Freelancer Çalışmak Mı? Yoksa Şirketler İle Mi?

MakaleUstası

MakaleUstası
İçerik Editörü
Katılım
14 Mar 2021
Mesajlar
28
Tepki
62

Freelancer (Serbest, tek başına) Çalışmak Mı? Firmalar İle Çalışmak mı? Yazılımcılar İçin Hangisi Daha Mantıklı​




Freelancer Çalışmak;

Öncelikle freelancer çalışmanın ne demek olduğunu öğrenerek başlayalım. Freelancer çalışan insanlar online platformlarda genelde forumlar oluyor bunlar, buralardan iş bulan yerin, zamanın önemsiz olduğu bir çalışma biçimidir genelde belli bir bölümde okuyan öğrenciler kendilerini geliştirmek veya para kazanmak için bu şekilde çalışırlar ama sadece öğrenciler değil yazılımcılar, tasarımcılar, yazarlarda bu platformlar da mevcut bende bu platformlardan iş buldum insanlar bu platformları uygun fiyatlı olduğu için işlerini yaptırmak için gelirler freelancerlar da böylece para kazanırlar pandemi döneminde pek çok kişi bu alana yöneldi.

Peki böyle çalışmak mantıklı mı?

Bence bu şekilde çalışmak mantıklı, birden fazla iş yapacak kadar zamanın olabilir. Sadece mezun olduğun işi yapmak diye bir zorunluluk yok istediğin işi yapabilirsin mesela benim yaptığım işler: Yazılım, Tasarım, Editörlük, Dijital Pazarlama.

Avantajlar:

  • Zamana uymak zorunda değilsin sadece teslim süresine yetiştirmen lazım.
  • Mekan önemli değil her yerde çalışabilirsin
  • Birden fazla alanda iş yapabilirsin

Dezavantajlar:​

  • Belli bir maaşın yok
  • Dolandırılma riskin fazla


Firmalar ile Çalışmak;

Şuan içinde bulunduğumuz dönemde pek çok kişi işinden ayrıldı veya ara verdi. Ama ondan öncesinde çalışan herkesin bir rutini vardı.

Avantaj:

  • Alacağın maaş belli
  • Dolandırılma riskin az

Dezavantaj:

  • Zamana uymak zorundasın
  • İş ortamında çalışmak zorundasın
Belki de bunlar bazıları için dezavantaj değildir.

Hangisi Daha Mantıklı:​

Pek çok insan için firmalar ile çalışmak daha mantıklı gelmiştir. Bence de böyle çünkü alacağın maaş belli ancak freelancer çalışmak da çok kötü değil özellikle öğrenciyseniz kendinizi bazı alanlarda geliştirirken hem para kazabilirsiniz böylece iş ahlakını da öğrenirsiniz.


Yorumlara sizce hangisi daha mantıklı yazabilirsiniz.


Herkese iyi forumlar


MaKaLeUsTaSı
 

somebach

alacakaranlıktan şafağa kadar
Kurumsal Üye
Soru & Cevap Uzmanı
Katılım
20 Kas 2020
Mesajlar
1,141
Çözümler
12
Tepki
375
Freelancer tamamen garantisiz bir kazanç fakat bir işe girip çalışırken, bir yandan da Freelance çalışarak deneyim elde eden kişiler, işten ayrılıp o deneyimle daha iyi bir kazanç sağlayabilirler. Çalışılacak alan göre de farkılık gösterebilir tabii ki. Freelancer yerine, pasif gelir oluşturmayı tercih ederim lâkin bu da oldukça zor ve zaman gerektiren bir şey.

Birisinin direkt Freelance çalışması, yaptığı işte ne kadar deneyimi olursa olsun çok saçmadır çünkü Freelancer olmak, olduğunuz alandaki deneyiniz haricinde, başka bir deneyimdir. Sadece Grafik tasarımı bilmek yeterli olmaz, o grafikleri Freelance satmayı da öğrenmek gerekir.

Bu yolda ilerlemek isteyen kişilere tavsiyem doğrudan bir atılım yapmak yerine, sabit bir işe girip bir yandan da forumlarda yada Freelance platformlarında ürün ve hizmetlerini satmayı öğrenmeleridir. Belirli bir yerden sonra kendileri yeterliliklerini anlayacak, buna göre kendilerini tamamen Freelance'a adamaya yönelik hareketlerde, girişimlerde bulunacaklardır.
 
Son düzenleme:

storyman

Hızlı üye
Katılım
16 Tem 2020
Mesajlar
127
Çözümler
2
Tepki
113
Evet eski bir freelancer olarak görüşlerimi sunayım.

İyi bir sistem kurulabilir ve doğru portföy ile doğru ve stabil işler çıkartabiliyorsanız freelancerliğin üzerine yok.?

Şuan bir firmada bağımlı çalışıyorum ama freelancerliği çok özlüyorum. Arada hissettiğim farkları yazayım;
- Bir Firmada çalıştığınızda (bilişim üzerine bir işi kastediyorum) patron/müdür sürekli yanına çağırır, hesap sorar, takıntılı olur, sana tepeden bakar, sürekli hayalindekini ister, işin zorluğu hiç önemli değildir onun için, maaş ödediği için seni köle gibi görür, sadece onlar ne isterse öyle olsun mantığı yürür, erken kalkan müdür olur, değerin yoktur, dedikodu ortamı vardır vs vs...Klasik..)

-Freelancer yazılımcı olarak iş ilişkin bittikten sonra aynı firmadaki aynı adamlar veya farklı firmalar (onlar artık müdürün filan değil sıradan insandır senin için) sana yine gelir, davet ederler, ayakta karşılarlar, yemeğe götürür, kahve ikram ederler. Çünkü sen yazılımcısındır, hayal gücünü dijitale taşıyor ve onlar için BEYİN YAKAN kodları faydalarına kullanıyorsun. Yani artık değerlisin, waaw deyip saygı duyabiliyorlar bilgiye. Üstelik egosal savaş vermeyip dedikodu ortamında olmadıpın için de kafan daha rahat, hayal gücün daha maksimum. Yanlarında laylaylom takılır, forsunu atarsın. Senin planlaman üzerinden yürür mantık...

Önemli bir kaç hususla noktalayım;
*Bağkur ödenmeli, bir sosyal sigortan olmalı,
*Vergiye tabi olup yasal olarak serbest meslek makbuzu (fatura) kesebilir olmalı,
*Evin bir odasını studio home gibi yazılım odası yapıp işyeri olarak görmeli ve devlete de o şekil bildirilmeli.. Tabelansa yaptığın işler, ilgin ve portföyün. Başka bişeye gerek yok, sağlam çalışırsan iş seni sürekli bulur...
*İş teslim süresine her zaman +2 gün daha ekleyin (Şiddetli tavsiyemdir??)
*Fiyatta dibe kırmayın, emek veriliyor, hakkı neyse onu isteyin. Ajansın 3000 e yaptığı işi 700 e yapmayın. Gözlerinize, elektriğinize yazık....

**Bir örnek, daha dün 3 yıl önce yaptığım basit ama etkin bir web tabanlı yazılımdan etkilenip (altına linkini eklemişim) benimle iletişime geçen bir firma mail attı. Fiyat önemli değil benzer şeyin daha güncelini özellikle sizden istiyoruz dedi... Bereket versin ?

Özetle, eğer özgür bir ruha sahipsen ve sistemli çalışıyorsan, kendini geliştirip iline saygı duyuyorsan, çevreni de genişleterek ilerliyor, doğru kişileri süzüyorsan freelancerlik candır... Ama azıcık maaşım dertsiz başım diyerek birilerinin emri altında olmayı da göze alıyorsan bir işte çalışmak da okey...
Şimdilik aklıma gelen bunlar.
 

storyman

Hızlı üye
Katılım
16 Tem 2020
Mesajlar
127
Çözümler
2
Tepki
113
Ve en önemli not: Bilmediğiniz işi yapmayın, yapamayacağınız işi de ASLA almayın...?
 
Üst Alt