Site Haritası Nedir?

scrop

Eski üye
Katılım
8 Nis 2022
Mesajlar
127
Tepki
4

Site Haritası Nedir?​

Site Haritası Nedir?


Site haritası, arama motorlarında ve tarayıcılarda sitelerin daha iyi anlaşılması ve sayfaların dizine eklenmesi amacı ile oluşturulan sayfalara verilen isimdir. Site haritası, arama motorlarına site içeriğiniz ile ilgili olarak informasyon vermek amacı ile mühim sayfaları listeleyen dosyadır. Arama motoru web tarayıcıları sitelerin daha akıllı bir halde taranması amacı ile bu dosyaları okur.

Sitelerin, site haritası bulunmasa da internet sayfaları gene de dizine eklenmiş olur. Fakat sitelerin site haritasının bulunması işlerin oldukca daha kolay bir halde yürümesini sağlar. Bunun yanında internet sayfaları ile ilgili kolay bir halde keşfedilemeyen sayfalar ile ilgili da informasyon verme özelliği bulunur.
Sitemap.jpeg


Site Haritası Yararları Nedir?


Site haritası sitemap adı ile de bilinir. Siteler için XML site haritası oluşturulması mecburi değildir. Site haritası edinmek sayfaların dizine eklenmesini güvence eden bir durum değildir. Sadece sitelerin sıralamasına da herhangi bir ziyanı bulunmaz. Bundan dolayı site haritaları son aşama faydalıdır.

Site haritası yardımıyla arama motorunda internet sayfası yapısı ve içinde ne olduğunun anlaşılması daha kolay olur. Site haritası yeni sayfalar bulmaya destek verir. Bunun yanında sayfaların dizine eklenmesini sağlar. Sayfaların süratli bir halde görüntülenmesine destek verir.

Site haritaları, sitenin ne süre değiştirilmiş olduğu ne süre yeni içerik eklendiği şeklinde bilgilerin güncel tutulmasına olanak sağlar. Bu durum yardımıyla arama motorları sitenin tekrardan indekslenmesi gerekip gerekmediğine karar verir.

Binden fazla sayfası olan sitelerde site haritası içerik yada sayfaların değişmesi halinde durumu arama motoru botlarına süratli bir halde iletir. Sitenin taşınması durumunda site haritası yardımıyla arama motorlarına taranacak ve dizine eklenecek yeni URL sıralaması hakkında informasyon vermek oldukca daha kolay olur. Bunun yanı sıra alan adı değişmeden büyük bir URL değişiminin yapılması durumunda eski sayfaların yönlendirme detayları oldukca daha süratli okunması mümkün.

Site Haritası Biçimleri


Arama motorlarında web sitelerinde yer edinen URL’lerin listelerini elde eden dosyalar site haritası olarak isimlendirilir. URL sıralaması yardımıyla arama motorlarının internet sayfasını taranası esnasında daha çok informasyon almasını sağlar. Site haritaları genel anlamda XML dosyası şeklinde biçimlendirilir. RSS ya da .txt dosyaları şeklinde oluşturulan site haritaları Google tarafınca desteklenir. Sadece en yaygın XML dosyası kullanılır.

XML site haritası kullanımı son aşama kolaydır. Arama motoru tarayıcısına en informasyon sağlar. Bundan dolayı en oldukca kullanılan site haritasıdır.

RSS beslemeli bloglarda içerik URL’leri site haritası şeklinde görülür. Blog yazıları için genel anlamda besleme oluşturma özelliğine haizdir. Fakat bu beslemeler yalnız URL ile ilgili informasyon sağlar. Google RSS 2.0 ile Atom 1.0 içeriklerini destek sunar.

.TXT uzantısı olan metin dosyaları çoğunlukla daha azca sayfası bulunan siteler için site haritası oluşturmak amacı ile kullanılır. Kolay metin düzenleyiciler yardımıyla .txt site haritası oluşturmak mümkündür. Metin site haritası oluşturma işleminde tüm satırlara URL girilir. URL’lerde başka bilgiler yer almamalıdır. http dahil olmak suretiyle tüm URL’nin yazılması gerekir.

Bu adımların uygulanmasının yanında her dosya için URL sayısının en fazla 50.000 olması gerekir. 50.000’den daha çok URL bulunan sitelerde listenin birden fazla metin dosyalarına ayrılması gerekir. Metin dosyalarının boyutlarının 10 MB’den daha minik olması gerekir. Bunun yanı sıra metin dosyaların UTF-8 kodlaması kullanılmalıdır. Bundan dolayı metin dosyalarının bu şekilde kaydedildiğinden güvenli olmak gerekir.
sitemap-crawler-googlebot-1024x768.jpeg


Site Haritası Iyi mi Oluşturulur?


Statik site haritaları bazı araçlar ile kolay bir halde oluşturulabilir. Sadece bir sayfa oluşturulması ya da kaldırılması işleminde site haritası güncelliğini yitirecektir. Bu durumda sayfanın birinin içinde ne olduğunun değiştirilmesi durumunda site haritası otomatikman güncellenmeyecektir. Bu şeklinde durumlarla karşılaşmamak için statik site haritası kullanılmaması daha iyi olacaktır.

Dinamik XML site haritaları internet sayfalarındaki değişimleri otomatik bir halde günceller. Dinamik olarak XML site haritası oluşturmak adına geliştiriciden hususi komut dosyası kodlaması istenebilir. Bunun yanı sıra dinamik site haritası oluşturma araçları tercih etmek mümkündür. CMS için bir eklenti kurulabilir.

Sıfırdan XML site haritası oluşturmak için sitenin tüm URL’lerini toplamak mümkündür. Web site için URL sıralaması almanın değişik yolları bulunur. Bunun en kolay yöntemi ise tüm URL’lerin mevcut bir dosyadan yüklenmesi şeklindedir. Site haritası için URL toplama işleminde belirlenen sayfaların Google’ın dizinine eklenip eklenmeyeceğine karar vermek gerekir.
 
Üst Alt