CMOS Nedir?

CMOS Nedir?​

CMOS Nedir?


Son günlerde kişilerin en oldukca merak etmiş olduğu sorulardan birisi de CMOS nedir? Sorusu olarak karşımıza çıkmaktadır. CMOS en kolay tabiriyle tümleşik dönem üretim teknolojisi olarak adlandırılabilir. Dijital devrelerinin günümüzde neredeyse tamamında CMOS kullanılmamaktadır. CMOS aygıtı en fazla entegre dönem sistemlerinde karşımıza çıkıyor. Fakat CMOS teknolojisi bir tek entegre sistemiyle sınırı olan kalmamaktadır.

Mikro denetleyici, mikro işlemci, statik- RAM ve pek oldukca dijital lojik devrelerde CMOS teknolojisinden yararlanılmaktadır. Bununla birlikte CMOS teknolojisi P- tipi ve N-tipi olarak isimlendirilen PMOS ve NMOS transistorlein aynı dönem üstünde etken bir halde gerçekleşmesine olanak tanımaktadır. Böylelikle CMOS görüldüğü suretiyle birçok alanda etken olarak kullanılabilen bir sistem devresi olarak ortaya çıkmaktadır.

CMOS Tarihçesi Nedir?


CMOS günümüzde 1963 tarihinde Wanlass tarafınca buluş edilmiştir. Wanlass Amerikalı bir mühendis olarak bilinmektedir. CMOS buluş edilmiş olduğu günden bu yana pek oldukca değişikliğe uğramıştır. En başlangıçta COSMOS ismiyle anılırken ilerleyen yıllarda sistemsel bütünleşmeler bağlı olarak CMOS adını almıştır. İlerleyen zamanlarda ise P-tipi transistorların birleşmesiyle birlikte birçok farklılığa uğramış durumdadır.

Bu farklılıklar neticesinde CMOS günümüzde birçok alanda etken olarak kullanılabilen bir sistem yapısı haline gelmiş durumdadır. Bilhassa mikro çipler üstünde CMOS oldukça mühim bir işlevselliğe haiz durumdadır. Bu sebepten dolayı günümüzde CMOS teknolojisi birçok alan da etken bir halde kullanılabilen bir sistem bütünü haline gelmiş durumdadır.

CMOS Iyi mi Iş koşturmacasındadır?


CMOS teknolojisinin emek verme koşulları neredeyse yazılım teknolojisiyle ilgilenen hepimiz tarafınca dört gözle beklenen mevzular içinde içeriyor. CMOS teknolojisi son aşama etken bir halde çalışabilen muhteşem bir teknolojidir. CMOS sisteminin emek verme prensipleri şu şekilde özetlenebilir;

  • P- Kanallı MOS sistemi kapıdan kaynağa gerilimi negatif olduğu vakit iletir.
  • N-Kanallı MOS sistemi kapıdan kaynağa gerilimi negatif olduğu vakit iletmektedir.
  • Kapıdan, kaynağa gerilimiz 0 olması durumunda her iki sistemi tipi elemanları da kapanmaktadır.

CMOS yukarıdaki koşullara bağlı olarak iş koşturmacasındadır. Dolayısıyla CMOS’un emek verme şekli yukarıdaki etmenlere bağlı olarak gerçekleşmektedir. CMOS teknolojisi son aşama ustalaşmış emek verme prensiplerine haizdir.

CMOS Özellikleri Nedir?


CMOS teknolojisi son aşama fonksiyonel özelliklere haiz bir teknoloji sistemi olarak bilinmektedir. CMOS teknolojisi verileri depolama mevzusunda oldukça etkin bir teknolojidir. Verileri son aşama etkili bir halde koruyarak erişim kısıtlaması getirir. Bu sebepten dolayı oldukça güvenilir bir teknolojik aygıt olarak bilinmektedir. Pil sistemiyle desteklendiği sürece hiçbir şekilde değişime uğramamaktadır. Sadece pil ile desteklenmediğinde birçok değişik değişikliğe uğrayabilmektedir.

CMOS hem de stup yazılımları vesilesiyle değiştirilebilmektedir. Averaj olarak 128 byte boyuta haiz bir sistemdir. CMOS ile BIOS sistemi günümüzde ciddi oranda rekabet halindedir. BIOS sistemi de yazılım depolama mevzusunda oldukça yetkin bir teknolojidir. Sadece CMOS’un depolama oranı BIOS’a bakılırsa daha yüksek standartlardadır.

CMOS Teknolojisinin Kullanma Avantajları Nedir?


CMOS teknolojisi birçok açıdan kişilere kullanım pozitif yanları sunmaktadır. Veri depolama mevzusunda oldukça işlevsel bir teknoloji olarak malum CMOS pil ile desteklenmediği sürece hiçbir şekilde değiştirilme işlemine uğramamaktadır. Averaj olarak araştırılmış olduğu veri depolama kapasitesi oldukça yüksek bir teknolojik sistemdir. CMOS teknolojisi vesilesiyle birçok açıdan avantajlı bir hizmet deneyiminden faydalanabilirsiniz.

CMOS teknolojisiyle BIOS üstünde meydana getirilen değişimleri kolaylıkla depolayabilirsiniz. CMOS teknolojisini BIOS pili beslemektedir. BIOS teknolojisinin verilerini tutma mevzusunda CMOS teknolojisinden yararlanılmaktadır. BIOS güncellemelerinde verileriniz silinebiliyorken CMOS teknolojisinde güncellemeler esnasında herhangi bir veri silinmesi vakası yaşanmamaktadır. BIOS sıfırlama işlemi yapmak istiyorsanız CMOS çekilip takılması gerekmektedir.
 
Üst Alt