Yeni Ucuz Yazılım İşçiliği Ülkesi Türkiye mi Olacak?

ZarorrDe

Bağımlı
Katılım
8 Nis 2022
Mesajlar
67
Tepki
0
Ülkemizin geliştiricilerini ve mühendislerini elimizden geldiğince övüyor ve öne çıkartıyoruz. Doğrusu bunu yaparken oldukça haklı sebeplere de sahibiz. Şu demek oluyor ki taraflı şeklinde görülmeyelim, Türkiye’nin yazılım noktasındaki başarıları göz doldurur cinsten. Peki, bu aşamada ivme hakikaten sorunsuz mu?

Yazılımda başarı göstermiş olmamız, iyi hocalar yetiştirmemizin hem sonucu, hem de sebebi. İyi hocalar yetiştirdikçe, eğitimimize kalite ve vizyon kazandırdıkça elde ettiğimiz mühim bir netice daha bulunuyor. Oldukça iyi yetiştirilmiş mezunlar. Bu başarı göstermiş okullu yazılımcıları bir çok sektörde görebiliyoruz ve dahası yurtdışında attıkları mühim adımları da unutmamak lazım. Bugün global seviyede etkilere haiz olan Google, Microsoft şeklinde şirketlerin kadrolarında ülkemizden yetişmiş adları görebiliyoruz.


Yanıt arayışına başladığımız alt başlığa geçmeden ilkin bir gruptan daha bahsedelim. Kodlarla aranızın iyi olmasının tek yolu üniversite mezuniyet belgesi değil elbet. Alaylı yazılımcılarımız da bu aşamada üniversite eğitimi alan yazılımcılarla benzer kalitede işler ortaya koyabiliyorlar ve hatta çoğunlukla sektör açısından daha tecrübeli olabiliyorlar. Dolayısıyla işlerinde oldukça nitelikli olduklarını izah edelim. Hatta maalesef ülkemizin mühim üniversitelerinden birisinden eğitim almadıysa ve istekli değilse bir okullu yazılımcının, alaylı yazılımcının eline su dökmesi neredeyse imkânsız.

ucuz-yazilim-ulkesi.png


Her Şey Güllük Gülistanlık Değil​


Ülkemiz ileri teknoloji geliri maalesef ki devasa yükseklikte bir devlet değil. Başarıya ulaşmış mühendislerimizin, vizyoner girişimcilerimizin de atılımıyla pek oldukca alanda ilerleme sağlıyoruz sadece mevzu bir çok vakit bunlarla sınırı olan olmuyor. Ülkenin gelir kaynakları ağırlıklı olarak değişik kategorilerde olduğundan yazılım mesleğinde kendini geliştiren insanoğlu ‘işsizlik’ şeklinde mühim bir sorunla karşılaşabiliyorlar.

Doğrusu onların bir pozitif yanları var ki yazımızın mevzusu da aslına bakarsak bu. Yazılım öğrenmek için dil mühim bir gereç, bir çok yazılımcı da temel kontakt seviyesinin üstünde İngilizce biliyor elbet. Bu yüzden de işsizlikle karşılaştıklarında dünyanın herhangi bir yerinde yazılımla ilgili hizmet arayan birisine hizmet sunabiliyorlar. Bu hakikaten mühim bir avantaj sadece oldukca kullanıldığında başlıkta ele aldığımız sonuçla bizi baş başa bırakabiliyor.


Ucuz Yazılım Denildiğinde​


Ucuz yazılım ve yazılımcı denildiğinde akla gelen ilk ülke Hindistan. Orada da hem ekonomik olarak, hem de süreç olarak benzer noktalardan bahsedebiliyoruz. Dünyada mühim yazılımcıları yetiştiren bu topraklar, bununla beraber bu bağlamda iyi de eğitim vererek iyi eğitimcileri de yetiştirdiler. Sadece ülke bu yazılımcıların arz üretebileceği kadar gelişmiş bir ileri teknoloji üretimine saha oluşturamadı. Bugün hangi freelance uygulamasına girseniz birkaç dolardan mühim yazılım hizmetleri veren Hindistan vatandaşlarına denk gelebiliyoruz.

Stabil devam eden ya da sadece belli bir seviyede artan dünyanın yazılım talebine karşılık, ülkemizdeki işi olmayan yazılımcıların talep artışı mühim bir problemi da bununla beraber getirebilir. Hizmete karşılık beklenen tutarların da düşebileceğini düşünmek kolay olsa gerek. Netice olarak insanların bir halde sürüm elde etmeleri gerekiyor ve bu beklenti içinde ülkedeki ekonomik istikrar sekteye uğradıkça dışarıdan alınacak işlere gereksinim da artıyor. Umalım da süreç yakın bir zamanda tersine dönsün ve devletimizde yazılımla ilgili işlerin önemi, aldıkları yatırımlar süratli bir halde artsın.

Sizin yazılım ve yazılım geliştiricilerle ilgili görüşleriniz neler? Sizce ülkemizdeki geleceklerinde bu şekilde fena durumlar yaşama ihtimalleri var mı? Yorumlarda görüşelim.
 
Üst Alt