullanımıyla birlikte temeldeki donanımlardan bağımsız olarak çalışılmaya izin veriliyor. Hypervisor hafıza ve depolama şeklinde kaynakların paylaşımını gerçekleştirir.

Bunun yanında sanal data işlem işlevinde de etken bir halde vazife alır. Bir tek serverın üstünde Hypervisor yardımıyla birden fazlaca işletim sistemi çalıştırılabilir. Böylelikle fazlaca fonksiyonlu özelliklere haiz bir sistem olarak bilinir. Ek olarak geniş kapsamlı alanda hizmet veren bir sistemdir. Tüm sanal makinelerin kendi işletim sistemleri vardır. Bununla beraber hepsi kendi işletim sisteminde çalışıyor. Kullanılabilir düzeyde sanal makinelerin sayıları ana makinelere bağlı durumdadır. CPU başta olmak suretiyle RAM ile durağan(durgun) disk şeklinde fizyolojik sistem özellikli kaynakların sanal makineye uygun bir halde bağlanmasını sağlar.

Böylelikle bu işlem yardımıyla sanal makinelerin birbirlerinin işlemlerine karışılması engellenir.

Hypervisor Türleri Nedir


Hypervisor tür olarak 2’ye ayrılıyor. Hem donanım hem de yazılım üstünde ek olarak işletim sistemi üstünde de çalışabilen bir sistemdir. Hypervisor türleri şu şekildedir.
20210505_6092dc0d7fac4.jpeg


Hypervisor 1 Nedir, Ne İşe Yarar?


Hypervisor 1 direkt donanım üstüne kurulumu gerçekleşir. Donanım üstünde çalışır. Ek olarak sanal makinelerinin tamamını kendi üstünde barındırır. Fizyolojik bir sunucu üstüne kurularak maliyetleri minimum seviyeye indirir. Fizyolojik bir server üstünde çalışmalarını sürdüren Hypervisor yazılımı birçok sayıda Microsoft Sunucu işletim sistemini kurabiliyor. Ek olarak kurumuş olduğu sunucu sistemlerinin hepsini yönetebiliyor.

Hypervisor 1 günümüzde ‘’NATİVE’’ ve ‘’BARE METAL’’ olarak da isimlendirilir. Dolayısıyla netice olarak incelendiğinde Hypervisor 1fiziksel serverlardan daha çok faydalanıyor. Hypervisor 1 yazılımı kullanan sanallaştırma uygulamaları şu şekildedir;

  • Microsoft HYPER-V
  • CİTRİX XEN Server
  • ORACLE VM Server FOR x86
  • VMWARE ESX
  • ORACLE VM Server FOR SPARC

Şeklindedir.

Hypervisor 2 Nedir, Ne İşe Yarar?


Hypervisor 2 işletim sistemlerinin üstüne öteki uygulamaların kurulduğu şeklinde kuruluyor. Hypervisor 2 bununla beraber ‘’ HOSTED HYPERVİSORS’’ olarak isimlendirilir. Hypervisor 2 yazılım sistemini kullanan sanallaştırma programları çok çok fazla çeşitten oluşuyor. Bu sanallaştırma programları şu şekildedir;

  • VMWARE Player
  • VMWARE Workstation
  • VMMARE Fusion
  • ORACLE VM VirtualBOX
  • PARALLELS Desktop

Şeklindedir. Yukarıdaki sanallaştırma programları günümüzde en fazlaca kullanılan en etken sanallaştırma programları olarak biliniyor. Ek olarak kurulum işlemleri fazlaca basittir. Eğer ki siz de kuvvetli bir sunucu ağına sahipseniz Microsoft tarafınca geliştirilen sanallaştırma araçlarından birisini kullanabilirsiniz. Microsoft tarafınca geliştirilen sanallaştırma araçları günümüzün en çağıl, en gelişmiş yazılımları içinde yer ediniyor. Ek olarak kullanımı son aşama kolay, kurulum aşaması da oldukça kolaydır.

Sadece kuvvetli bir sunucuya haiz değilseniz alternatifleri yönelmenizde yarar vardır. Kuvvetli olmayan sunucunuzda Microsoft tarafınca geliştirilen sanallaştırma uygulamasını kullanırsanız birçok hatayla karşılaşabilirsiniz. Bu biçim problemlerle karşılaşmak istemiyorsanız ne olursa olsun sunucunuza en uygun sanallaştırma aracını tercih etmeniz oldukça önemlidir. Böylelikle sunucunuza uyumlu bir sanallaştırma aracıyla maksimum verimlilik el edebilirsiniz!
 
Üst Alt