Resim Optimizasyonu Yapmanın 5 Ücretsiz Yolu

scrop

Eski üye
Katılım
8 Nis 2022
Mesajlar
127
Tepki
4
Biz site sahipleri için, sitelerimizde kullandığımız görsellerin hem kalitelerinden taviz vermemeleri, hem de iyi optimize olmuş ve boyutları azalmış olması oldukça mühim. Gelin bunu sağlamamıza olanak yaratan 5 yolu anlatalım.

Bundan ilkin optimizasyonun niçin oldukça mühim bir mevzu bulunduğunun üstünden geçelim. Bir site için temelde mühim üç hız uyumu söz mevzusu diyebiliriz. Bunlar sununu optimize işlemi, yazılım optimizasyonu ve görsellerin bu elekten geçirilmesi şeklinde aşama kaydediyor. Bana sormuş olacaktır olursanız görseller bir çok süre en azından yazılım uyum süreci kadar mühim bir öteki başlık. Bu sebeple bir kullanıcı web sitemize girdiğinde, sitemizde bulunan tüm görselleri görüntüleyebilmesi için ilkin indirmesi gerekiyor. Internet sitemizdeki görsel sayısı fazla olduğunda, erişim süresi de git gide uzayabiliyor. Kullandığımız fotoğraflar bir çok süre oldukça kıymetli olduğundan bu tarz şeyleri silmektense, uygun boyutlara indirgemek daha mantıklı diyebilirim. Doğal kalite kaybı da mühim bir öteki başlık, 144p ve kalitesiz içerikler haline de gelmemeli içeriklerimiz değil mi?


Not: Parasız yollardan bahsettiğimi, tasarımcılara hususi bir içerik hazırlamadığımı hatırlatmak isterim. Bu sebeple elimizde kullanmayı bildiğimiz Adobe Photoshop ya da dengi programlar olduğunda optimizasyon yapmak da asla zor olmasa gerek.

gorsel-optimizasyon.png


Eklentilerden Yararlanmak​


Şimdi, işin kolayına kaçmak da diyebileceğimiz ilk yoldan bahsedelim. Siteniz WordPress CMS’si ile çalışıyorsa, platformda yer edinen çeşitli eklentilerden faydalanabilirsiniz. Doğrusu parasız eklentilerin bu aşamada gösterdikleri performansın oldukça pozitif olmadığını, sadece ücretli eklentilerin CDN desteği dâhil pek oldukça özelliği barındırdığını açıklayalım. Parasız eklentiler de elbet sizi birkaç kilobaytlık yüklerden kurtaracaktır. Sadece aşağıda göreceğiniz öteki optimizasyon yollarına nazaran bunun epey azca katkı bulunduğunu da kolaylıkla söyleyebilirim.


PhotoScape ile Optimizasyon​


Sitelerimizin sağlıkları açısından PNG şeklinde boyutu yüksek sıkıştırma metotlarından ziyade, JPEG/JPG ve hatta daha da etkili sıkıştırma yollarını tercih etmemiz gerekiyor. Bu aşamada tüm tarayıcılar tarafınca destekleniyor oluşundan dolayı JPG sıkıştırmasıyla hareket etmek kötü bir düşünce değil. Ücretsiz bir şekilde kullanabildiğimiz PhotoScape programı, bilgisayarımızdaki görsellerimizi içine attığımızda tekrardan boyutlandırma şeklinde ayarlamaları kolaylıkla yapmamıza olanak veriyor.

Ek olarak programa bir görseli yüklediğimizde, kayıt aşamasında kayıt standardını oldukça azca kısarak görsel kaliteden neredeyse taviz vermeden yüksek boyutlarda düşüş sağlamamız da mümkün. En başta 5.1 MB olan bir JPG görüntüyü 5616 x 3744 çözünürlüğünde bir görüntüyü, 1920 x 1280 çözünürlüğüne getirip kayıt standardını de %95’e getirdiğimde boyutu 300 KB’a düşüyor. Elimdeyse hala yüksek çözünürlüğünde olan, kaliteli bir görüntü var.

WhatsApp ile Optimizasyon​


Bu yol hakkaten oldukça kullanışlı. Hiçbir program kullanmaya gerek olmaması ve yapmanız gerekenin yalnızca ufak bir süzgeçten geçirmek olması da yolu çekici kılıyor. Doğrusu elinizi alıştırdıktan sonrasında vazgeçmezsiniz diye düşünüyorum. Burada yapmanız ihtiyaç duyulan işlemler oldukça rahat. Ilkin WhatsApp Web sürümüne bağlanıyoruz. Çevremizden birisiyle bir grup kurup, arkasından grubu dağıtıyoruz. Burası telefonumuzla bilgisayarımız içinde kolay dosya transferi yapmamıza olanak elde eden portumuz olacak. Bilgisayarımızdaki görseli ilkin bu gruba atıyor, arkasından yine bilgisayarımızdan mesajımıza tıklayarak indiriyoruz.

Bu yolla 5.1 MB boyutlu 5616 x 3744 çözünürlüğündeki JPG görüntümü optimize ettim. Aldığım netice ise çözünürlükten sıfır yitik vermeme karşın 172 KB kadar düşük bir boyut oldu. Ek olarak WhatsApp’tan elde edilmiş görüntülerin kaliteden verdikleri kaybın da sitelerimiz için kabul edilebilir boyutlarda bulunduğunu açıklayalım.

Pixlr ile Fotoğraf Optimizasyonu​


Bildiğiniz şeklinde Pixlr, tarayıcılarımızda kullanabildiğimiz, parasız pek oldukça özellik barındıran bir görsel düzenleme platformu. Ücretsiz bir şekilde sunmuş olduğu bu bilhassa istediğimiz optimizasyonu yapabilmemize de olanak sağlıyor diyebilirim. Görselimiz üstünde çözünürlüğüyle ilgili değişimler yapabildiğimiz Pixlr, rahat kırpma, filtreleme şeklinde özelliklerle özgünleştirme açısından da elimizden tutuyor. Program kullanmayı tercih etmezseniz, bu platformdan da optimizasyon ve özgünlük açısından destek almanız mümkün.

Optimizasyon Servislerinden Yararlanmak​


İnternette parasız hizmet veren, yükle/indir formülüyle çalışan pek oldukça optimizasyon sitesinin de bulunduğunu hatırlatalım. Eğer yukarıdaki hiçbir yolu kullanmak istemiyorsanız bu yol bir ihtimal işlerinizi kolaylaştıracaktır. TinyPNG ve ImageCompressor bu aşamada adını çoğunlukla duyduğumuz parasız servislerdir. Ek olarak Trimage ve OptiPNG şeklinde yazılımları bilgisayarınıza indirerek programlarla da bu işlemi kolayca tamamlayabilirsiniz.

Sizin kullanmayı sevdiğiniz başka bir yöntem var mı? Optimizasyonla ilgili görüşlerinizle beraber yorumlarda görüşürüz.
 
Üst Alt