Prodüksiyon Dünyasının Apple’ı: DJI

Bu yazımızda Çinli bir devden konuşacağız. Bu dev kendi alanında öyleki bir noktaya ulaştı ki rakipsiz bir hâl aldı. Ek olarak tasarım yönünden teknolojilerini asla yalnız bırakmayarak bu yazının başlığına niçin oldu. DJI hakikaten de oldukça garip bir marka.

Ilk olarak asla tanımayanlar için, marka hakkında kısa bir özet geçelim. Aslen adı Dà-Jiāng Innovations Science and Technology Company olan bu şirket, bakmış ki bu şekilde bir marka kıymeti kazanması oldukça zor DJI kısaltmasına geçmiş. Öyleki oldukça yaşlı bir şirket da değil ayrıca, 2006 senesinde kurulmuş. Bugün drone ya da gimbal denildiğinde ilk akla gelen şirket olan DJI, hem de prodüksiyon takıları, aksiyon kameraları şeklinde alanlarda da üretim yapıyor. Çin’in kamera teknolojileriyle ilgili en öne çıkan markası bulunduğunu söylesek {hiç de} hatalı bir yaklaşım olmaz herhalde. Peki, nedir bu markayı bu şekilde eşi olmayan kılan?


DJI


Rakipsiz Olması ve Bunu Hak Etmesi​


Şirket hakikaten de drone mevzusunda kuşkusuz bir tekel konumunda. Devletimizde de dünyada da yarattıkları klasmana katılıp, rekabet etmeye çalışan pek oldukça şirket bulunuyor. Sadece bu firmalar günün sonunda en fazla kendi içlerinde giriş segment ürün yelpazesini oluşturmak için kapışabiliyorlar. DJI ise en kolay haliyle söylemek gerekirse ‘profesyonellerin tercihi’. Markanın elinden çıkan ürünler, hakikaten de istenilen uçuş kabiliyetlerini operatöre sağlıyorlar. Bununla beraber çektikleri görüntüler de büyük yapımlarda dahi kullanılabiliyor. Hatta her an, her yerde kalkış icra eden operatörler deli şeklinde yığın görüntüler biriktirerek bu tarz şeyleri da satıyor ve şirket bu sayede yeni bir freelancer pazarı da oluşturdu diyebiliriz.

Ne kadar kolay anlatıyoruz değil mi bu tarz şeyleri? Hâlbuki geçmişte yukarılardan görüntü almak için ya sınırı olan imkanlarla devasa Jimmy Jib donanımları getirmeliydik ya da oldukça daha büyük bütçelerle helikopterler kaldırmalıydık. İşte DJI, prodüksiyonlarda bu problemi ortadan kaldıran şirket oldu. Bu hakikaten de büyük bir değişiklik. Geçmişte onlarca kiloluk kamera ekipmanıyla, kameramanımızı helikoptere bindiriyor ve helikopter pilotunun da yardımıyla doğru görüntülerin toplanmasını amaçlıyorduk. Şimdiyse bu tonlarca yüklük operasyonu hakikaten bir kilogram seviyesine indirebildik. (DJI Mavic Mini 0.8 Kilogram)


Tasarımı da Unutmamak Lazım​


Tıpkı Apple şeklinde, bu şirket de tasarımlarına bir ayrı ehemmiyet veriyor. Bu işi de o denli iyi yapıyorlar ki, firmanın ilk Çinli bulunduğunu duyduğumda epey şaşırmıştım. Hatta bu şirket benim için ‘Made in China’ teriminin negatif tesir yaratmama sebebi olmuştur da diyebilirim. Artık yalnızca seri üretimi iyi icra eden ve insan gücünün ucuz olduğu bir ülke yok karşımızda. Bazı teknolojileri onlardan iyi yapanları bulamadığımız bir ülke var. Kaliteli işlerine alışmaya başlasak iyi ederiz.

Gerek insansız hava araçlarının tasarımıyla, gerekse gimbal ya da cep kamerası diyebileceğimiz ürünlerinin tasarımıyla DJI hakikaten de göz kamaştıran ve klas görünen bir marka. Bundan dolayı bir tebriki hak ediyorlar. Ümit ederim ürün yelpazelerinden daha oldukça yaralanma şansım olur.

Elinizde hiçbir ürünleri var mı? Markayla ilgili neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizimle paylaşırsanız oldukça seviniriz.
 
Üst Alt