Joomla Site Kurulumu Ve Hızlandırma Rehberi

rucoder

Eski üye
Katılım
5 Nis 2022
Mesajlar
221
Tepki
0

Joomla Site Kurulumu Ve Hızlandırma Rehberi​

Joomla Site Kurulumu Ve Hızlandırma Rehberi


Joomla PHP ile yazılan, MyAQL veritabanını kullanan parasız bir içerik yönetim sistemidir. İçerik yönetim sistemi dediğimiz şey, web sitenizde yer edinen içeriğin kayıtlarını saklayan bir yazılımdır. Sitenizde yer edinen resimler, yazılar, müzikler ve aklınıza gelebilecek her şey Joomla ile saklanır. Üstelik bu yazılımı kullanmak için teknik bilginiz olmasına da gerek kalmamıştır.

İşlevsel olarak ise web tasarımı hakkında kafi bilgisi olmayan fakat kullanışlı bir site oluşturmak ve bu siteyi yönetmek isteyen kişilerin tüm bu tarz şeyleri kolayca yapmasını amaçlar. Aslına bakarsak bu yönüyle web günlüğü olarak da anılabilir. Bu sistem ile sitenizi asla kod yazmanıza gerek kalmadan istediğiniz benzer biçimde yönetebilmeniz mümkün. Joomla açık kaynak kodlu bir sistem olduğundan, geliştirici kitlesi oldukça büyüktür.

Bloglar, eticaret siteleri, kurumsal siteler, fotoğraf galerileri, video galerileri ve bunlara benzer daha pek oldukça siteyi kolayca hazırlayabilirsiniz. En güzel yönü ise hiçbir teknik informasyon istememesine karşın sitenizin son aşama ustalaşmış görünmesi.

Ek olarak Joomlanın yapısı gereği eklentiler sisteme kolayca uyum sağlamaktadır. Sözgelişi sitenize ekleyeceğiniz bir modül yardımıyla sitenizi kısa sürede bir e-ticaret sitesine dönüştürmeniz mümkün.

Joomla ile site tasarımını değişiklik yapmak oldukça kolaydır. internette yer edinen Joomla temalarından istediğinizi seçerek indirmeniz gerek. Bundan sonrasını sistemin yönetim panelinden halledebilirsiniz.

Joomla en fazla sevilen ve kullanılan internet sayfası yazılımıdır. Kolay kullanılabilir olması da bu kadar oldukça tercih edilmesinde etkilidir.

Joomla Kurmadan Ilkin Neler Yapılmalı?


Joomla kurmadan ilkin bir host ve domaine ve ek olarak bir FTP programına (FileZilla tavsiye ederim) ihtiyacınız var. Bu tarz şeyleri aldıktan sonrasında kurulum aşamasına geçebilirsiniz.

Joomla MySQL veritabanında çalışan bir sistem olduğundan bu veritabanını oluşturmamız gerek. Bunu ise host şirketinizin size mail kanalıyla gönderilmiş olduğu kullanıcı adı ve şifrenizi kullanarak satın alan paneline girmek suretiyle oluşturabilirsiniz. Yeni oluşturduğunuz veritabanında host, kullanıcı adı ve şifrenizi kaydetmeyi ihmal etmeyin.

Joomla oluşturmak için ilk yapmanız ihtiyaç duyulan Joomla’nın kendi sitesinden kurulum dosyalarını indirmek. Kurulum aşamasında dil tercihini Türkçe yapmanız mümkün. Sadece kurulum tamamlanınca dil seçeneği gene İngilizce oluyor. İşte bunun için de Joomla’nın kullandığınız sürümüne ilişkin Türkçe dil paketini internetten yükleyerek bu problemi halledebilirsiniz.

Alt yapı hazırlıkları tamamlandıktan sonrasında sıra indirmiş olduğumuz Joomla’yı kurmaya geldi.

Joomla Iyi mi Kurulur?


İndirdiğimiz Joomla kurulum dosyasını aşağıdaki resimde gördüğünüz benzer biçimde winrar programı yardımıyla masaüstüne çıkarın.

2-3.jpg


Masaüstündeki dosyanızı aktarmak için FTP programınızı kullanarak sunucuya yükleyin. FTP programı olarak FileZilla yada CuteFTP kullanabilirsiniz. Bende CuteFTP olduğundan ondan yardım alacağım sadece FileZilla da işinizi rahatça görecektir.

CuteFTP programını açarak sol üstte yer edinen boşlukları resimde yönlendirdiğim şekilde dolduruyoruz. Host adı, kullanıcı adı ve gizyazı alanlarını doldurduktan sonrasında bağlan sekmesine tıklıyoruz.

3-3.jpg




bağlan sekmesine tıkladıktan sonrasında karşımıza çıkan birkaç dosyadan “httpdocs” dosyasına çift tıklayarak açın. Oluşturulan dosyadaki herşeyi silerek yerine Joomla klasörü içindeki dosyaları sürükle bırak ile taşıyın. Bu işlemle Joomla kurulum dosyalarını hostumuza aktarmış olduk. Aktarma sonrası ekran görünümü aşağıdaki benzer biçimde olacak.



4-3.jpg




Joomla’yı hostumuza yükledikten sonrasında sıra Joomla kurulum ayarlarını yapmakta. Bunun için ise domain adınızı web tarayıcınızdan girmeniz halinde karşınıza Joomla kurulum sayfası gelecektir.

Joomla Yapılandırma


Joomla kurduktan sonrasında ilk adım yapılandırmadır. Bunun için karşınıza aşağıdaki resimde gördüğünüz ekran gelecektir. Ekranda doldurulması ihtiyaç duyulan kısımlar numaralandırıldı ve aşağıda da ilgili numaralı kutunun iyi mi doldurulacağı açıklandı. Bu açıklamaları takip ederek kolayca ekranı doldurabilirsiniz.



5-1.jpg




İlk olarak bu ekranda sol taraftan başlamış olalım.

  • dil seçeneği olarak Türkçe seçiniz.
  • Sitenizin adı ne ise bir alttaki kutucuğa onu giriniz.
  • Daha altta yer edinen kutucuğa ise sitenizle ilgili kısa bir izahat yapınız. Bu yazdığınız bilgiler tarayıcınızda görünecek ve arama motorları tarafınca da kullanılacak.

Hemen sonra sağ taraftaki detayları dolduralım.

  • Sitenizin kontakt adresi olacak bir e-posta adresi yazınız.
  • Hemen sonra dolduracağınız yönetici adını kişisel olarak belirleyin ve not alın.
  • Yönetici parolasını kişisel olarak belirlediğiniz şekilde doldurun ve kesinlikle not alın.
  • Yönetici parolanızı yine girerek doğrulayın.
  • Son olarak sağ üst köşedeki sonraki sekmesi ile ilerleyin.

İlerlediğiniz süre ikinci adım olan veritabanı sekmesine geçeceksiniz

Joomla Veritabanı Ayarı


Veritabanı sekmesine ilişkin ekran aşağıdaki resimde yer verilmiştir. Bu resimde numaralandırılan bölgeleri takip ederek kolayca ekranı dolduralım.

6-1.jpg


  • İlk seçmemiz ihtiyaç duyulan veritabanı türüdür. Joomla MySQL veritabanı ile çalmış olduğu için bunu seçiyoruz.
  • İkinci kutucukta ise sunucu adınızı localhost olarak seçin.
  • Kullanıcı adı olarak veritabanınızdaki kullanıcı adınızı yazın.
  • Parolaya da gene veritabanınızdaki parolanızı yazın. Veritabanına giriş yaparken bu tarz şeyleri kaydedin dediğimi hatırlıyorsunuz değil mi, işte burada kullanacaktık.
  • Veritabanı adınızı girin.
  • Tablo ön eki otomatikman oluşturulur, değiştirmenize gerek kalmamıştır.
  • Tüm kutucukları doldurduğunuza güvenilir olduktan sonrasında sağ üstteki “sonraki” sekmesi ile devam edin.

Sıradaki aşamada gözden geçirme aşamasıdır.

Gözden Geçirme


Bu aşamada ilk iki adımda doldurduğunuz bilgiler listelenecektir. Ne olursa olsun bu tarz şeyleri denetim ediniz. Karşınıza çıkan ekran aşağıdaki ekranda yer verilmiştir. Gene numaralar üstünden kolayca takip edebilirsiniz.

  • Sonuçlandırma kısmında örnek veri kurulumu yapmanız bilhassa yeni başlayanlar için kesinlikle ki yapılmalıdır. Bu sayede Joomla kurulum paketinde bulunan örnek içinde ne olduğu kurarak başlayacaksınız.
  • Detayları denetim ettikten sonrasında gene sağ üstte yer edinen “kurulum” sekmesine tıklayarak devam edin.

7-1.jpg


Joomla Kurulumu


Kurulum sekmesine tıkladığınız anda kurulum tamamlanacak ve karşınıza aşağıdaki fotoğraf gelecektir. İşte artık rahat bir nefes alabilirsiniz. Joomla kurulumunuz başarıyla tamamlandı.

8-1.jpg


  • bu ekranda yapacağınız şey ise dili ayarlamak. Şundan dolayı Joomla yönetim paneli ve sitenin ön yüzü İngilizce olarak açılmaktadır. Türkçe kullanmak istiyorsanız “Ek adımlar: Dilleri Kur” sekmesine tıklayın.

Kurulum Dilleri


Kurulum klasörünü kaldırmadıkça ilerleyemezsiniz. İşte bu yüzden tamamlandığına güvenilir olduğunuz kurulum klasörünü kapatın ve devam edin. Dili oluşturmak için karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.

9-1.jpg




  • dil olarak “Turkish” seçin ve sol tarafındaki kutucuğu işaretleyin.
  • “sonraki” sekmesine tıklayarak devam edin.

Varsayılan Dili Seçin


Artık Joomla, Türkçe dil seçeneğini kurdu. Sonraki aşamada aşağıdaki resimde gördüğünüz ekan karşınıza çıkacak ve burada site ve ön yüzü Türkçe olarak seçmemiz gerek.



10-2.jpg


  • Varsayılan Yönetici Dili olarak Türkçe (Türkiye) seçerek, sol taraftaki kutucuğu işaretleyin.
  • Varsayılan Site Dili olarak da Türkçe (Türkiye) seçerek, sol taraftaki kutucuğu işaretleyin.
  • “Sonraki” sekmesine tıklayın.

Sona Yaklaşırken


Karşınıza aşağıdaki resimde gördüğünüz ekran gelecek ve burada da Türkçe ayarlamalarını yapacağız.

11-1.jpg






  • Yönetici ve Site Dili Türkçe ayarlandığını görerek güvenilir olun. Bundan sonrasında Joomla sisteminizi Türkçe olarak kullanabilirsiniz.
  • “Kurulum Klasörünü Kaldır” sekmesine bir kere tıklayın bundan dolayı güvenliğiniz gereği bu işlemi yapmanız gerek. Aksi takdirde siteniz etken olmayacaktır.

Tebrikler! Joomla Şimdi Kuruldu


Evet,son aşamada karşınıza aşağıdaki ekran gelecek ve kurulum tam anlamıyla tamamlanarak, Joomla’nız kullanımınıza hazır hale gelecek.

12-2.jpg


  • Kurulum klasörünüz kaldırıldığına bakılırsa artık siteniz kullanıma hazır.
  • Burada “site” sekmesine tıklayarak ön yüze gidebileceğiniz benzer biçimde “yönetici” sekmesine tıklayarak yönetim panelinize de gidebilirsiniz.

Joomla Sisteminizi Iyi mi Hızlandırabilirim?


Joomla’yı kurduktan sonrasında kendiliğinden üstün performans göstermesini beklemeyin. Bu sistemi iyi bir halde yönetmelisiniz ki size iyi sonuçlar versin. Joomla kurulduktan sonrasında kaliteli bir optimizasyon yapmanız gerek. Aslına bakarsak Joomla arama motoru optimizesi ve genel sistem optimizesi olarak kullanışlı bir sistem sadece hem de emek isteyen bir sistem. Joomla’nızı kurduktan sonrasında kaliteli bir halde optimize edin ve hemen sonra gene siteniz yavaşlamaya başlarsa Joomla sitenizi hızlandırmak için aşağıdaki adımları atın.

1 – Gzip Sayfa Sıkıştırma Hususi durumunu Açın


Web sitenizin performansını arttırmak ve sayfaların daha süratli açılmasını sağlamak için “GZIP sayfa sıkıştırma” hususi durumunu etken edebilirsiniz. Böylece sitenize ilişkin sayfaları sıkıştırarak sayfaların açılış ve yüklenme hızını fazlalaştırabilirsiniz. Sadece bunu yapmadan ilkin sunucu firmanızla bir görüşün bundan dolayı bazı sunucu firmalarında bu özellik “Default” olarak bulunur ve bu durumda siteniz hata verebilir.

Joomla gzip sayfa sıkıştırma iyi mi yapılır birlikte bir bakalım.

GZIP sayfa sıkıştırma hususi durumunu açmak için ilk olarak yönetim merkezine girerek aşağıdaki resimde göreceğiniz benzer biçimde, burada bulunan “Sistem” sekmesinin üzerine ulaşınca altında oluşturulan “Genel Yapılandırma” sekmesine tıklıyoruz.



13-1.jpg




Genel yapılandırma kısmına girince karşınıza aşağıdaki resimde yer edinen ekran açılacaktır. Resimde numaralandırdığımız bölgeleri takip ederek ayarları yapabilirsiniz.

  • Genel yapılandırma kısmına girdikten sonrasında “Sunucu” sekmesine tıklıyoruz.
  • Oluşturulan ekrandaki sunucu ayarları kısmında yer edinen “GZIP sayfa sıkıştırma” sekmesinde “Evet” seçerek “Kaydet & Kapat” butonuna tıklıyoruz.



14.jpg




2 – Kuvvetli Bir Hosting Seçin


Sitenizi optimize ederken hosting paketinizin özellikleri ile sınırı olan kalacağınız için hosting alırken dikkatli bir araştırma sonrası karar verin. Bu yüzden büyük bir hosting şirketi ile anlaşmak daha doğru olacaktır. Ek olarak sitenizin web alanı, aylık trafiği, veri aktarımı, yedekleme ve destekleme ver, tabanı tipi özelliklere dikkat etmelisiniz.

3 – Tema Optimizasyonu


Web sitenizin performansı için Joomla tema tasarımı oldukça önemlidir. Hatalı kodlanan ya da gereksiz javascript ya da görseller içeren tema kullanmanız halinde sitenizin yavaşlaması normaldir. Bu yüzden tema seçiminde bu tarz şeyleri kullanmamaya dikkat edin. Tema kodlaması içindeki görünmeyen yorum ve izahat satırları da sitenizi yavaşlatacağı için pek fazla seçmeyin.

4 – Joomla Önbelliğinin Etkileşimi(Enable Joomla Cache)


Joomla’da üç çeşit önbellek hizmeti vardır: Bileşen Görünümleri,Sayfa Görünümleri ve Modül Görünümler

Varsayılan olarak kapalı önbelleklemeyi açmanız gerek. Bunun için Sistem > Genel Yapılandırma diye ilerleyerek aşağıdaki resimde gördüğünüz benzer biçimde cache’i Conservative olarak ayarlayın. Cache time ise arzunuza bakılırsa 15 dakika benzer biçimde bir süre yapabilirsiniz. böylece bu süre aralığına kadar site önbellek görüntüsü değişmeyecektir.



15.png


“Uzantılar”a girerek “Eklenti Yöneticisi” sistem önbellek eklentisini bulun ve etkinleştirin.



16.png




5 – Gereksiz Uzantıları Kaldırın


Uzantılar kesinlikle ki her Joomla sitesinde yer alacaktır. Sadece uzantıların iyi seçilmesi oldukça önemlidir. Sözgelişi sitenize öncesinden yüklediğiniz fakat artık kullanmadığınız modülleri ve bileşenleri kapatmayın, tamamen silin. Şundan dolayı kullanılmayan her eklenti sitenizi yavaşlatır ve bu tarz şeyleri tamamen kaldırmadıkça da sitenizden istediğiniz performansı alamayabilirsiniz.

6 – Resimlerin Optimize Edilmesi


Sitenizde fotoğraf kullanmanız oldukça önemlidir. Bu yüzden kesinlikle ki sitenizde resimler yer alacaktır. Sadece resimler diğerlerine bakılırsa daha oldukça yer kapladığından en iyi şekilde optimize edilmesi gerekir. Bunun için de ilk olarak uygun boyutta fotoğraf kullanın. örnek olarak daha ufak kullanacağınız bir resmin büyük halini sitenizde bulundurmayın. Minik halini sisteme kaydedin. Sıkıştırma seçeneklerini kullanarak da ölçüyü azaltabilirsiniz.

7 – CSS+Javascript Optimizasyonu


Joomla sitelerinin bir çok CSS ve JavaScript dosyalarına haiz sadece site çalışınca oldukça fazla süre almış olduğu için sitenizi yavaşlatırlar. Bunu çözmek için dosyaları sıkıştırarak ve içine birden fazla dosya ilave ederek birleştirebilirsiniz. Sadece bununla uğraşmak zor gelirse bu iş için geliştirilen eklentileri aşağıda resimlerde gösterildiği benzer biçimde kullanabilirsiniz.





17.png
18.png


8 – Hızlandırılmış Uzantıları Kullanma

Sitenizi hızlandırmak için yapacağınız en kolay şeylerden birisi de hızlandırılmış uzantıları kullanmak olmalıdır. Bu eklentileri kurup yapılandırdıktan sonrasında siteniz fark edilir derecede hızlanacaktır.

9 – Veritabanı Bakımını Yapmayı Ihmal etmeyin

Veritabanı tablolarının bakımını yapmak sitenizin daha sıhhatli çalışmasını ve hızlanmasını sağlar. Bu işlemi sunucu paneli üstüne gelmiş olarak “PhpMyAdmin” girişi yapın ve tüm tabloları seçin. Oluşturulan kutucuk içinden de “Tabloyu Onar” seçeneğine tıklayarak onarma işlemini tamamlayın. Bu işlemi belli aralıklarla yapmayı dikkatsizlik etmeyin.

10 – İyi Bir Sunucu Kullanın

Kullandığınız sunucu da sitenizin hızı için oldukça önemlidir. Bu yüzden sunucu olarak Joomla iyi bir halde optimize olan sunucu firmalarını seçmeye itina gösterin.
 
Üst Alt