webmaster

İçerik Editörü
Katılım
19 Eki 2019
Mesajlar
328
Tepki
154
Dünya genelinde insanların hatırı sayılır derecede vakit geçirdikleri sosyal medya siteleri, olumlu yanlarının kadar bilinçsiz kullanım nedeniyle olumsuz birçok etkiye de sahiptir. İletişim becerilerine sosyal medyanın olumsuz etkileri, bu mecraların görünmeyen tehlikelerinin başında gelmektedir.
1584874653131.png

İletişim becerilerine, sosyal medyanın olumsuz etkileri her geçen gün artıyor ve gün yüzüne çıkan negatif yönler gözümüze çarpıyor.

Daha az konuşan insanlar topluluğu
Sosyal medyanın iletişim becerilerini yok etme konusundaki en önemli etkilerinden biri, insanların birbiriyle konuşma ihtiyaçlarını neredeyse ortadan kaldırır seviyeye getirmiş olmasıdır.

İnsanlar artık daha az muhabbet etmekte ve birbiriyle olan samimiyetlerini kaybetmektedir. Özellikle Türk toplumunda insanların bir araya gelip sohbet etmesi gibi güzel kültürler adeta yok olmaya yüz tutmuştur. Günümüzde de insanlar bir arada toplansa da, birçoğu bu buluşma esnasında dahi en az birkaç kez sosyal medya hesaplarına giriş yapmaktan geri durmamaktadır.

Konuşma biçimindeki değişiklikler
İletişim becerilerine sosyal medyanın olumsuz etkileri arasında, özellikle gençler arasındaki konuşma biçimindeki değişiklikler dikkat çekici seviyeye ulaşmış durumdadır.

Örneğin gençler artık uzun ve anlaşılan cümleler kurmak yerine, kendilerine yöneltilen sorulara dahi kısa cevaplar vererek yetiştirme gayreti içerisine girmektedir. Bu durum sosyal medyanın en olumsuz etkileri arasında, yer almaktadır.

Anadili doğru kullanmamak
İnsanların gün geçtikçe ana dilinden uzak bir konuşma yapısına sahip olmaları, yine sosyal medyaların iletişime kattığı olumsuz katkılar olarak bilinmektedir.

Gittikçe yalnızlaşıyoruz
Bu mecralarda daha rahat zaman geçirmek isteyenler, özellikle yalnız kalmayı tercih etmektedir. Bunun uzun süre devam etmesi, insanları büyük bir yalnızlığın içine itmektedir. Hal böyle olunca, toplumsal travmalar ve psikolojik vakalar sayısında dünya genelinde büyük bir artış yaşanmaktadır.
1584874665756.png

Fiziksel iletişimden uzak kalmak
İletişim sadece konuşarak ya da işaret diliyle anlaşılarak değil, aynı zamanda farklı fiziksel faaliyetler ile de gerçekleşmektedir. Örneğin bir spor faaliyeti ya da sosyal bir ortamda dostlarıyla insanların birlikte olması, fiziksel iletişim için verebileceğimiz örnekler arasındadır.

Sosyal mecralar fiziksel iletişim aktivitelerine engel olur, böyle bir aktivitenin olması durumunda da yine bir araya gelen insanların sohbet etmeye ve birbiriyle farklı şekillerde daha iyi bir etkileşim kurma oranını düşürmektedir.

Özgüven eksikliği
İletişimin en temel unsurlarından biri olan özgüven, özellikle yeni tanıştığımız ya da tanımadığımız kişilerle iletişim kurarken oldukça önemli bir kavramdır.

Maalesef ki iletişim becerilerine sosyal medyanın olumsuz etkileri arasında özgüven eksikliği, iletişimin de ötesinde farklı birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İş ve eğitim ortamında başarısız olmak, bu özgüven eksikliğinin bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
Üst Alt