FeedBurner Nedir ve Nasıl Çalışır? FeedBurner Kodu Ekleme ve FeedBurner Kullanımı

rucoder

Eski üye
Katılım
5 Nis 2022
Mesajlar
221
Tepki
0

FeedBurner Nedir ve Iyi mi Çalışır? FeedBurner Kodu Ekleme ve FeedBurner Kullanımı​

FeedBurner


RSS okuyucu servisi olan FeedBurner sitenizde yayınladığınız yazıların kendi Feed’inize üye kısaca abone olan kişilere mail kanalıyla otomatikman gönderilmesini sağlar. Google’ın satın almış olduğu FeedBurner, kullanıcılara tamamen ücretsiz bir şekilde hizmet veriyor. Birçok özelliğe haiz bu webmaster aracına üye olmakta parasızdır. FeedBurner‘a tek üyelikte birden oldukça site kaydı yapmakta mümkün. Birden fazla kayda gerek kalmadan ücretsiz bir şekilde üye olduğunuz hesabınıza birden fazla sitenizin kaydını yapabilirsiniz.

Iyi mi Üye Olurum?


Öteki Google servislerinde olduğu benzer biçimde FeedBurner içinde öncelikli olarak bir Google hesabınız olmalı. Gmail yada Webmaster Tools için kullandığınız hesabınızda üyelik için kullanılabilir.

Hesabınız yoksa hesabınızı oluşturduktan sonrasında Google FeedBurner resmi adresine giriş yapın. Ondan sonra karşınıza oluşturulan pencerede üyelik oluşturarak FeedBurner hizmetinden yararlanmaya başlayabilirsiniz.

feedburner


Ek olarak bu sekmeden daha ilkin FeedBurner hesabınız var ise giriş yapabilirsiniz.

feedburner


Bu adımdan sonrasında “Next” butonuna tıklayarak üyeliğinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer daha evvelinde üyeliğiniz var ve değişik siteler ile kayıt yaptıysanız karşınıza çıkacaktır. Karşınıza çıkan sıralamanın altında ise “Burn a feed right this instant. Type your blog or feed address here:” şeklinde yazı yer ediniyor olacak. Bu kısma sitenizin feed adresini yazarak devam edin.Eğer kayıt yapmak istediğiniz alt dizin ise www.moradam.com/forum/feed şeklinde dizin adını yazın. Bu bölümde Feed ve RSS uzantısının doğru olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bunu da RSS takip kodunu kopyaladıktan sonrasında yapabilirsiniz. WordPress sitelerde ise sitenin sonunda /feed olması yeterlidir.

“Next” butonuna tıladıktan sonrasında oluşturulan yeni sayfada Feed Title ve Feed Address kısımlarına site adresini uzantı olmadan yazmanız mümkün. Burada ki Feed Title ana sayfaya giriş yapıldığında karşılaşılan kısımdır. Fedd Adress, “FeedBurner.com/” adresinin sonuna gelen uzantıdır. Son olarak aşama da ise “Next” butonuna tıkladıktan sonrasında artık yapmanız ihtiyaç duyulan işlem yoktur. Burada bir tek size birkaç informasyon veriliyor. Bu kısımı okuduktan sonrada yeniden “Next” butonuna tıklayın. Oluşturulan sayfayı da gene “Next” butonuna tıklayarak geçin.

FeedBurner’ı istediğiniz benzer biçimde kişiselleştirebilirsiniz. Sitenin anahtar kelimeleri, kategorisi ve birçok bilgiyi değiştirmeniz mümkün oluyor. Bu aşamayı da geçtikten sonrasında gene devam edin. Son olarak karşınıza çıkan sekmede ise alt bölümde işaretlemeniz ihtiyaç duyulan bir kutucuk olacak. Burayı ister işaretleyin ister işaretlemeyin. Eğer işaretleme yapmış olursanız daha çok veri ve istatistik size sunulmuş olacak. Bu aşamada kayıt işleminiz tamamlanmış oluyor. Artık FeedBurner üyeliği üstünden site ya da siteleriniz için işlem yapabilirsiniz. Sitenin İngilizce olarak hizmet vermesi negatif yorumlar almakta. Fakat eminiz ki ileriki zamanlarda Türkçe olarak hizmet vermeye başlayacaktır.


FeedBurner’ın Sağlamış olduğu İmkanlar


1- Headline Animator: Resimlerde dönüşümlü bir şekilde sitedeki başlıkların döndürülmesinde destek sunar.

2- BuzzBoost: IFRAME kodu içimde beslemelerin başka siteler üstünden gösterilmesini sağlar. Ek olarak CSS bölümünden kendinize hususi tasarım yapmanızı da sağlıyor.

3- Spring Widgets Skin: Flash sistemi ile RSS okuması için oluşturulan ara yüzdür.

4- E-Mail Subscriptions: Webmasterların büyük bir çoğunluğunun kullandığı E-Mail Subscriptions, siteye mail adreslerini bırakan kullanıcılara sitenin güncellemelerini göndermek için kullanılır.

5- PingShot: Yeni meydana getirilen girişlerin sunuculara haber verilmesini sağlar.

6- FeedCount: Siteye eklenen RSS beslemesine abone olan kişilerin takip edilmesini sağlar.

7- Chicklet Chooser: Düğme, buton ve istatistik detayları hususi düğmeleri benzer biçimde sitenize eklenecek hususi kutucukların eklenmesini sağlar.

8- Awareness API: Besleme trafiğine ilişik bilgilerin öteki kişiler tarafınca görülmesini sağlar.

9- Creative Commons: Çalınma benzer biçimde durumların önüne geçebilmek için RSS çıkışı telif hakları ve yasal çözüm eklenmesini sağlar.

10- Password Protector: RSS okuması şifreleme işlemini yapmanızı sağlar. RSS bilgilerini, yalnızca siteye üye olan kişilerin görmesini istediğiniz süre buradan sağlarsınız.

11- NoIndex: RSS bilgilerini, arama motorlarının okumasını engeller. Genel anlamda bu pek kullanılmaz.

12- Geotag Your Feed: RSS ve Feed çıkışılarını o anki konuma nazaran coğrafi konumlandırma işlemini bu sayede yaparsınız. Bölgesel haberler ve içerikler için kullanılmasını şiddetle tavsiye ederiz. Geotag Your Feed ile konumunuzu kullanıcılara belirtebilirsiniz.

13- Tiitle/Description Burner: Yabancı bir kişiye RSS’ye abone olunacaksa ve izahat değişiklik yapma gerekiyorsa bu özellik ile değiştirebilirsiniz.

14- Event Feed: Etkinlik benzer biçimde içerikelrin paylaşılmış olduğu ite sahiplerini RSS için özelliği kullanılarak RSS elde edebilir. Ek olarak eski etkinliklerden gizlemek istediklerinizi de bu özellik ile gizleyebilirsiniz.


FeedBurner Kodu Siteye Iyi mi Eklenmiş olur?


FeedBurner kodu ile bazı işlemleri sitenizde yapmanız mümkün oluyor. Derhal bir örnekle açıklayalım. Sitenize kod ilave ederek ziyaretçilerin mail adreslerini girmesi sağlanarak yazılarınızın ve güncellemelerinizin ziyaretçilere gönderebilirsiniz. Gene bu şekilde siteyi takip eden kişilerin sayısını belirten sayaçlar eklenebilir.

Bir siteye ilişik ziyaretçilerin abone olmasını gene kodla sağlayabilirsiniz. Ilk olarak sisteme giriş yapın. Hangi site için işlem yapılacaksa o siteye tıklayın. Ondan sonra karşınıza çıkan sayfada üst bölümde Publicizelinkini görmüş olacaksınız. Bu bağlantıya tıklayın. Bağlantıya tıkladıktan sonrasında karşınıza gelen sayfada sol bölümde E-Mail Subscriptions kısmına tıklayın. Burada Activite kısmına tıklayın. Bu şekilde kodların yer almış olduğu sayfaya yönlendirilirsiniz.

Eğer sitenize yukarı bahsettiğimiz takipçi sayısını gösteren sayaçlardan eklemek isterseniz bu işlemde oldukça kolay. Gene sisteme giriş yapın ve işlem yapılacak siteyi seçin. Denetim panelinden Activate kısmından FeedCount’a tıkladıktan sonrasında renk ve buton şeklini belirleyeceğiniz bir alana ulaştırır. Buradan seçimlerinizi yapın. Seçimlerinizin arkasından Activate butonuna yeniden tıklayın. Bu şekilde kodların kullanımı ile belirlediğiniz ve arzu ettiğiniz sayacı eklemeniz mümkün. Sol kısımdaki menüden Socialize’ye tıklayarak Twitter ile bağlantı sağlayın. Bu sayede sitenizde ki içeriklerin RSS ile Twitter kısmında da görünmesini sağlayabiliyorsunuz.

FeedBurner bünyesinde bir tek bunlar değil birçok özelliği barındırıyor. Oldukca fazla kullanılan ve kullanılmak istenen bazı özelliklerini anlattık. İstediğiniz işlemleri FeedBurner üstünden yaparak zaman içinde sistemin iyi mi çalıştığını anlayacaksınız.
 
Üst Alt