Dahili / Paylaşımlı Ekran Kartı Nedir?

Mesut

Eski üye
Katılım
19 May 2021
Mesajlar
119
Tepki
13
Özellikle bir bilgisayar alırken karşılaşılan dahili yani paylaşımlı ekran kartı sorularını yanıtlıyoruz. Dahili ekran kartıyla oyun oynanır mı? Paylaşımlı ekran kartının avantajları nelerdir?


Özellikle yeni bir bilgisayar almak isteyenlerin kafasını kurcalayan ekran kartı sorununa bir cevap vermek istedik. Öncelikle ekran kartına ilişkin temel bilgilere Ekran Kartı Ne İşe Yarar? başlıklı içeriğimizden ulaşabileceğinizi belirtelim.

Dahili ekran kartı demek aslında Paylaşımlı ekran kartı denilen terimle tamamen aynı anlama gelmektedir. Eğer karşınıza İngilizce olarak çıkarsa da Onboard ekran kartının da aynı anlama geldiğini söyleyelim. Paylaşımlı ekran kartları aslında temel olarak bilgisayarın içerisinde bir ekran kartı bulunmaması demektir. Ekran kartı denilen parça, bilgisayarın ekranında gözükecek olan grafiklerin oluşturulmasından sorumludur. Eğer bilgisayarın içerisinde bir ekran kartı yoksa, işlemci bu görevi kendi üstlenir ve kendi görevi dışında birde ekran kartının yapması gereken işlemleri yapar.

Dahili ekran kartı demek, bilgisayarın işlemcisi iki farklı iş yapıyor demektir. Bazı durumlarda anakartın üzerinde ayrı bir ekran kartı yongası bulunabilir. Ancak bu da dahili yani paylaşımlı ekran kartı sınıfına girmektedir.

1624016307391.png


Neden Paylaşımlı Ekran Kartı Deniyor?

Daha önce ekran kartlarının özelliklerine baktıysanız tıpkı bilgisayarın RAM miktarı gibi ekran kartlarının da GB cinsinde bir değere sahip olduğunu görürsünüz. Örneğin 1GB ekran kartı, 2GB ekran kartı gibi. Eğer bilgisayarda bir ekran kartı yoksa, işlemciniz, grafikleri yorumlamak ve oluşturmak için bilgisayarınızın RAM’inden faydalanır.

Örnek vermek gerekirse bilgisayarınızda 4GB RAM olduğunu ve bilgisayarınızda ekran kartı olmadığını varsayalım. Böyle bir durumda işlemci, RAM miktarının bir kısmını grafikleri yorumlamak ve oluşturmak için kullanacaktır. Yani bilgisayarınızda 4GB RAM olmasına rağmen, 4GB’ın tamamını siz kullanamazsınız. İşte bu sebeple paylaşımlı ekran kartı denilmektedir.

Dahili / Paylaşımlı Ekran Kartının Avantajları Nedir?

Paylaşımlı ekran kartının tek ve en önemli avantajı enerji tüketimidir. Sistemde bir ekran kartı olmadığı için bilgisayarın elektrik tüketimi daha az olacaktır. Bu durum özellikle dizüstü bilgisayarlarda bir avantaja dönüşmektedir. Çünkü bu sayede bilgisayarınızın bataryası daha geç bitecektir.

1624016253381.png


Dahili / Paylaşımlı Ekran Kartının Dezavantajları Nedir?

Dahili ekran kartı demek, işlemcinin daha çok çalışması demektir. RAM miktarının kullanıcıya daha az kalması demektir. Bu sebeple performans kaybı en önemli dezavantajıdır. Dahili ekran kartıyla çoğu bilgisayar oyunu oynanmaz çünkü işlemci hem oyunu çalıştırıp hem de grafikleri yorumlayamaz. Bu konuda yeteri kadar performans gösterecek işlemciler halen daha üretilmiş değil.

Oyun oynayamama dışında tasarım, çizim ve render gibi ağır işler de dahili ekran kartıyla oldukça zordur. Elbette ki imkansız değildir ancak bilgisayarınız çok yavaşlayacak ve çok ısınacaktır.
 

Ekli dosyalar

  • 1624016223769.png
    1624016223769.png
    51.2 KB · Görüntüleme: 166
Üst Alt