Opera GX nedir, Opera GX nasıl kurulur, Oyun Tarayıcısı Nedir?

MuratKandilli

Bağımlı
Katılım
22 Haz 2020
Mesajlar
36
Tepki
32
1593460488100.png



Opera GX nedir, Opera GX nasıl kurulur, Oyun Tarayıcısı Nedir?

Opera GX nedir?


Opera GX, "windows" kullanan oyuncular için tasarlanmış bir web tarayıcısıdır.
Opera GX steam yer paylaşımda çalıştığı için bilgisayarınızdaki oyunlarda kullanmak için tasarlanmış bir tarayıcıdır.
Bir web tarayıcısı ile yapabileceğiniz her şeyi Opera GX'de de yapabilirsiniz fakat bir web tarayıcısı ile Opera GX'deki gibi oyunlarınızı kontrol edemezsiniz.


Oyun Tarayıcısı Nedir?

Opera GX'i kurduğunuz anda bilgisayarınızdaki oyunların performansının yüksek derecede artacağını beklemeyin. Zaten oyunların performansı bilgisayarınızın donanımına bağlıdır fakat "GX Denetimi" sekmesinden Web Tarayıcınızın kullanacağı belleği ve CPU yu sınırlandırabilecek yerleşik bir ram ve cpu sınırlayıcısına sahip. Bu özellik sayesinde performansınızı arttırabilirsiniz.

Opera GX genel olarak "oyuncular" için tasarlanmış ve "oyuncular" için özellikler içeriyor, mesela Razer Entegrasyonu, En güncel oyun haberleri, fırsatları, Twitch ve oyun müziği tasarımcısı tarafından alınmış "Oyun Teması" ilhamları.


Oyun Teması;

1593460847245.png


Opera GX'i kurduğunuz zaman gözünüze çarpacak ilk şey tema. Bildiğimiz tarayıcılardan farklı, daha koyu ve belirlenmiş özel çizgilerin değiştirilebilir renklere sahip olması gibi.
Opera GX bu şekilde neredeyse tüm oyunculara hitap etme şeklini kolay bir şekilde bulmuş.
Eğer ki temanın rengini değiştirmek isterseniz sağ üst köşede bulunan "Kolay Kurulum" kısmından renkleri ayarlayabilirsiniz.
Belirlenmiş renkler dışında internetten "hex color" gibi sitelerden özel renkler alarak koyabilirsiniz.
Ayrıca özelleştirilmiş arka plan fotoğrafları koymanızda mümkün.

Sekmede bulunan Razer Chroma seçeneğine tıklayarak temanın sadece bir renkli olmasından daha çok Razer ekipmanlarının sahip olduğu RGB şekil ve stilleri ile tarayıcınızı süsleyebilirsiniz.


GX Kontrolü: RAM ve CPU Sınırlayıcıları

1593461926794.png


Oyun temasının özelleştirilebilmesi ve Razer Chroma entegrasyonu gibi şeylerin yanında Opera GX de bulunan ve Opera GX'in en önemli özelliği "Ram Ve CPU" sınırlayıcıları olarak adlandırılmış.

Kenar çubuğunda bulunan GX kontrolü kısmına girdiğinizde Ram Sınırlayıcı ve CPU sınırlayıcı sekmesine girersiniz.
Örnek verecek olursak; tarayıcının sisteminizin 5 gb sini kullanmasını ve ya maksimum 3 gb sınırla kullanmasını sağlayabilirsiniz.

Bu özellik sayesinde oyuna girdiğiniz zaman arkada bulunan sekmeleri kapatmak yerine bu özellik sayesinde tarayıcınızın kullanacağı rami azaltarak oyunlardaki performansınızı arttırabilirsiniz.

Örnek olarak bu özelliği 2GB ile sınırlandırdığımızı düşünelim. Şu anda ortalama olarak Opera İnternet Tarayıcısı 50 adet sekmede 3, 3.5GB, Google Chrome İnternet Tarayıcısı ise 50 adet sekmede 4, 4.2GB gibi bir ram tüketiyor. 2GB'ye çektiğiniz zaman bu kısım 2GB'nin üstüne çıkmayacak ve oyun oynarken performansınızı arttırmış olucaksınız. Bu özellik sonrasında tabiki tarayıcınız birazcık yavaşlayacak fakat oyun oynadıktan sonra bu özelliği kapatarak tarayıcınızın eski performansında çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Opera Yönetim Ekibinden Maciej Kocemba "Oyuncuların oyunlara girdiğinde sık sık tarayıcılarını, oyunlardaki performanslarını artırmak için kapattığı araştırmalara göre görülmüş bir durum. Biz Opera GX sayesinde oyuncuların tarayıcılarını kapatıp veri kaybı yaşamalarını engelliyoruz." diyor.

Şunu da belirtmek isteriz ki Opera GX her hangi bir tarayıcı içinde açılan oyundaki performansı etkilemiyor.


Oyun Tarayıcısı Diğer Neleri İçerir?

1593462334430.png


Sol köşede her zaman "GX Köşesi" paneli bulunacak. Bu kısımda yaklaşan oyunlar, satışa sunulmuş oyunlar içeren bi fırsat kısmı bulunuyor.
Ek olarak "Günlük Haberler" kısmına sahip olan Opera GX, burada panelde gösterdiklerini daha fazla ve detaylı bir şekilde gösteriyor.

Sol tarafta bulunan panele "Twitch" ile bağlandığınız zaman takip ettiğiniz kişilerden kimlerin yayında olduğunu, kimlerin çevrimdışı olduğunu, kimlerin canlı yayında neler yaptığını görebileceksiniz. Bunun yanında ise takip ettiğiniz bir kanal canlı yayın açıcağı zaman bildirim alabileceğiniz yeşil renkte bir bildirim kısmı bulunuyor.

Opera GX tarayıcısı "Hızlı Arama" (yeni sekme) kısmında bulunan simgelerin üstüne imlecinizi götürdüğünüz zaman "GX Sound" ses efektlerini çalar.
Opera geliştirdikleri bu özellikleri ile gurur duyuyor. " ses tasarımcısı Rubén Rincón ve son zamanlarda Gris oyunu orijinal film müziği için BAFTA Oyun Ödülleri’nde aday gösterilen grup Berlinist ile işbirliği içinde oluşturulduklarından ötürü övünüyorlar. " bu özelliği istediğiniz zaman devre dışı bırakabilirsiniz.


Opera Tarayıcının tüm özelliklerine sahip olacaksınız.

Opera GX, operada bulunan özellikleride sizlere sunar. Örnek olarak sol panelde "mesajlaşma" çubuğuda bulunur. Bu çubukta hızlı bir şekilde her hangi bir sekme açmadan, Facebook, Whatsapp gibi mesajlaşabileceğiniz kısımlar bulunuyor.

Opera GX, aynı Opera gibi tarayıcının içine yerleşik olan "Reklam Engelleyici", "Ücretsiz VPN" ve izlediğiniz her hangi bir videoyu küçülterek istediğiniz uygulamanın üstünde izlediğiniz videoyu izlemenizi sağlayan bir "video çıkışı" özelliğine sahip. Bu özellik oyun oynarken kullanılabilir durumda değil fakat Opera "Oyun üzerinden video" özelliği üzerinde çalıştığını ve yakında bu özelliğin bizlere sunulacağını söylüyor.


Kullanmalı mıyız?

1593463091651.png


Eğer bir Twitch izleyicisi iseniz ve ya tutkulu bir oyuncuysanız Opera GX'i kesin olarak kullanmanızı tavsiye ederiz.
Opera GX bir oyun tarayıcısı olmasının yanı sıra Chromium alt tabanını kullanan normal bir tarayıcı özelliklerinide kullanabilir.

Opera GX bu tarayıcısında oyuncuları hedef alarak "Twitch Entegrasyonu", Estetik Görünüşü ve RAM, CPU sınırlama gibi özellikler ile bir çok oyuncuya bu tarayıcıyı indirtmiş durumda.
Opera GX şu anda ilk sürümde ve sürüm numaralarını "LVL 1" olarak tanıtıyorlar.

Sınırlayıcılar kısmı ise uzun süredir tarayıcılarda gördüğümüz en garip ve inovatif özellik. Bu özellik oyun performansınızı sonsuz seviyede arttıracak bir özellik değil fakat performansınıza etki edebilecek bir özellik. Şunu unutmayın ki bu özelliği her zaman açık bırakırsanız tarayıcınız olduğundan biraz daha yavaş çalışabilir.
 
Üst Alt