AJAX Destekli Site Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

rucoder

Eski üye
Katılım
5 Nis 2022
Mesajlar
221
Tepki
0

AJAX Destekli Site Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?​

AJAX Destekli Site


Kullanıcı deneyimini iyileştirmek için AJAX kullanımı birçok avantaja haiz. Bilhassa tasarım çalışmalarının AJAX destekli olması Web Developer’ların dikkat etmesi ihtiyaç duyulan hususlardan biridir. Web Developerlar (Web Sitesi Geliştiriciler) eğer AJAX ve Flash kodlarını yanlış kullanırsa Google, sayfalar ve içerikleri dizine eklenmez. Bu şekilde bir sorunla karşılaşmamanız için bu yazımızda AJAX destekli site oluştururken nelere dikkat edilmesi icap ettiğini anlatacağız.

Nelere Dikkat Edilmeli?


AJAX (Asynchronous JavaScript and XML) Türkçe karşılığı ile eş zamansız JavaScript ve XML olan bir oldukça programlama dili ile uyum sağlayarak çalışan tekniktir. Genel anlamda yazışma formu, yorum, beğeni, paylaşım, kayıt, otomatik tamamlama, reklam ve uyarı alanlarından kullanılır. Programlama dilleriyle uyumlu olduğundan birçoğuyla uyumlu bir şekilde kullanılabilir. AJAX kullanacak kişilerin oldukça iyi şekilde Javascript bilmesi gerekir. Ek olarak her arama motorunun AJAX içeriğini okuyamadığını bilmelisiniz. AJAX destekli site oluştururken dikkat etmeniz gerekenler;

Erişilebilir Tasarım


Her şeyden sitenin erişilebilir bir site olması gerekir. Google için bir internet sayfası bir tek arama motorlarına yönelik olmamalıdır. Bir internet sayfası kullanıcı deneyimini göz ardı etmeden kullanıcılara yönelik olmalıdır. Mobil cihazlarının birçoğunda AJAX desteği bulunmamaktadır. Kullananların aramalarının%70 ini mobil cihazlarda yaptığını düşündüğünüz de bunun ne kadar mühim olacağını anlayacaksınız. Bu yüzden en önce JavaScript’i dönem dışı bırakın. Daha sonrada Lynx ve benzeri salt metin tarayıcıları ile çözümleme edin. Bunu yaparak Google botlarının içinde ne olduğu iyi mi göreceğini anlarsınız. Salt metin şeklinde de içeriklerde sorun var ise tasarımınızı düzenlemeler yapmalısınız. Ek olarak içerikleri salt metin görüntülemek Google botlarının fotoğraf yada Flash’a karıştırılmış metin şeklinde görmekte zorlandığı içeriklerin tespit edilmesi içinde oldukça önemlidir.

iFrames Kullanımından Uzak Durun


Google iFrames kullanımından uzak durulması icap ettiğini öneriyor. iFrames kullanıldığı süre içerikleriniz dizine eklenmeyebilir ve arama sonuçlarında görüntülenemez. Bunun yerine iç çerçeve eklemelisiniz.

Aşamalı İlerleme


Sıfırdan başlıyorsanız sitenin yapısını ve gezinme sistemini HTML ile oluşturmanız en iyi yöntemdir. Sayfaları, bağlantıları, ve içinde ne olduğu yerleştirdikten sonrasında AJAX ile görünüm ve arayüzde düzenleme yapabilirsiniz. Çağıl bir tasarım ile hem AJAX avantajlarından yararlanıp hemde Google botlarının kolaylıkla tarayabileceği bir site oluşturursunuz.

AJAX kullanımı ve işlevselliği için JavaScipt kullanmanızı gerektiren bağlantılar olacaktır. Google, AJAX kullanırken Hijax tekniğini kullanmanızı tavsiye etmektedir. Bu teknik, AJAX ve statik bağlantıların beraber kullanılabilmesi için iyi bir yöntemdir.

Bağlantıları oluştururken JavaScript işlevinin yanı sıra statik bir bağlantı sunabilecek şekilde oluşturmalısınız. Bu sayede JavaScript kullanıcısı olmayanlar komut dizisini yok sayarak bağlantıyı izler. Mesela;

<a href=”ajax.htm?foo=32″ onClick=”navigate(‘ajax.html#foo=32’); return false”>foo 32</a>

Google başta olmak suretiyle öteki arama motorları da HTML bağlantılarının kullanılması icap ettiğini söyler. Son olarak Gizli saklı JavaScript yönlendirmelerinden uzak durmanız icap ettiğini de belirtmek istiyoruz.
 
Üst Alt