En Çok Yapılan Site Yapısı Hataları ve Çözümleri

rucoder

Eski üye
Katılım
5 Nis 2022
Mesajlar
221
Tepki
0

En Fazlaca Meydana getirilen Site Yapısı Hataları ve Çözümleri​

En Çok Yapılan Site Yapısı Hataları ve Çözümleri


Site yapısı bilhassa kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemlidir. Sadece siteniz büyüdükçe site yapısını korumak zorlaşır. Şundan dolayı gözden kaçıracağınız birçok nokta olacağı için hata yapmanız adeta kaçınılmaz olacaktır. Bu yazımızda web sitenizde en fazlaca meydana getirilen site yapısı hataları ve çözümlerine değineceğiz.

Site Yapısı Hataları ve Çözüm Önerileri


site-yap%C4%B1s%C4%B1-hatalar%C4%B1-1024x520.jpg


1- Fazlaca Sayıda Etiket Kullanımı


Web sitenizde fazlaca sayıda etiket oluşturmamalısınız. Sadece bazı site sahipleri ya da editörler her içerik için değişik etiket oluşturur. Bu durum gruplandırılmamış ve birbiri ile ilişkilendirilmemiş içeriklerin oluşmasına niçin olur. Şundan dolayı bir etiketin bir kaç değişik içerikte kullanılması hem daha azca sayıda etiket oluşturulmasını hem de içeriklerin birbiri ile ilişkilendirilmesini sağlar. Kısacası fazlaca sayıda etiket oluşturmak aslen siteniz için pozitif yönde bir etken değildir.

Azca sayıda etiket olması içeriklerinizin gruplandırılmasını sağlar. Bu sayede etiketlerden birine ulaşan kullanıcı mevzu ile alaklı birden fazlaca içeriğe ulaşmış olur. Bu durum da kullanıcı deneyimi üstünde pozitif yönde tesir yaratır. Kullanıcılar aynı mevzu ile ilgili birçok makaleyi ziyaret eder. Bu da sıralamalarınız üstünde pozitif yönde tesir yaratır.

2- Kategorilerde Dengesiz İçerik Dağılımı!


Site-Yap%C4%B1s%C4%B1-Hatalar%C4%B1-1-300x281.jpg


Kimi vakit web sitelerinde belli başlı bazı kategorilerin öteki kategorilere bakılırsa daha çok içeriğe haiz bulunduğunu görürüz. Bunun temel sebebi içerik oluşturan kişilerin bazı mevzulara daha fazlaca ilgi duyması ve o mevzuda daha çok içerik üretmesidir. Bu şekilde bir durumda belli kategoriler daha geniş olurken öteki kategorilerde içerik sayısı daha azca olacaktır. Doğrusu kategoriler arası bir dengesizlik oluşacaktır.

Eğer sitenizde öteki kategorilere bakılırsa daha büyük kategoriler var ise bu tarz şeyleri 2 yada 3 bölüme ayırın. Böylelikle bazı kategorilerin diğerlerine bakılırsa daha geniş olmasının önüne geçebilirsiniz. Ek olarak içerik oluştururken kategorilerin yoğunluğuna bakın ve minimum içeriğin olduğu kategorilerinize öncelik verin. Ek olarak tertipli olarak kategorilerin büyüklüğünü de deneyin.

3- BreadCrumb


Site-Yap%C4%B1s%C4%B1-Hatalar%C4%B1-1024x500.png


BreadCrumb, bir sitede hem SEO hem de kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemlidir. Fakat birçok şahıs bunun önemini göz ardı eder ve kullanmaz. Breadcrumb, kullananların sitenizde kolay bir halde gezinmesini sağlar. Hangi sayfaya nereden geldiğini geri iyi mi geldiği sayfaya döneceğini gösterir. Bu durumda kullanıcı deneyimi için önemlidir. Ek olarak arama motoru örümceklerinin de sitenizde daha kolay bir halde gezmesini, taramasını ve yapısını anlamasını sağlar. Bu yüzden Breadcrumb kesinlikle göz ardı edilmemeli ve bir sitede uygulanmalıdır.

BreadCrmb hakkında daha çok bilgiye ulaşmak için Breadcrumb nedir, iyi mi kullanılır? adlı makalemizi kesinlikle okumalısınız.

4- Köşe Taşı (En Mühim) İçeriklere Bağlantı Verilmemesi


Köşe taşı olarak adlandırdığımız içerikler bir sitenin en mühim içerikleridir. Mesela bir SEO sitesinin köşe taşı içerikleri en başta SEO nedir? başlıklı makalesidir. Fakat bazı sitelerde bu köşe taşı içeriklere öteki içeriklerden bağlantı verilmez şu demek oluyor ki içerikler bir nevi gizlenir. Eğer sitenizde en başta köşe taşı içerikler olmak suretiyle makaleler içinde bir iç bağlantı ağı oluşturursanız içeriklerinizin arama motorları tarafınca bulunması daha kolay olur. Mesela arama motoru örümcekleri SEO Nedir? adlı makalenizi tararken yazı içindeki iç bağlantıları takip ederek öteki içerikleri de taramış olur. İç bağlantı ağının bir öteki faydası da kullanıcı deneyimi ile alakalıdır. Birbiri ile ilgili içerikler içinde oluşturduğunuz bağlantı ağı kullananların sitenizde daha çok durması anlamına gelir. Bu da derhal çıkma süresi üstünde pozitif yönde tesir yaratır. Ek olarak kullanıcılar bir içeriğinizi okuduğunda iç bağlantılar yardımıyla benzer mevzularla ilgili merak etmiş olduğu öteki tüm detaylara bağlantıları takip ederek ulaşır.

5- Düzensiz Site Tasarımı


Birçok kişinin yapmış olduğu site yapısı hatalarının başlangıcında düzensiz ve dağınık bir site tasarımı gelir. Bu tür sitelerde kullanıcılar aradıkları sayfalara ulaşmakta güçlük çeker. Sadece kullanıcılar bir internet sayfasını ziyaret ettiğinde aradıkları ögelere kolaylıkla ulaşmak ister. Bu yüzden de sitenizde kullananların daha kolay gezinebilmesi ve aradıkları bilgilere yetişmesi için sitenizi bölümlere ayırmalı ve bunu menü ile göstermelisiniz. Bu sayede kullanıcılar web sitenizi yapısını daha kolay anlayacak ev aradıkları ögelere daha acele ulaşacaktır. Aksi takdirde kullanıcılar adeta bir çıkmaz sokaktaymış benzer biçimde hissedecek, aradıkları içeriklere ulaşamayacağı içinde sitenizi terk edecektir.
 
Üst Alt