webmaster

İçerik Editörü
Katılım
19 Eki 2019
Mesajlar
328
Tepki
154
Teknoloji dünyasında özellikle son 20 yıldır yaşanan ileri düzey gelişmeler, bilişim teknolojilerine hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline getirmiştir. Savunmadan gündelik hayata kadar her alanda gördüğümüz bilişim teknolojileri nedir? Nereli kapsamaktadır?
1584597529558.png

Bilişim Teknolojileri Nedir?
Geniş kapsamda kullanılan tüm verilerin bir merkezde toplanarak işlenmesine, rahat bir şekilde taşınmasına ve farklı hizmet alanlarında kullanılmasına imkan tanıyan her türlü sistem ve cihazlar bilişim teknolojileridir diyerek, bilişim teknolojileri ne anlama gelir? Sorusuna giriş seviyesinde bir cevap verebiliriz.

Bu tanımlama sadece genel bir tanımlama olsa da, bilişim teknolojileri günümüzde hayatımızın her alanını kapsam iş durumdadır. Tıp teknolojileri, internet teknolojileri, telefonlar, savaş teknolojileri, uzay bilimleri ve çok daha fazlası bilişim teknolojilerinin kapsadığı alanlardır.

Bu şekilde genel kullanım alanlarına baktığımızda, günümüzde bilişim teknolojilerinin olmadığı bir hayatı artık düşünmek pek mümkün değildir.

Bilişim Teknolojileri Büyük Bir Güç Unsurudur
Ülkeler arasındaki gücünün en önemli göstergesi olan bu teknolojiler, ülkelerin farklı alanlarda gelişiminin en temel noktasıdır. Global dünyada güç artık, savaşlardan önce bu teknolojilere sahip olmakla belirlenmektedir.

Bu teknolojiler sayesinde gücü elinde bulunduran devletler, diğer ülkelerin önemli sistemlerinin altyapısını oluşturmaktadır. Oluşturulan bu altyapı sayesinde gizlice yerleştirilecek en ufak bir sistem dahi, olası düşmanlık esnasında o ülkenin sistemlerini kontrol etme imkanı tanıyacaktır. Bunun en güzel örneğini ülkemizin Kıbrıs savaşı esnasında Amerika tarafından birçok uçağın kullanımını engellediği şeklinde görebiliriz.
1584597555799.png

Bilişim Teknolojisi Çeşitleri
Çağımızın en önemli teknolojilerinin başında gelen bilişim teknolojilerini, 4 farklı ana grupta toplayabiliriz.

  • Ekipman teknolojileri,
  • Hizmete dayalı teknolojiler,
  • Yazılım teknolojileri,
  • Donanım teknolojileri.
Bu teknolojiler, bilişim teknolojisinin temel kategorileridir. Bu kategorilere baktığımızda bilişim teknolojilerinin kullanımı için, birbirinin tamamlayıcısı unsurlar olduğundan bahsetmek mümkündür.

Bilişim Teknolojilerinin Faydaları Nelerdir?
Bu teknolojiden bu kadar övgü ile bahsetmişken, kısaca faydaları hakkında da bilgiler verelim. Bilişim teknolojilerinin öne çıkan faydaları, şunlardır.

  • İnsanların dünyanın her yerinde yaşananlardan, hızlı ve kolay şekilde haberdar olmalarını sağlar.
  • Üretim aşamasında tüm üretim giderlerinin en aza inmesi de, yine bu teknolojiler sayesinde mümkün olmaktadır.
  • Bilişim teknolojilerine ileri seviyede kullanan tüm işletme ve kurumlar, personel verimliliği konusunda daha da ileridedir.
  • Firmaların dünya genelinde rakipleri ile daha rekabet edilebilir hale gelmelerine imkan tanır.
  • Karar verme mekanizmasını hızlandırarak, hizmet kalitesinin artmasına yardımcı olur.
  • Üretim esnasında ki hataları en aza indirerek, daha verimli bir çalışmanın yapılmasını sağlar.
  • Anlık ve sınırsız olarak, istenilen bilgiye ulaşılmasını ve bu bilgilerin paylaşılmasını sağlar.
  • Bu teknolojilere sahip olan firma ya da ülkeler, sahip olmayanlara karşı her alanda çok önemli bir üstünlüğe sahip olurlar.
Bilişim teknolojileri nedir? Bilişim teknolojilerinin faydaları nelerdir? Sorularına, genel olarak cevap verdik. Konu hakkındaki düşüncelerinizi, yorum kısmından bize iletebilirsiniz.

Bilişim Teknolojileri Nedir, Bilişim Teknolojileri, Bilişim Teknolojilerinin Faydaları Nelerdir, Bilişim Teknolojileri Hakkında, Ekipman Teknolojileri, Yazılım Teknolojileri,
 
Üst Alt