Gömük Diş Sorunları ve Tedavisi

aysedegisik10

Bağımlı
Katılım
23 Eyl 2018
Mesajlar
33
Tepki
4
Gömük diş çıkması gereken yerden çıkamamış ve orada bloke olup kalan diştir. En çok 20 yaş dişleri sıkışarak müdahale gerektirirler.

Gömük diş çıkması gereken yerden çıkamamış ve orada bloke olup kalan diştir. En çok 20 yaş dişleri sıkışarak müdahale gerektirirler. Bu yirmi yaş dişlerine üçüncü büyük azı dişleri adı verilir. Ve gömük diş sorunları ortaya çıkartarak genellikle ameliyat ile alınmak zorundadırlar. Gömük kalma nedenleri arasında ağızda yeteri kadar yer bulamamalarıdır. Çoğunlukla bu dişer düz değil yan çıkmaya çalıştıkları için çenede yamulmaktalar.

Gömük Diş Sorunları

5303322639605-637-gomulu-dis-sorunu.jpg


Bir diş sürmeden önce kron olan bölümünde dental folikül adı verilen yapı vardır. Dental folikül ise hem diş sürmesinde hem de diş gelişiminde etkindir. Diş tama anlamı ile çeneden çıkıp sürmesi tamamlandığında bahsettiğimiz folikülün görevi de son bulur. Sonrasında ise kendi kendine parçalanmaktadır. Ancak gömük dişlerde sürmesini tamamlamadığı için folikulde koronal bölgede kalmaya devam edecektir.

Radyografik olarak baktığımızda ise düzgün sınırlara sahip ince yapılı perikoronal radyolusent şeklinde görülebilmekte. Dental folikül fibroz bağ dokularında oluşur. Eğer uzun zaman süre varlığını devam ederse bazı sorunların oluşmasına neden olacaktır. Gömülü dişler şu sorunlara neden olurlar;

Perikoronit

20 yaş dişlerinin yarı gömük yarı çıkmış halidir ve genellikle bir enfeksiyon bulgusu vardır. Dişin kronunu saran yumuşak dokularda enfeksiyona rastlanır. Oluşan enfeksiyon ise, akut, kronik veya subakut şekillerde görülebilemekte. Her vakada olmasa da bazılarında ülseratif gingivitis olabilir. Çeşitlerine göre farklı belirtiler gösterir.

Kaynak: https://dentaura.com.tr/gomuk-dis-sorunlari-ve-tedavisi
 
Üst Alt