Yazılım Tanımlı WAN (SD-WAN) Nedir? Avantajları Nelerdir?

Coder

Kurumsal Üye
Yazılım Uzmanı
Wordpress Uzmanı
Katılım
27 Ocak 2020
Mesajlar
12
Tepki
4

Yazılım Tanımlı WAN (SD-WAN) Nedir? Avantajları Nedir?​

Yazılım Tanımlı WAN (SD-WAN) Nedir? Avantajları Nelerdir?


Yazılım tanımlı geniş alan ağı İngilizce karşılığı ise “Software-Defined Wide Area Networking” (SD-WAN), bir denetim merkezi yazılımı ile kurulup ayarlanan, takip edilen ve güvenliği sağlanan geniş alan ağları servislerinin bütünüdür. SD-WAN için en büyük avantaj düşük kurulum maliyetleri ve üst düzey güvenliğidir. Kendini geliştirmeye verdiği ehemmiyet ve sağlamış olduğu imkanlardan dolayı kullanıcılar tarafınca tercih ediliyor.

Yazılımlı tanımlı geniş alan ağı (SD-WAN), “şebekelere ve veri merkezlerine küresel bir halde dinamik bağlanan bir sistemdir”. Bulut tabanlı kullanılan uygulamaların sayısının her geçen gün arttığını düşünürsek günümüzde yaygın şekilde kullanılan geniş bant ağı (WAN), uygulamalarla bağlantıyı kurmakta ve korumakta artık kafi olmuyor. SD-WAN’ın farklılığı ise WAN bağlantılarını “(XDSL, MPLS, Cellular ve fiber)” aynı anda kullanılabilir hale getiriyor ve tek bir bağlantı noktası olarak kullanıcıya sunuyor.

SD-WAN Kullanmanın Avantajları Nedir?​


SD-WAN çözümleri, kullanıcılara bir oldukça avantaj sunuyor.

Uzaktan ve ofisten çalışan kişileri için uygulamaların performansını en üst düzeye çıkarıyor.

Geniş bant kullanımına karşın daha düşük bir fiyat sunuyor.

“Ölçeklendirilmiş kapasite pozitif yanları.”

Uygulamalar çevrimiçi sunuculara taşındıkça “WAN” genelinde artan bir “bağlantı güvenliği” sunuyor.

SD-WAN’da Güvenlik Hizmetleri Iyi mi İşliyor?​


SD-WAN’nın aslen öteki hizmetlerine nazaran kullanıcılara sunmuş olduğu en büyük hizmet güvenlik. Kullananların SD-WAN’a talep göstermesinin sebebi de güvenliktir. SD-WAN kullanan ister bir şirket olsun, ister bir şahıs olsun “uçtan uca şifrelendirmiş güvenlik” ile tüm verilerini güvene alır. Kimlik doğrulaması üst düzey seviyede olduğundan casus yazılımlara karşı da kimlik doğrulaması üst düzey seviyededir. Ana serverdan şubelerin serverları arasındaki tüm iletişimin güvenli olduğu benzer biçimde, SD WAN’ın bulut ile yazışma de güvenli ve doğrulaması üst düzey bir halde yapılır.

SD-WAN’ın, “şifreli ağ trafiği”, “ağ bölümlemesi”, “merkezi konfigürasyon sistemi kullanımı” benzer biçimde hizmetleri ile ağ trafiğinizin takip edilmesi neredeyse olanaksız hale gelir.

Yazılım Tanımlı WAN (SD-WAN) Nedir? Avantajları Nelerdir?

SD-WAN Iyi mi Çalışır?​


SD-WAN bağlantısı aslen “yeni nesil ağ performansıdır”. SD-WAN ile WAN bağlantılarının (XDSL, MPLS, Cellular ve fiber) bir çoğunu aynı anda kullanabilecek hale geldi.

SD-WAN 4 Temel Özellik Üstüne Kendinin Geliştirmiştir.

Bu Özellikler şu şekildedir;

  • Birden fazla bağlantı kurulabilmesini sağlamak
  • Dinamik yol seçiminin otomatikman yapılabilmesi
  • WAN’ı yönetmek arayüzün oldukça kolay bir hale getirilmesi
  • VPN’leri destekleyebilen ve uyum içinde çalışan bir sistem

SD-WAN, kullanıcıları veri merkezinden bulutta bulunan herhangi bir uygulamaya bağlar. SD-WAN, bağlanılacak olan bu uygulama için en iyi ve en kısa yolun hangisi bulunduğunu bulur ve bağlantı performansını üst düzeye çıkarır. Bu bağlantı bulunduktan sonrasında bağlantı WAN bağlantılarından herhangi birine yönlendirilir ve bağlantı kurulur.

SD-WAN Türleri​


Kurum özellikli (premises-based) SD-WAN:

SD-WAN işlevselliğini çoğaltmak için kuruluşunu bir cihazla yapar. Kuruluşa özellikli SD-WAN’ler daha ufak, mahalli ve ufak işletmeler için maliyeti düşürmek için kullanılır. Ufak İşletmelerin, web sitelerin “real time” trafik şekillendirmek için bir SD-WAN kutusu (plug-and-play) bu paket içinde vardır.

Bulut destekli SD-WAN: Bu pakette, çözüm olarak “bulut (sanal)” ağ köprüsüne bağlantı kuran bir SD-WAN kutusu içermektedir. Bu paket ile şirketiniz, yalnızca öncesinden hazırlığı yapılmış bir altyapınız var ise bu paketin avantajlarından yararlanabilirsiniz; ek olarak bulut tabanlı olan uygulamalarınızın performansı ve güvenliği artar.

Bulut özellikli artı omurga SD-WAN:

Şirketinizin ofislerine SD-WAN kutusu kurulur ve ofisler internete bağlanmak ziyade “ISP’nin şirket ofislerine en yakın POP noktasına bağlanır” ve fiber bağlantı için altyapı var ise hızınızı artırmaya yarar.
 
Üst Alt