MuratKandilli

Bağımlı
Katılım
22 Haz 2020
Mesajlar
36
Tepki
32
1593995258084.png


DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN hatası nasıl çözülür?, DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN hatası alıyorum

İnternette surf yaparken, internet bağlantınız sorunsuz olmamasına ve URL'nin doğru olmasına rağmen bazen yüklenmeyen sitelere denk gelebilirsiniz. Kullanıcıların neredeyse çoğunun kullandığı Google Chrome web taracıyısında bu sorun oluştuğu zaman "DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN" hatasını alabilirsiniz.

Makalemeze başlamadan önce konu başlıklarına göz gezdirmemiz gerekirse:

Bu hataya sebep olan şey nedir?

VPN ve AntiVirüsü devre dışı bırakmak
DNS önbelleğini temizlemek, googlenin kendi DNS'sini kullanmak
IP Adresini komut satırından ayarlamak

Chrome Flags'ı sıfırlamak

Bu hataya sebep olan şey nedir?

Kullanıcılar internette surf yaparken karşılarına "DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN" yazısını gördükleri zaman kafaları karışmaktadır ve bu hata sıklıkla görülen bir hatadır. Hata koduna baktığımız zaman hatanın DNS ile alakalı olduğu çok bellidir. DNS(Domain Name System - Alan Adı Sistemi) web sitelerine giriş yapmanızı sağlayan şeydir.

Bir URL'yi adres çubuğunuza girdiğiniz zaman DNS, URL'nin IP adresini aramak ister ve bu nedenle kendi veritabanına istek yollar. Eğer DNS bir sonuç bulamazsa Google Chrome bu hatayı karşınıza çıkarır.


DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN hatasının başka sebepleride elbette vardır ve bu makalede bu sebeplerin hepsini açıklayacağız.

1) VPN ve AntiVirüsü devre dışı bırakmak;

VPN yani türkçe anlamıyla Sanal Özel Ağ ve antivirüs internette sürekli zaman harcayan kullanıcılar için muhteşem şekilde güvenlik çözümleri sunar. Fakat VPN ve Antivirüslerin özellikleri kullanıcıların bazı sitelere girmesini engelleyebilir.

PC ve Laptopunuzda olan internetin bağlantı ayarlarını değiştirmeden önce VPN ve ya Antivirüsün aktif ise değiştirmek sorununuzu çözebilir.

Antivirüsü çözmek herkesin bildiği gibi çok kolaydır, tek yapmanız gereken işlem antivirüs programının kontrol panelini açıp ilgili seçeneği bulduktan sonra tıklamaktır. Fakat Windows'da VPN'i devre dışı bırakmak biraz farklı olabilir, devre dışı bırakmak için aşağıda ki adımları izleyin;

1. Kontrol Paneli menüsüne girin ve "Ağ Bağlantıları" seçeneğini bulun daha sonra bu seçeneğe giriş yapın. Bu seçenek size sahip olduğunuz bağlantıları sunacak.

2. Devre dışı bırakmak istediğiniz VPN'in üzerine imlecinizi getirin. Windows versiyonunuza bağlı olarak değişecek pencerenin ya sol tarafında ya da üst tarafında içeriklere sahip bir menü gözükecek. Orada "Bu bağlantının ayarlarını değiştir" seçeneğine tıklayın.

3. Pencerenizin üst kısmında bulunan "Ağ oluşturma" sekmesini seçin ve ardından "Kaldır" yazısına tıklayın.
İşlem bu kadar fakat VPN'i başarıyla devre dışı bıraktığınızdan emin olmak için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

2) DNS Önbelleğini temizlemek, googlenin kendi dnsini kullanmak;

DNS önbelleği giriş yaptığınız web sitelerinin IP adreslerini belleğinde tutar. Eski IP adresleri bu soruna sebeğ olacağından ötürü önbelleğinizi temizlemek DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN hatasını çözebilir.

Önbelleğinizi temizlemek için Windows'da komut istemcisini (CMD) yönetici olarak başlatın ve gelen ekrana "ipconfig/flushdns" yazın ve enter tuşuna basın.

Eğer önbelleği temizlemek işinize yaramadıysa DNS sunucunuzu değiştirebilirsiniz. Varsayılan olarak bilgisayarınız DNS'inizi internet sağlayıcınız ve ya modemden gelen sunucuya göre kullanır. Ancak bu sunucu adresi DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN gibi DNS hatalarını beraberinde getirebilir. Bu sorunu çözmek ve bağlantı hızınızı yükseltmek, güvenilebilirlik gibi şeyler için çoğu kişi OpenDNS ve ya GoogleDNS kullanır. Aşağıda ki aşamaları izleyerek DNS sunucunuzu değiştirebilirsiniz;

1. Kontrol panelini açın ve "Ağ ve Paylaşım Merkezi" ne giriş yapın.
2. Pencerinin sol kenarında olan "Bağdaştırıcı Ayarlarını Değiştirin" seçeneğine tıklayın ve karşınıza bağlantı listenizi gösteren bir pencere açılana kadar bekleyin.
3. Kullandığınız bağlantıya sağ tıklayın ve ardından "Özellikler" i seçin.
4. "İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)"ü bulun ve seçin, seçtikten sonra ise "Özellikler" kısmına tıklayın.
5. Pencerenin altında 2 adet boşluk göreceksiniz.
Buradan isteğinize göre hem tercih edilen hem de alternatif bağlantı seçeneklerini değiştirebilirsiniz. Google'un adresleri 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 iken OpenDNS'inki 208.67.222.220 ve 208.67.220.222 dir.
6. Tercih edilen ve alternatif adresleri girdikten sonra tamam tuşuna tıklayın.


3) IP Adresini Komut satırından ayarlamak;

Bu çözüm DNS önbelleğini temizlemenin en kapsamlı versiyonudur. Adımlar ibr öncekine benzerdir.
Windows kullanıyor iseniz Komut Satırı(CMD)'na sağ tıklayın ve yönetici olarak çalıştırın daha sonra aşağıda bulunan kodları girin;

Kod:
ipconfig/release[/SIZE][/CENTER]
[SIZE=18px][CENTER]ipconfig/all
ipconfig/flushdns
ipconfig/renew
netsh int ip set dns
netsh winsock reset


Bu komutları teker teker girin ve her birini girdikten sonra Enter tuşuna basın. Genel olarak kullanıcılar bu işlemi IP adreslerini yenilemek ve bilgisayarındaki "Winsock" programını yeniden başlatma amacıyla kullanırlar. Winsock'u yeniden başlatmak gerçekten yararlıdır çünkü Winsock internet kullanan uygulamalardan gelen istekleri kontrol eder ve yanıtlar.
Eğer DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN hatasını almıyorsanız bile arada bir bu olayı tekrarlamalısınız.


4) Chrome Flags'i Sıfırlamak

Google Chrome, kullanıcıların resmi olarak yayınlanmış özellikleri denemelerine izin veren bir tarayıcıdır. Özellikler hala yapım aşamasında olduğundan ötürü bazı cihazlarda düzgün çalışmazlar ve bu özellikler bağlantıyı bozabilir.

Eğer DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN hatasını alıyorsanız bu özellikler için olan ayarı sıfırlayabilirsiniz.

Tek yapmanız gereken adres çubuğuna "chrome://flags/" yazmaktır. Bilgisayarınızın kapsadığı bütün deneysel Chrome özellikleri olan bir sayfa karşınıza çıkacak. Sağ üst köşede bulunan "Hepsini varsayılana sıfırlayın" tuşuna tıklayın ve chrome'u kapatıp tekrar açın.


1593996692253.png
 
Üst Alt