MuratKandilli

Bağımlı
Katılım
22 Haz 2020
Mesajlar
36
Tepki
32
1593040755611.png


Domain Nedir, Domain Nasıl Alınır?

Domain yani türkçe terimiyle "Alan Adı" ne işe yarar?

Alan adları bir oyun sunucunuz ve ya bir web siteniz ve ya insanların bağlanabileceği her hangi bir şeye seçtiğiniz alan adıyla bağlanmanızı sağlar.
Örnek veriyorum "x.com" isminde bir alan adı satın aldığınız zaman sitenize sayısal ip ile bağlanılması yerine "x.com" yazarak ulaşabilirler ve ya google aratma kısmına "x" yazdıklarında sizin siteniz öne düşebilir.

Kısaca domain için sitenizin "adı ve ya adresi" diye bir tanımlama yapabiliriz. Satın alınan bir domaini başka bir insanın satın alması imkansızdır. Beğendiğiniz bir domain başkasında varsa alamazsınız ve ya sizin domainizi de başka birisi alamaz, alan adını sadece 1 kişi kullanabilir.

Alan Adı Tescili ne anlama gelir?

Domain satın almak yani alan adınızı tescil ettirmek kullanacağınız her hangi bir platformdaki adınızı sizden başka kimsenin kullanılamaması, kendi isim ve bilgilerinizin üzerine kayıt ettirmeniz anlamına gelir. (kiralandığı zaman süresi bittikten sonra tekrar ödenmezse alan adı boşa düşer ve başka insanlar bu alan adından faydalanabilir.)

Domain neden önemlidir, domain almadan bir işletime girsek neler olur?

Domain aslında tüketicilerin ve kullanıcıların sizi tanımasında ilk sağlanaktır. İnsanlar bir yeri her hangi bir ip adresi ile tanıyamaz, bunun yerine sizin domain adınızla tanır. (örnek veriyorum bir insan "62.56.x.x.x" çok iyi bi yer ya demek yerine "siten.com" çok iyi bi yer ya demeyi tercih eder.)

Ek olarak kuracağınız iş için seçeceğiniz domain çok önemlidir, seçilen domainin akılda kalıcı olması, insanların bir kere gördümü unutmaması vs. vs. önemli şeylerdir aksi takdirde akılda kalıcı olmayan zor bir alan adı kullanıldığı zaman markanızın bilinirliği açısından kötü etkilenirsiniz.

Bunların yanında satın aldığınız alan adıyla birlikte gmaillerinizde o alan adından yürütebilirsiniz. Bu bazı insanlar için marka-güvenirliği arttırır.
Örnek olarak; ismin@siten.com
ismin@markan.com
ismin@firman.com vs. vs.

Domain almanız için bir çok yer sizlere destek veriyor fakat bunlardan en bilinen ve en güvenilir olan godaddy sitesidir.
Godaddy'den domain almak istediğimde ne yapmalıyım?


Öncelikle godaddy sitesine girdiğiniz karşınıza direk bir arama kısmı gelir ve arama kısmının içinde "Mükemmel alan adınızı yazın" kısmı yer alır. Oraya istediğiniz alan adını yazın ve kontrol ettirin.


aratılanalanadı.JPG


Eğer alan adınızı arattığınız zaman böyle bir ekran ile karşılaşırsanız bu alan adı alınmıştır ve siz süresi dolmadan satın alamazsınız.


alankullanılabilir.JPG


Ama arattığınız alan adı bu şekilde karşınıza çıkarsa bu alan adı alınmamıştır, ve sizler alabilirsiniz. Almak istediğiniz alan adının boşta olduğunu ve godaddy e kayıt olduğunuzu varsayalım;
Sepete ekle kısmına tıklayın ve sağ üst tarafta bulunan sepet resmine tıklayın. Sepetinize giriş yapın ve işleme devam edin sizlere verilen seçenekleri kendinize hangisi uygunsa o şekilde doldurun. Doldurduktan sonra satın al kısmına tıklayın ve kart bilgilerinizi girin, kart bilgilerinden sonra işlemi onaylayın ve saniyeler içinde o alan adına sahip olacaksınız.
 
Üst Alt