İframe Nedir, Nasıl Kullanılır?

scrop

Eski üye
Katılım
8 Nis 2022
Mesajlar
127
Tepki
4

İframe Nedir, Iyi mi Kullanılır?​

İframe Nedir, Nasıl Kullanılır?


Web sayfa içine video, doküman ile interaktif medya yerleştirmenize elde eden bir html elementidir. İFrame özelliği kullanılarak ana sayfada ikinci bir web sayfası göstermeniz mümkündür.

Makalede sizlere iFrame nedir, iyi mi kullanılır?Sorularına yanıt arayacak ve öteki taraftan html dokunmanıza bir koymadan ilkin dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan hususlar hakkında çeşitli bilgiler vereceğiz.

iFrame Nedir?


iFrame, online Frame’nin kısaltılmış halidir. Web tasarımlarında kuvvetli bir elementtir. Büyük olasılıkla YouTube haricinde kalan sitelerde yerleştirilmiş sayısızca YouTube videosu vardır. İframe, her çeşit medyayı yerleştirebilir. Kim bilir bu işlemin iyi mi gerçekleştirildiğini merak ediyorsunuz. Muhtemelen o sayfanın web tasarımcısı sayfaya iFrame elementi koymuştur.

Herhangi bir PHP yada HTML sayfasını bir başka HTML sayfasına gömmek amacıyla iFramelerden faydalanılır. Kısacası bu element, kullanıcı aracılığı ile tanımı gerçekleştirilmiş dikdörtgen bir çerçevenin içine gömülmüş bağlantılardan meydana gelmektedir. Kullanım hedefi ise genel itibari ile temel olarak kullanıcının, görmek istediği ve değişik bir site konumlandırılmış olan içinde ne olduğu görüntülemek amacıyla o siteye gitmesinin önüne geçer. Bunu gerçekleştirirken ise iFrameler ile mevcut içeriğin linkini kendi sitenizde gömerek siz değerli ziyaretçilerimizin sitenizde görüntülenmesini sağlar ve böylelikle kullanıcının bir başka siteye kaymasına engel olmuş olursunuz. Öteki taraftan iFrame kullanımı ile birlikte telif hakkı ihlallerinin ve içerik çalınma şeklinde risk faktörlerinin de önüne geçilebilir.

İframe Iyi mi Kullanılır?


İFrame (online frame) ne demek, nerede ise tüm web sitelerinde kullanılmakta olan ve sitelerin içinde belirleyecekleri küçük aralarda, başka sitelerden alınmış olan linklerin ya da içeriklerin görüntülenmesini elde eden html elementi olarak karşımıza çıkmaktadır. Herhangi bir PHP yada HTML sayfasını bir başka html sayfasına gömlek amacıyla bu uygulamadan faydalanılır.

Kısa bir halde anlatılm asında yarar olacaktır ki bu element, kullanıcı aracılığı ile tanımlanmış dikdörtgen bir çerçevenin içine gömülmüş olan bağlantılardan meydana gelmektedir. Kullanım hedefi doğrultusunda temel olarak kullanıcının, görmek istediği ve değişik bir site konumlandırılmış olan içinde ne olduğu görüntülemek amacıyla o siteye erişim sağlamasının önüne geçmektedir. Bu işlemi gerçekleştirirken iFrameler ile mevcut içeriğine linkini kendi sitesine gömerek sizin sitenizde görüntülenmesini aracılık eder ve böylelikle kullanıcının bir başka siteye gitmesinin önüne geçilir.

İframe’nin boyutunu belirtmek amacıyla CSS genişlik ile yükseklik özelliklerini de kullanmanız mümkündür. iFrame kenar çizgileriniz yerine CSS border:0 etiketi ile muhafaza edebilir ya da değişik renk ve kalınlıklarda görüntülemenizi mümkündür. Kenar çizgilerini kaldırmak amacıyla CSS yerine yalnız FrameBorder=’0’ iframe #yeni kullanmanız da mümkündür. Kaydırma çubuğunu kaldırma ya da yayınlamak amacıyla scrolling=’no’ yes auto elementlerini kullanabilirsiniz.

İFrame Kullanımının Sakıncaları Nedir?


Kuramsal açıdan bakıldığında İFrame kullanmak, verileriniz açısından bir tehdit unsuru meydana getirmez. Fakat değişik sitelerde bulunan içerik yayıncılarının kasıtlı bir halde ya da bilmeden sitelerine erişim elde etmiş olan zararların iFrame yöntemiile yayılması da mümkündür. Dolayısıyla güvenilir olmayan sitelerden bölüm çekmek amacıyla iFrame kullanımıönerilmez.

İFrame Tesirleri Nedir?


HTML yönteminin kullanıcılara sunmuş olduğu iFrameleri kullanmak amacıyla bazı etiketler yer almıştır. Bunlar ise genel itibariyle: Src, Name, Scrolling, Width ve Height, Aling, FrameBorder, Allowfullscreen.

İFrame Niçin Kullanılmalı?


Web sitemize yükleyeceğinizi çeşitli içeriklerin bazılarını, bilhassa de videoları YouTube şeklindeki toplumsal medya hesaplarına yüklemeniz ve daha sonrasında ise oradan iFrameler ile temin etmeniz sitenizin yükleme ile ilgili hızında artış meydana gelmesini elde edecektir. Herhangi bir videonun sitenize eklenmesinde, ve sitenizin her açılışı esnasında o videonun da aynı şekilde indirilmesi gerekir. Sadece iFrameler ile yalnızca istenildiği vakit yüklenebildiği için sitenizin yüklenme hızında artış olacaktır ve bu durum ise hem kullanıcılar açısından hem de arama motoru sıralamanız açısından pozitif bir gelişme olarak meydana gelmektedir.

Netice itibariyle bakıldığında tüm bu bilgiler ışığında iFrame’nin bir data yada veri çekme biçimi bulunduğunu ve sitelerinizi zenginleştirir bileceğiniz böylelikle öğrenmiş olduk. Sadece güvenilir olmayan sitelerden veri çekmek fena neticeler doğurabilir. Öteki taraftan günümüzde çoğunlukla wordpress uygulamasında YouTube videoları eklemek amacıyla kullanılmaktadır.
 
Üst Alt