Screaming Frog SEO Programı Kullanımı [Detaylı Rehber]

codeworld

Bağımlı
Katılım
22 Nis 2022
Mesajlar
32
Tepki
1

Screaming Frog SEO Programı Kullanımı [Detaylı Rehber]​

Screaming Frog SEO Programı Kullanımı [Detaylı Rehber]


Site analizi, SEO uzmanları için oldukça mühim bir husus. Problemleri detaylı bir halde belirlenen projeler, hedef noktaya fazlaca daha süratli ve efektif bir halde ulaşır. Doğal olarak ki site analizi söz mevzusu olduğunda bağlantı yapısı, analizlerin büyük bir ehemmiyet taşır. Bağlantı yapılarını çözümleme etmek için de çoğu zaman Screaming Frog kullanılır.

Uygulamaya yabancı olan kişiler, Screaming Frog’un SEO Spider’ını kullanırken adeta kendilerini kaybolmuş hissederler. Screaming Frog inanılmaz etkili ve yararlı bir vasıta olmasına karşın pek de kullanıcı dostu olmayan arayüzüyle kendisini yeni keşfeden insanların karşısına çeşitli zorluklar çıkarır.

Eğer sizler de bu nadide SEO aracı ile hemen hemen yeni tanıştıysanız ve programın arayüzüne bakıp “Peki şimdi ne yapmam gerekiyor?” diyorsanız; sizler için hazırlamış olduğumuz Screaming Frog kullanım rehberini okumanız gerekiyor!

Screaming Frog Nedir? Ne işe Yarar?​


Yaratıcılarının tanımına bakılırsa Screaming Frog: Internet sayfalarını crawl eden, web site verilerini toplayan, tüm bu tarz şeyleri kullanıcılara yarar sağlayacak şekilde organize eden kullanımı kolay ve kuvvetli bir yazılımdır. Kullanımı kolay ifadesine her ne kadar katılmıyor olsak da öteki hususlar mevzusunda yüzde yüz haklı olduklarını söylemek mümkündür.

Özetlemek gerekirse Screaming, başlıca şu mevzularda kullanıcılara benzersiz faydalar sağlar:

  • Site içi bağlantı yapısında yer edinen yönlendirmeleri ve hataları detaylı bir halde gösterir. (404, 301, 302, canonical vb)
  • SEO kriterleri içinde yer edinen title, meta açıklaması, h tagleri şeklinde elementleri organize bir halde kullanıcılara sunar.
  • Sitenizde yer edinen resimlerin alt metin bilgilerini ve 100 KB’tan büyük olanlarını gösterir.

Screaming Frog Iyi mi Kurulur?​


Eğer sizler de program arayüzüne bakarak “Şimdi ne yapmalıyım” diye düşünen kişiler arasına katılmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıya tıklayarak Screaming Frog’u bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

İlgili bağlantı: https://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/

Bağlantıya tıkladıktan sonrasında Download butonu vasıtasıyla yazılımı indirebilir ve oldukça rahat bir halde kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. Screaming Frog’un parasız bir halde kullanılması mümkündür sadece parasız versiyonunda web sitelerinize ilişik URL’lerden yalnızca 500’ünü tarayabilir ve çözümleme edebilirsiniz. Eğer geniş çaplı bir web sitesine sahipseniz ve detaylı bir çözümleme yapmak istiyorsanız programın ücretli planlarından faydalanmalısınız.



Screaming Frog Arayüz Rehberi​


Bu aşamada yer edinen bilgiler yardımıyla artık Screaming’in yapısını tanımak suretiyle mühim adımlar atacak ve program arayüzüne bakıp kalanlar kervanından ayrılacaksınız. Program İngilizce olduğundan menülerde yer edinen seçenekleri ve sekmeleri olduğu şeklinde anlatacağız.

screaming-frog.jpg


1 – File​


File sekmesi yardımıyla üstünde çalışıyor olduğunuz web sitesinin crawl verilerini kaydedebilir ve istediğiniz vakit yine görüntüleyebilirsiniz. Ek olarak Scheduling seçeneği üstünden ileri zamanlı crawl işlemleri planlayabilirsiniz.



screaming-frog-ayarlar%C4%B1.jpg


2 – Configuration​


Configuration sekmesi üstünden pek fazlaca özelleştirme yapabilirsiniz. Sadece bunlar için ücretli bir plana haiz olmanız gerekiyor. Bu sekme üstünden crawl seçeneklerini özelleştirebilir ve görüntülemek istediğiniz verileri seçebilirsiniz. CSS, HTML, JavaScript, resimler ve öteki SEO kriterlerini crawl sonuçlarına dahil edebilir ya da sonuçlardan çıkartabilirsiniz. Ek olarak Screaming Frog’un crawl işlemini gerçekleştirirken bilgisayarınızdan ne kadar güç tüketebileceğini de bu sekme üstünden düzenleyebilirsiniz.

3 – Mode​


Mode sekmesi yardımıyla crawl sonuçlarının iyi mi gösterileceğini seçebilirsiniz. Standart olarak “spider” seçeneği işaretlidir.

screaming-frog-export.jpg


4 – Bulk Export​


Bulk Export sekmesi yardımıyla web sitenizin tüm linklerini bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Eğer sekmeyi incelerseniz “tüm bağlantılar” teriminin bir fazlaca geçerli bulunduğunu görebilirsiniz. Bağlantı durum kodları, bağlantı yönlendirmeleri, iç linklemeler, anchor textler ve hatta sitemapler dahi bu sekme üstünden indirilebilir.



screaming-frog-rapor.jpg


5- Reports​


Reports sekmesi üstünden web sitenizin tüm crawl audit’ini gözlemleyebilirsiniz. Bağlantı yönlendirmeler, canonicallar ve öksüz sayfalar bu sekme üstünden tıpkı bir rapor şeklinde indirilebilir.



screaming-frog-sitemap.jpg


6 – Sitemap​


Sitemap sekmesi üstünden Screaming Frog vasıtasıyla web sitenizin site haritasını oluşturabilirsiniz.



screaming-frog-visualisation.jpg


7 – Visualisations​


Visualisations sekmesi üstünden web sitenizin bağlantı yapısını bir grafik şeklinde görüntüleyebilirsiniz.

screaming-frog-visualisation2.jpg




Screaming Frog ile SEO Denetimi Iyi mi Yapılır?​


Artık program arayüzüne hakim olduğunuza bakılırsa web sitenizin ilk denetimini gerçekleştirebilir ve kazandığınız verilerin ışığında lüzumlu aksiyonları alabilirsiniz. Screaming Frog ile SEO denetimi yapmak için ilk olarak aşağıdaki görselde de işaretli olan metin kutucuğunda sitenizin adresini yazmanız ve “Start” butonuna tıklamanız gerekiyor.

screaming-frog-seo.jpg


Butona tıkladıktan sonrasında Screaming Frog web sitenizi crawl etmeye başlıyor. İçeriğin başlangıcında da söylediğimiz şeklinde yazılımın parasız versiyonuyla yalnızca web sitenize ilişik 500 URL’i çözümleme edebiliyorsunuz. Crawl hızı Screaming Frog’a ayırdığınız RAM kapasitesine ve web sitenizde yer edinen URL sayısına oranla değişim gösterebiliyor. Aşağıdaki başlıkları takip ederek hem Screaming Frog’un detaylı kullanımını öğrenebilir hem de sitenizin ilk denetimini gerçekleştirebilirsiniz.



1 – Crawl Derinliği Analizi​


Screaming Frog’un en mühim özelliklerinden kabul edilen crawl derinliği analizi es geçilmemesi ihtiyaç duyulan bir işlemdir.

Crawl derinliği,
belirli bir sayfaya web sitenizin anasayfasından toplamda kaç tıklamayla ulaşılabildiğinin verisidir. Crawl derinliği web sitenizin ebatlarına ve kategorilerinizin yapısına bakılırsa değişim izah edebilir. Kullananların sitelerin derininde yer edinen URL’lere yetişmesi zor olacağından arama motorları da kullanıcılar ile aynı davranışı sergiler ve çoğu zaman crawl derinliği yüksek olan URL’ler arama motorları tarafınca daha yavaş indekslenir. Ek olarak bu URL’lerin başarıya ulaşmış sıralamalar elde etmesi de bir fazlaca zor olsa gerek.



screaming-frog-crawl.jpg


Eğer web sayfanızda ehemmiyet verdiğiniz bir sayfa bulunuyorsa ve bu sayfa üstünden trafik kazanmak istiyorsanız crawl derinliğini maksimum 2 ya da 3 değerinde tutmalısınız.

Crawl derinliğini çözümleme etmek için Internal sekmesine tıklamalı ve oluşturulan pencereyi sağa doğru kaydırmalısınız. Görselde de işaretli olan bölgeden tüm URL’lerinizin crawl derinliğini gözlemleyebilirsiniz.



2 – Durum Kodları Analizi​


Görselde de işaretli olan Response Codes, kısaca durum kodları sekmesine tıkladığınızda web sitenizde yer edinen tüm linklerin durum kodları karşınıza çıkar. Tüm bağlantıları bu şekilde incelemek bir fazlaca zor olacağından programın sağ tarafında yer edinen Overview bölmesinden faydalanabilirsiniz. Bu bölmede tüm durum kodları filtrelenmiş bir halde size sunuluyor olacak. Şu demek oluyor ki tek bir tıklamayla web sitenizde 404 hatası veren tüm URL’leri görüntüleyebilirsiniz.

screaming-frog-kodlar.jpg


Eğer durum kodları hakkında bilgiye haiz değilseniz sizlere durum kodlarını şu şekilde özetleyebiliriz:

  • 2xx Durum Kodları: Başarı
  • 3xx Durum Kodları: Yönlendirme (301 durum kodu kalıcı olarak yönlendirildi, 302 durum kodu ise geçici olarak yönlendirildi anlamına gelir. Çoğunlukla karşılaşıldığından bu durum kodlarının bilinmesi gerekir.)
  • 4xx Durum Kodları: İstemci Hatası (Bu hatalardan en yaygını 404’tür. Sayfa bulunamadı anlamına gelir.)
  • 5xx Durum Kodları: Sunucu Hatası

Eğer URL yönlendirmeleri hakkında daha çok data sahibi olmak isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayarak sık kullanılan SEO uyumlu URL yönlendirme kodlarını inceleyebilirsiniz.

İlgili bağlantı: https://www.moradam.com/10828/seo-uyumlu-url-yonlendirme/



3 – URL Yapısı Denetimi​


Screaming Frog’un kullanıcılarına sağlamış olduğu bir öteki fonksiyon ise URL yapılarının denetlenmesidir. Görselde de işaretli olan “URL” sekmesine tıklayarak web sitenizde yer edinen tüm URL’lerin detaylarına ulaşabilirsiniz. Ek olarak overview sekmesinden bu URL’leri çeşitli seçenekler dahilinde filtreleyebilirsiniz.

screaming-frog-url-denetimi.jpg


Web sitelerinde yer edinen URL’lerin standart olarak şu nitelikleri taşıması önerilir:

  • 115 harften kısa olmalıdır. (Yazılı bir kaide olmasa da pek fazlaca SEO uzmanı URL’lerin uzunluğunun 4 – 5 kelime aralığında olması icap ettiğini korumak için çaba sarfediyor.)
  • Emsalsiz olmalıdır, web site içinde yer edinen öteki bir URL’i öykünmek etmemelidir.
  • Açıklayıcı ve sayfada bulunan içerikle bağlantılı olmalıdır.



screaming-frog-ba%C5%9Fl%C4%B1k.jpg


4 – Sayfa Başlığı Analizi​


Screaming Frog kullanmıyor olsaydınız üstlendiğiniz bir projenin tüm titlelarını, kısaca sayfa başlıklarını, tek tek el ile denetim etmeniz gerekecekti. Sadece Screaming Frog bu mevzuda da kullanıcılara büyük bir yarar sağlıyor. “Page Titles” adlı sekmeye tıklayarak web sitenizde yer edinen tüm sayfa başlıklarını görüntüleyebilirsiniz. Ek olarak gene overview sekmesi yardımıyla sayfa başlıklarının belirli kriterler altında filtrelenmiş listesine de ulaşabilirsiniz.

Sayfa başlıklarının genel olarak şu nitelikleri taşıması önerilir:

  • Sayfa başlığının sayfada yer edinen içerikle uyumlu olması.
  • Hedef anahtar kelimenin sayfa başlığında yer alması.
  • Tüm sayfa başlıklarının emsalsiz olması.
  • Genel olarak 30 ile 60 karakter içinde bir uzunluğa haiz olması.

Eğer sayfa başlıkları hakkında daha çok bilgiye haiz olmak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ilgili içeriğimize ulaşabilirsiniz.

İlgili bağlantı: https://www.moradam.com/12452/baslik-etiketleri/



screaming-frog-meta.jpg


5 – Meta Açıklaması Analizi​


Screaming Frog, On-Page SEO mevzusunda kullanıcılara adeta lüzumlu olan her şeyi eksiksiz bir halde sunuyor. Buna meta açıklamaları da dahil! Görselde de işaretli olan “Meta Description” sekmesine tıklayarak web sitenizde yer edinen tüm meta açıklamalarını görüntüleyebilir ve gereksinim duyduğunuz takdirde overview sekmesinden bu tarz şeyleri belirli kriterler dahilinde filtreleyebilirsiniz. Filtreleme seçenekleri yardımıyla optimize edilmemiş, kısaca fena oluşturulmuş, meta açıklamalarına tek bir tıklamayla ulaşabilirsiniz.

Meta açıklamalarının genel olarak şu nitelikleri taşıması önerilir:

  • Meta açıklamalarının maksimum 160 karakter uzunluğunda olması gerekir. 160 karakterden fazlasını barındıran meta açıklamaları arama motoru netice sayfalarında muntazam bir halde görüntülenemez.
  • Meta açıklamalarının sayfa içeriğiyle ilgili olması ve kullanıcıları harekete geçirmesi gerekir. Meta açıklamaları sayfanızın kısa bir özetidir ve web kullanıcılarını etkilemek için elinize geçen ilk fırsattır.
  • Meta açıklamalarında anahtar kelimelerin kullanılması SEO açısından pozitif bir etkiye haizdir.



screaming-frog-H1.jpg


6 – H1 ve H2 Etiketlerinin Analizi​


Screaming Frog vasıtasıyla web sitenizde yer edinen H etiketlerinin çözümleme edilmesi de mümkün oluyor. Aşağıdaki görselde işaretli olan sekmeler vasıtasıyla sitenizde yer edinen tüm H1 ve H2 etiketlerini görüntüleyebilirsiniz. Overview sekmesinde yer edinen filtreler vasıtasıyla tehlikeli sonuç hataları ve düzeltilmesi ihtiyaç duyulan sorunları tek bir tıklamayla çözümleme edebilirsiniz.

Overview sekmesinde yer edinen ifadelerin anlamları şunlardır:

  • Missing: H1 ya da H2 etiketinin belirtilen sayfa içinde asla kullanılmadığını ifade eder.
  • Duplicate: Aynı H etiketinin daha ilkin kullanıldığını ifade eder ve hangi sayfada kullanıldığını gösterir.
  • Over 70 Characters: 70 karakterden fazla karakter içeren H etiketlerini belirtir.
  • Multiple: Bir sayfada birden fazla H1 etiketi kullanıldığını belirtir. Eleştiri bir hatadır.



7 – Fotoğraf Analizi​


Screaming Frog, kullanıcılarına web sitelerinde yer edinen resimlerin analizini yapma fırsatı da sunuyor. Bir ihtimal “Fotoğraf analizi ne işime yarayacak ki?” diye düşünüyor olabilirsiniz sadece Screaming Frog sizi bu mevzuda da şaşırtmayı başarıyor. Aşağıdaki resimde de görüleceği suretiyle overview bölmesi üstünden web sitenizde yer edinen alt metni bulunmayan ve 100 KB’tan fazla boyuta haiz olan resimleri filtreleyebiliyorsunuz.

screaming-frog-resim.jpg




Bonus: Arama Motoru Netice Sayfası Görüntüsü (SERP Snippet)​


Screaming Frog üstünden sitenizde yer edinen URL’lerin arama motoru netice sayfasında tam olarak iyi mi gözüktüğünü görüntüleyebiliyorsunuz. Böylece meta açıklamalarının ya da sayfa başlıklarının hatalarını gözlemleyebiliyor ve süratli bir halde lüzumlu aksiyonları alabiliyorsunuz.

Bunun için ilk olarak crawl neticelerinden bir URL seçmeniz ve sonrasında ise aşağıdaki görselde de işaretli olan “SERP Snippet” sekmesine tıklamanız gerekiyor.

screaming-frog-snippet.jpg


Tüm bu başlıklardan sonrasında aslına bakarsak Screaming Frog kullanımının pek de zor olmadığını yalnızca ürkütücü bir arayüze haiz bulunduğunu farklıymış olabilirsiniz ve bir bakıma haklısınız. Programı kurcalayarak kısa bir süre içinde kullanımını öğrenebilir ve SEO projelerinizde etken olarak kullanabilirsiniz.

Görüldüğü suretiyle bu vasıta yardımıyla web sitenizin tehlikeli sonuç öneme haiz olan tüm On Page SEO elementlerini detaylı bir halde inceleyebiliyorsunuz. Screaming Frog’un bu niteliği yardımıyla üstlendiğiniz bir projenin sorunlarını süratli bir halde belirleyebilir ve kısa sürede büyük ilerlemeler kaydedebilirsiniz. Doğal olarak Screaming Frog’u yalnızca kendi web siteniz için kullanmak zorunda değilsiniz, Screaming Frog rakiplerinizi çözümleme etmek mevzusunda da sizlere büyük yarar elde edecektir.

Not:
Screaming Frog’u parasız kullanabilmek için Ayhan Karaman’ın internet sayfasındaki bu içeriğe yorum yazarak parasız kullanım anahtarı alabilirsiniz…
 
Üst Alt