Google'ın IO Geliştirici Konferansında Duyurduğu Her Şey: Android, AI, Hologramlar

Görüntü, İnsan Kişisi Mobilyaları ve Sundar Pichai içerebilir


Google'ın yıllık geliştirici konferansının dönüşü. Etkinliğin 2020 sürümü salgın nedeniyle iptal edildi , ancak bugün Google IO sanal bir etkinlik olarak geri döndü. Üç günlük konferans, Google yöneticilerinin ve proje yöneticilerinin yeni yazılım özelliklerini, yeni yapay zeka destekli araçları ve hiper gerçekçi telekonferans için yapılmış tuhaf bir prototip video kabini gösterdiği açılış konuşmasıyla başladı.
İşte Google'ın duyurduğu her şey.


Android İçin Yeni Bir Görünüm
Resim, Cep Telefonu Elektronik Cep Telefonu ve Metin içerebilir


Android 12 , mobil işletim sisteminin bir sonraki sürümünü biraz daha kişisel ve eğlenceli hale getiren birçok görsel değişiklik getiriyor . Telefonunuzu elinize alın ve kilit ekranı alttan aydınlanacak, ancak bunun yerine güç düğmesine dokunun ve telefonun yanından pikseller yanacaktır. Kilit ekranında bildirim yoksa, saat daha fazla yer kaplar. Bunun gibi küçük dokunuşlar sistemin tasarımına bile uygulanır; widget'ların renk tonları ve açılır bildirim menüsü duvar kağıdınıza uyacak şekilde ayarlanabilir.
Bu değişikliklerin çoğu, Google'ın Material You adını verdiği yeni bir tasarım dilinin kapsamına giriyor. Bu sonbaharda ilk olarak Google donanımı ve yazılımı geliyor ve tüm uygulamalarınızın renk paletini değiştirmenize olanak tanıyor, ancak Google'ın "Malzeme paleti" için seçtiği renklerle sınırlı kalacaksınız.

Android'in arayüzüne ayrıca yeni widget'lar, daha büyük ve daha cesur hızlı ayarlar için yeni bir görünüm ve daha basit bir ayarlar menüsü ile genel bir yeniden tasarım verildi. Hızlı ayarlar menüsünde Google Pay ve akıllı ev kontrol seçenekleri gibi yeni karo türleri de bulacaksınız. Kapsamlı iyileştirmeler sayesinde, işletim sistemi daha akıcı ve animasyonlar daha hızlı yanıt veriyor. Arayüzle ilgili her şey biraz daha hızlı ve daha verimli. İlk beta sürümü şu anda mevcut ve resmi sürüm büyük olasılıkla Ağustos veya Eylül aylarında piyasaya sürülecek.


Yeni Android 12 Gizlilik Özellikleri
Görüntü, Doku ve Beyaz içerebilir






Belki de Apple'ın uygulamalar arasında reklam takibini varsayılan olarak devre dışı bırakacağına dair son duyurusuna yanıt olarak Google, kendi başına yeni çıkmış gizlilik özelliklerini vurguladı.


Kendi Lily Hay Newman'ımız tarafından Android'in yeni gizlilik özelliklerinin ayrıntılı bir özetini okuyabilirsiniz . Kullanıcıların tek bir ekrandan uygulama izin ayarlarını görüntülemesine, hangi verilere hangi uygulamalar tarafından erişildiğini görmesine ve uygulama izleme ayrıcalıklarını iptal etmesine olanak tanıyan yeni bir gizlilik panosu var. Ayrıca, bir uygulamanın mikrofonunuzu veya kameranızı kullanıp kullanmadığını size bildirmek için üst köşede bir gösterge açılır. Daha incelikli "yaklaşık konum" özellikleri, tam olarak hangi banyoda olduğunuzu tam olarak tespit edebilmek yerine, bir uygulamaya nerede olduğunuza dair genel bir fikir vermenize olanak tanır.


Project Starline'ın 'Video Kabini'
Resim şunları içerebilir: İnsan Oturan Yer Döşemesi Masa Ahşap ve Resepsiyon


Starline'ın standı. FCC kuralları tarafından yetkilendirilmemiştir. Yetkilendirilene kadar hiçbir satış veya kiralamaya izin verilmez.

Geleceğin Zoom'u! Türü. Belki geleceğin Google Buluşması. Hala bir prototip olmasına rağmen, Google'ın Project Starline'ı hologramlı sanal bir toplantı kabini. ( Teknolojiye özel ilk bakışımızı kaçırmayın .) İki kişi, farklı yerlerde kendi kabinlerinde oturur ve sohbet arkadaşınız, masanın karşısında oturuyormuş gibi görünmelerini sağlayan teknolojiyi kullanarak ışıldar. Derinlik sensörleri, birden fazla kamera ve uzamsal ses sayesinde Starline, bir video ekranındaki başka bir konuşan kafaya bakmanın aksine, diğer kişiyle gerçekten oradaymışsınız gibi hissetmenizi sağlar. Şu anda bu sadece bir kavram kanıtı ve Google'a göre bunu gerçek dünyada beş yıl içinde görebiliriz.


smartwatch arayüzü


Wear OS'nin bir sonraki sürümü - şimdilik sadece Wear olarak adlandırılıyor - Samsung'un mevcut giyilebilir işletim sistemi Tizen'den alınan bazı özellikleri içerecek. (Samsung'un yakında çıkacak giyilebilir cihazları da Wear işletim sistemini kullanacak.) Google, bunun ve diğer optimizasyonların daha iyi pil ömrü ve yüzde 30'a kadar daha hızlı performans sunacağını söylüyor. Bazı Google uygulamaları, Google Haritalar'da adım adım yol tarifleri ve YouTube Müzik ve (sonunda) Spotify gibi akış hizmetlerinde çevrimdışı müzik dinleme dahil, sürekli bir telefon bağlantısı gerektirmeden doğrudan Wear platformunda çalışacaktır. Google ayrıca Fitbit'i satın almasını , teknolojiyi sağlık takibi ve egzersiz ilerlemesi gibi standart Fitbit özellikleriyle birleştirerek kullanıma koyuyor .
Geliştirilmiş Fotoğraf Keşfi
Google, tüm kullanıcılarına tüm resimlerini yüklemeleri için ücretsiz bir yer veriyor ve bu politika şirkete büyük bir fayda sağlıyor: bilgisayar vizyonunu geliştirmek için kullanabileceği devasa bir veri kümesi. Bugün, bu makine zekası deneyleri tarafından desteklenen bazı iyileştirmelerin Google Fotoğraflar'a geldiğini gördük. Birincisi, birbirine ait olabilecek fotoğrafları belirlemek için resimlerdeki görsel desenleri kullanarak fotoğrafları otomatik olarak albümlerde toplayan bir özelliktir. AI motoru, benzer şekiller ve renkler bulmak için tüm fotoğraflarınıza bakar ve insan gözünün özleyebileceği desenleri tespit edebilir. Örnek olarak Google, mühendislerinden birinin fotoğraflarını gösterdi. Photos AI, turuncu sırt çantasının göründüğü tüm resimleri çekerek, çektiği belirli bir sırt çantasıyla geziye ait bir fotoğraf galerisi oluşturabildi. Başka bir örnek:




Daha da önemlisi, Fotoğraflar kullanıcıları bu koleksiyonlarda hangi fotoğrafların gösterileceğini kontrol edebilir. Belirli fotoğrafları anılardan kaldırabilir, anıları yeniden adlandırabilir veya belirli fotoğrafların hiç görünmesini engelleyebilirsiniz. Bu, unutmayı tercih ettikleri yoğun bir şekilde fotoğraflanmış bir yaşam deneyimini yaşayan herkes için bir nimettir .

İşlerin daha ürkütücü tarafında, şirket iki statik görüntüyü tek bir hareketli görüntüye dönüştürebilen yeni bir araç gösterdi. İki görüntüdeki nesnelere bakar, ardından aslında kamera tarafından hiç yakalanmamış animasyonlar yapmak için enterpolasyonlu kareler ekler. Evet, iki fotoğrafın canlanmasını sağlıyor. Etki çok rahatsız edicidir.


Daha İyi Bir Parola Yöneticisi
Google, kullanıcıların çeşitli hesap kimlik bilgilerini masaüstü ve mobil cihazlarda daha iyi takip etmelerine yardımcı olmak için Chrome'un yerleşik şifre yöneticisini geliştiriyor. İlk olarak, yeni kullanıcıların çok sayıda şifresini Google'ın yöneticisinde toplamasına yardımcı olan yeni bir şifre içe aktarma aracı var. Şifreler Google'ın şifre yöneticisinde depolandıktan sonra, kullanıcılar bunları Chrome dışında daha kolay bir şekilde dağıtacaktır; Chrome ve Android arasındaki daha iyi entegrasyonlar, uygulamaların yanı sıra web siteleri için şifreleri ve otomatik doldurma bilgilerini daha sorunsuz bir şekilde depolayacaktır. Google'ın şifre yöneticisi şu anda sizi web'de şifrelerinizi tehlikeye atmış olabilecek güvenlik ihlallerine karşı uyarmaktadır. Şimdi, şifre yöneticisinde, bu uyarıya yararlı bir adım ekleyen yeni bir özellik var:
Elbette, şifrelerinizi sizin için yönetmek isteyen tek şirket Google değil. Şifre yöneticisi kılavuzumuzda , Google'ınki gibi tarayıcı içi seçeneklerin neden daha sınırlı olduğuna dair bazı tavsiyeler de dahil olmak üzere , mükemmel seçeneklerden oluşan bir listemiz var .


Uzaktan Çalışma için Yeni Araçlar
Google IO 2021 Duyurulan Her Şey Android AI Privacy Wear Project Starline


Son 14 aydır evden çalışmanıza izin veren bir işe sahip olacak kadar şanslıysanız, muhtemelen iş hayatınızı bulutta yaşamaya alışmışsınızdır. Google'ın yeni uzaktan çalışma araçları bunu biraz daha kolaylaştırmayı amaçlıyor. Smart Canvas, birden çok kullanıcının farklı belge türlerinde birlikte çalışmasını sağlayan bir proje yönetim aracıdır. Belirli tarihlere ve kişilere etiketlenmiş kontrol listesi öğeleriyle ilerlemeyi takip edebilir ve tek bir yerde canlı olarak beyin fırtınası yapabilirler.
Görüntülü sohbet platformu Google Meet, yakında doğrudan Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar'a entegre edilecek. Üst köşedeki küçük Meet düğmesini tıklayabilirsiniz ve ortak çalışanlar, nelerin düzenlendiğini tartışmak için dokümanın yanında bir sütunda videoda görünebilir. Meet'teki yeni bir Companion Mode, bir ekibin üyelerini daha eşit şekilde yerleştirilmiş döşemelerde göstermenin yanı sıra, tüm katılımcı videolarını görsel olarak daha tutarlı hale getirmek için daha iyi gürültü engelleme ve yakınlaştırma ve ışıklandırma için otomatik görsel ince ayarların yanı sıra anlamına geliyor. Altyazılara ihtiyacı olanları izleyen herkes için, bunlar canlı transkripsiyon kullanılarak açılabilir veya hatta Google'ın desteklediği dillerden birine çevrilebilir.


Geliştirilmiş Doğal Dil Becerileri
Google, sonunda Google Asistan'ı kullanan ürünlerde ortaya çıkacak bazı yeni AI destekli konuşma yeteneklerini gösterdi. İlk olarak, merak ettiğiniz herhangi bir konu hakkında sizinle yazılı veya sözlü olarak sohbet edebilecek LaMDA adında yeni bir konuşma modeli geliştirildi. Yapay zeka, siz konuşurken konuyla ilgili bilgileri arayacak ve ardından gerçekleri ve bağlamsal bilgileri yanıtlarına ekleyerek sohbeti doğal bir şekilde geliştirecektir. Salı günü gördüğümüz şey sadece kontrollü bir demoydu, ancak LaMDA modeli gerçekten bir bilgisayarla yapılan görüşmeleri daha da insani hissettirecek gibi görünüyor.


Google'ın Arama araçlarına giden başka bir doğal dilde işleme modeli var. Çoklu Görev Birleşik Modeli veya MUM olarak adlandırılan Google, özelliğin kullanıcılar tarafından gönderilen daha uzun, çok yönlü soruları anlamlandırmayı amaçladığını söylüyor. Teorik olarak, ondan farklı tatil yerlerini karşılaştırmasını isteyebilir veya size bir yürüyüşe çıkmak için ne tür bir donanıma ihtiyacınız olduğunu söyleyebilirsiniz. Diğer dillerdeki web sitelerinden bilgi toplayabilir, sonra bulduklarını kendi dilinizde yayınlanan daha da alakalı bilgileri ortaya çıkarmak için kullanabilir. Bu şekilde, web'deki en uygun bilgiler bir dil engeli arkasında kilitli kalmaz.
Bu geliştirmeler, Google'ın soruların anlamını ve bağlamını bir insanın yapabileceği şekilde anlama çabasının bir parçasıdır. Yine de Google, özelliklerin hala deneysel aşamada olduğunu söylüyor, bu nedenle Asistan'ın herhangi bir bölme kapısı hakkında karar vermeye başlaması biraz zaman alacak .


Daha Ayrıntılı Haritalar
Google, kullanıcılara daha fazla gerçek zamanlı bilgi sunmak için Haritalar uygulamasının bazı kısımlarında ince ayarlar yapıyor. Yol tarifi istediğinizde, Google, gideceğiniz yere ulaşmak için yakıt açısından daha verimli bir yol bulmak için mesafe ve yol veya trafik koşullarını hesaba katan "çevre dostu rotalar" seçeneği sunacaktır. Haritalar'daki "daha güvenli rota" özelliği, trafik beklenmedik bir şekilde yavaşladığında "sert fren anları" olarak adlandırdığı durumlardan kaçınmanıza yardımcı olmak için yol şeritlerini ve trafik modellerini analiz edebilir.

Etrafta dolaşırsanız, Google'ın AR modu Live View'da, sokak işaretlerini analiz ederek ve yalnızca belirli restoranlar ve mağazalar yerine tüm mahalleler için "meşgul" seviyeleri gibi bilgiler sağlayarak nerede olduğunuzu bağlamsallaştırmanıza yardımcı olan iyileştirmeler de vardır. Live View artık iç mekanlarda da çalışıyor, böylece bu bağlamsal bilgileri bir tren istasyonu veya alışveriş merkezi içinde görebilirsiniz. Ana Haritalar aracı ayrıca size gösterdiklerini günün saatine ve konumunuza göre uyarlayacaktır. Sabahları Haritalar'ı açın ve kahvaltı seçenekleri için iğneler göreceksiniz. Daha önce hiç ziyaret etmediğiniz bir şehirde Haritalar'ı açın ve turistik yerleri ve popüler yerleri göreceksiniz.


Alışverişi Unutmayın
İnternetten bir şeyler satın alma olasılığınızı daha da artırmak için Google, bazı alışveriş araçlarını değiştirdi. Artık kullanıcılar, telefonlarında çekilen ekran görüntülerinde resim aramak için Google Lens'i kullanabilir ve üçüncü taraf üyeliklerini doğrudan Google hesaplarına bağlayabilirler. Ayrıca, alışveriş sepetinize boşta 5 kiloluk sakızlı ayı ekleyebileceğiniz ve sonra unuttuğunuz günler geride kaldı . Artık, Chrome'da yeni bir sekme açtığınızda, Google size web'deki alışveriş sepetlerinde bekleyen tüm bekleyen satın alma işlemlerini gösterecek.
Google ayrıca, Shopify'ı kullanan satıcıların ürünlerini arama, Haritalar, görseller, Google Lens ve YouTube'da görünmesini sağlayacak bir Shopify entegrasyon özelliğini de duyurdu.
 
Üst Alt