Çocuğunuzun uyku süresi ne kadar olmalı?

Çiçek

Eski üye
Katılım
21 Ara 2018
Mesajlar
124
Tepki
19
Çocuğunuzun uyku süresi ne kadar olmalı
Çocuğunuzun uyku süresi ne kadar olmalı
Çocukları sabah yataktan kaldırmak için mücadele ediyorsanız, muhtemelen çocuğunuz gün boyunca uykusunu yeterince alamıyor demektir. Çocukların her gün iyi uyumaya ihtiyacı vardır. Bu uyku süreleri çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Çocuğunuzun uyku süresi yaşa bağlı değişiklik göstermekle beraber çocuğun hareketliliğine ve biyolojik durumuna bağlı olarak da değişebilir.

Çocuğunuzun uyku süresi
İki yaşındaki çocuklar 10 ila 12 saat gece uykusunun yanı sıra her gün bir ila üç saat gündüz uykusu. Günümüzde pek çok çocuk gündüz uykularını erken bırakmaktadır. Eğer sizin çocuğunuz da gündüz uyumayanlardansa bu süreyi gece uykusuna eklemiş olabilir. Gündüz uykusunu çocuklar büyüdükçe kendiliğinden bırakırlar.
Üç yaşındaki çocuklar 9 ila 12 saat gece uykusu ve bir ila üç saat arası gündüz uykusu.
Dört yaşındaki çocuklar 9 ila 12 saat gece uykusu uyumalıdır. Gün içerisinde ihtiyaca göre 2 saati aşmayan uyku süresi olabilir.
Beş yaşındaki çocuklar 8 ila 11 saat gece uykusu uyuyabilir. Çok hareketli, spor yapan, sokakta oynayan çocuklar gündüz iki buçuk saatten uzun olmayan şekerlemeler yapabilir.
Altı ila sekiz yaş arası çocuklar 10 ila 11 saat gece uykusu almalıdır.
İyi uyuyan çocuk gün boyunca huzurlu, pozitif ve daha sakin olur. Büyüme genellikle gece salgılanan hormonlarla ilişkili olduğundan çocuğunuzun uyku süresi de önemlidir. Ancak bu çocuğu sürekli uykuya zorlamak demek değildir.

Yenidoğanların bir uyku programı geliştirmesi biraz zaman alır bu sebeple ilk ay bebekler günde yaklaşık 16 saat uyurlar.

4 ay 1 yaş arası: Yenidoğan döneminden bebeğiniz muhtemelen günde en az iki kez uyuyacaktı. Bazen bebekler gündüz öğlenden önce ve öğlenden sonra olmak üzere iki defa da uyuyabilirler. Eğer bebeğiniz geceleri uyumakta zorluk çekmiyorsa, bebeğiniz istediği kadar uyumasına izin verin. Öğlenden sonra olan uyku ne kadar öğle saatlerine yakın olursa bebeğiniz gece o kadar erken uyuyabilir.
1 yaş ve üstü: Bebeğiniz yaklaşık 1 yaşına geldiğinde, muhtemelen sabah uykusunu azaltacak ya da bırakacaktır. Çoğu çocuk, yaklaşık 3 yaşına kadar bir ila iki saatlik öğleden sonra uykusuna devam eder. Bu yaştan sonra, uyku süresi kısalmaya başlar.
Sağlıklı uyku alışkanlıkları
Şeker ve kafeini ( şekerli gıdalar ve çikolata vb. bol kafein içeren gıdalardan uzak durulmalıdır) sınırlayan sağlıklı bir beslenme yanı sıra günlük en az bir saatlik fiziksel aktivite uyku için önemlidir.
Çocukların uyku saatine yakın hareketli değil sakin aktiviteler yapın. Yatmadan önce bilgisayarlar, telefon vbg. gibi elektronik cihazların kullanılması uykuya dalmayı zorlaştırabilir.
Küçük çocuklar uyurken evin geri kalan bireyleri de sessiz olursa uyumaya çalışan çocuğun aklı içeride olan bitene takılmaz ve daha huzurlu uykuya dalabilir. Misafirleriniz varsa ve evde heyecanlı bir şeyler olduğunu düşünüyorsa çocuğunuz da onlara katılmak isteyecek ve uyumakta zorlanacaktır.
Rutin oluşturun. Her yatma saatinde banyo, pijama giyme, masal okuma yahut bunlara benzer hareketleri birlikte uygulayın.
Evde genel bir huzursuzluk varsa çocuklar bunlardan etkilenir. Çocuğunuzun uykusuyla ilgili fazla sorun varsa. Gece çığlık atarak kalkmak ( gece terörü) , yatağı ıslatmak gibi ileri sorunlar varsa bir çocuk psikiyatristine başvurmanız gerekebilir.
5c8cafb045d2a05010cf7776.jpg
 
Üst Alt