Webmaster Nedir? Webmaster Olmaya Giriş

Mesut

Eski üye
Katılım
19 May 2021
Mesajlar
119
Tepki
13
Webmaster Nedir? Webmaster Nedir? deyince bir çok insan yanlış yorumlarda bulunabiliyor. Webmaster’ lığın bir site yapmaktan ibaret olduğunu zanneden bir çok internet kullanıcısı mevcut. Açıkçası bir web sitesi hazırlamak ve ilerde bakım ve değişiklik yapılabilir halde konumlandırmak, siteyi internet üzerinde yayınlayacak şekilde sağlayıcıları ayarlamak ve reklam hizmetlerini yapmakla açıklanabilecek olan webmaster’lık uzun bir eğitim süreci gerektirir.​

Bir web sitesine sahip olmak için birkaç ücretli ve ücretsiz seçeneğiniz var. Bunlardan ücretsiz olanlarla başlayalım;

webs.com , bravenet.com, 110mb.com gibi tamamen ücretsiz olarak, kendinize ait bir alt alan adına sahip olacağınız bir üyelik açın ve hazır web site şablonlarından birini seçerek kendinize özel bir siteniz olsun. Bu tür sistemlerin ücretsiz olmaları dışında dezavantajları çoktur, kota kısıtlaması, hızın düşük olması, çoğu sistemin zorunlu reklam içermesi, içerik kısıtlaması, sadece belirli şablonlara izin verilmesi ve en önemlisi bir alan adına değil alt alan adına sahip olacak olmanızdır. Mesela bravenet’ den alacağınız bir alan adını ancak siteadiniz.bravenet.com şeklinde alabilirsiniz. Doğrudan siteadiniz.com şeklinde bir alan adı veren ücretsiz servis yoktur.Sadece zevk amaçlı siteler kuracağınız zaman bu sistemleri deneyebilirsiniz.

Bu sistemlere alternatif olarak blog sistemleri çok daha kullanışlı, hızlı ve yaygındır. Blog sistemlerine en net örnek blogger veya eski adıyla blogspot’ dur. Mesela blogspot üzerinde bir site barındıracaksanız sadece bir mail adresinizin olması yeterlidir. Mail adresiniz ile blogger a kayıt olun, alan adınızı seçin ve tasarımda kullanacağınız şablonu seçip içeriğinizi yayınlamaya başlayın. Blogger’ in diğer bir çok siteden daha çok tercih edilmesinin bir çok sebebi vardır; bunların başında şablonunuzu istediğiniz şekilde düzenleyebiliyor olmanız, istediğiniz reklamları yayınlama olanağı, arama motorları tarafından çabuk tanınması sayesinde internette aramalarda daha çabuk bulunabilmeniz vardır.

Ücretli web sitesi sahip olacak arkadaşlara birkaç adımdan geçerler:

Domain alma
Host alma
Tasarım
İçerik ve Reklam yönetimi
İzlenecek adımlardan belki de en önemlisi domain seçme kısmıdır. Eğer kaliteli, akılda kalıcı bir domain seçersek kullanıcılarımız bize daha kolay erişebilir. Uygun domain seçimi çok önemlidir ve bu işi ücretli olarak yapan firmalar mevcuttur. Eğer yeterli araştırma yeteneği ve bilgi sahibi iseniz çok güzel ve yararlı bir alan adı alarak projenize başlangıç yapabilirsiniz. Domain seçiminin önemini ilerde siteniz hit almaya başladıkça; yani ziyaret aldıkça daha net anlayacaksınız. Google’ da “spor” kelimesi aranınca ilk sırada çıkan site olmayı kim istemez, bu biraz da sizin elinizde.

Domainimizi aldıktan sonra bu domaini barındıracak bir hosting’e ihtiyacımız olacak. Bu işi yapan hosting firmaları mevcut ve değişik tercih ve ihtiyaçlara göre değişik host planları içerirler. Hosting firmasını seçerken dikkat etmemiz gereken şey firmanın güvenilirliği. Bunu nereden anlarsınız: Eğer firma referans olarak kaynak göstermişse referans olarak barındırdıkları siteleri ziyaret edip hızlarına bakın. Diğer konularda host firmanız size yardımcı olacaktır.

Site tasarımını kendiniz yapabilirsiniz, tasarım son kullanıcı için çok önemlidir ve sitenizin özgün, veri akışını yavaşlatmayan, ergonomik yapısı kullanıcının sitenizde daha uzun süre kalması demektir ve bu da sizin sitenizin yükselmesi için önemlidir. İsterseniz şablon tasarımlardan birini kullanabilirsiniz veya hazır scriptlerle yazılım ücretli veya ücretsiz CMS sistemler kullanarak daha karmaşık yapıda bir web site sahibi olabilirsiniz. CMS sistemlere örnekler; forum olarak Vbulletin, smf, phpbb, portal olarak Joomla, Drupal alışveriş sitesi olarak oscommerce vs…

Site tasarımı bittikten sonra içerik yönetimine geçmeli ve düzenli olarak sitenize içerik girmelisiniz. İçeriksiz veya içeriği düzensiz bir web sitesi hem son kullanıcılarının gözünde hem de arama motorlarının gözünde iyi bir yer edinemez. Sitenizden gelir elde etmek istiyorsanız bu sizin için hiç iyi olmaz. Siteniz için gelir elde etmekten bahsetmişken reklam konusunda da birkaç önemli noktaya değinelim:

Reklam vermek sitenizin hitini arttırır ancak reklam vereceğiniz siteler önemlidir. Site içeriğinize uygun bir siteye reklam vermelisiniz. Bir spor siteniz varsa ve kadın sitesine reklam verirseniz elinize bir şey geçmez çünkü kadın sitesinin kullanıcıları spor reklamlarından hoşlanmaz. Siteniz hit almaya başladıktan sonra para kazanmaya da başlayacaksınız tabi bu işi de reklam alarak yapacaksınız. Bunun için de sitenizde reklamlar yayınlamanıza olanak tanıyan sistemlerden birini (mesela google adsense) tercih edebilirsiniz veya başka webmasterlara reklam satabilirsiniz. Böylece sitenizde yayınlayacağınız reklamlar sayesinde, tıklama başına, gösterim başına, üyelik başına veya sabit ücretli bir komisyon alırsınız.

Webmaster olmak deyince akla sadece 3-5 sayfa site yazıp yayınlamak ve reklam verip reklam almak gelmemesi gerektiğini anlatmaya çalıştığımız bu yazımızın son bölümünde aday arkadaşlarımıza bir tavsiye: Ne olursa olsun mutlaka bir bilene danışın ve bunun için webmaster forumları bulunmaz birer kaynaktır.
 
Üst Alt