Donanım Nedir ?

WebmasterForum

Coder / Web Uzman
Yönetici
Katılım
19 Ara 2017
Mesajlar
546
Tepki
62
[size=xx-large]Donanım Nedir?[/size]

[size=small]Donanım Bilgisayarın gözle görülebilen ve elle tutulabilen kısımlarına donanım denir. [/size]

[size=small]Örnek olarak ekran, klavye, sabit disk, fare, yazıcı gibi Donanımlar kasanın dışında olabileceği gibi içersinde de  yer alır.[/size]
5G5MoA.jpg


[size=medium]Kasa içerisinde yer alan donanımlara dahili donanım, kasa dışında yer alan donanımlara ise harici donanım denir. Kasa içerisindeki donanımlara örnek olarak işlemci, anakart, dahili depolama birimleri verilebilir.[/size]



Yazılım Nedir?
Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü programa yazılım adı verilir. Örnek olarak resim yapmamızı sağlayan Paint, internete girmemizi sağlayan Chrome gibi.

Yazılım Çeşitleri;
Yazılımlar sistem yazılımları ve uygulama yazılımları olarak ikiye ayrılır.

Sistem  Yazılımı:
İşeletim sistemi olarak da bilinen bilgisayardaki donanımları yöneten, çalışmasını denetleyen ve diğer tüm yazılımların çalışmasını sağlayan temel yazılımlardır. Örnek olarak sıklıkla duyduğumuz Windows işletim sistemi verilebilir.

Uyguluma Yazılımı:
Kullanıcıların belli başlı bazı işlemleri yapmalarını sağlayan yazılımlardır. Örneğin olarak müzik dinlemek, resim yapmak,internette gezinmek verilebilir.

Donanım Ve Yazılım Arasındaki Fark Nedir?
Bilgisayar donanımını çalışmasını olanaklı hale getiren programların tamamına yazılım adı verilmektedir.Yazılım olmadan donanım olmaz. Bu tanım donanım ile yazılım arasındaki farkı göstermektedir. Yazılım çalıştırır, donanım ise yazılım sayesinde çalışır.
 
Üst Alt