Chernobyl

Eski üye
Katılım
28 Nis 2019
Mesajlar
101
Tepki
7
chernnobyl-skandalı-600x338.jpg Tarih 26 Nisan 1986’yı gösterirken, Ukrayna’nın kuzey bölgesinde yer alan Kiev yakınlarında ki Çernobil Nükleer Santrali patladı. Çernobil Faciası olarak da adlandırılan bu patlama, bakım çalışmasına alınan santralin 4. reaktöründe meydana gelmiştir. Bu reaktörün patlaması sonucu oluşan etkiyi sizlere daha somut olarak ifade etmek gerekirse şunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Bu patlamanın etkisi, 2. Dünya Savaşı esnasında Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının etkisinden 200 kat daha fazla olmuştur.

chernobily-anısına-600x416.png

Patlama gerçekleşir gerçekleşmez santralde görevli olarak bulunan 31 kişi anında hayatını kaybetmiştir. Asıl felaket ise Türkiye’nin de aralarında olacağı yakın coğrafyalarda 10 yıllar boyunca sürecek olan ölümcül etkisi olmuştur. Bu patlamanın fiziksel etkisinden çok kimyasal etkisi daha etkili olmuştur. Patlamayla birlikte, patlamaya müdahale eden görevlilerin neredeyse tamamı birkaç dakika içinde ortaya çıkan radyasyon nedeniyle hayatlarını kaybetmiştir. Çernobil Faciası sonrası santral temizleme çalışmalarına katılan ekiplerinde birçoğu vefat etmiştir.
Sonrasında reaktörün temizlenmesi için ordu görevlendirildi ve askerler 3’er dakikalık sürelerle temizlik çalışması yaparak toplam 15 günde tamamlayabilmiştir. Her ne kadar dikkat edilmiş olsa da reaktörün temizliğinde görev alan askerlerde sonraki aylarda hayatlarını kaybetmişlerdir.
chernobily-600x393.jpg

Çernobil Gerçeği 2 Gün Sonra Açıklandı

1986 yılında Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Ukrayna’da meydana gelen bu felaket ilk başlarda saklanmaya çalışıldı. Fakat bu kadar büyük boyuttaki bir nükleer felaketin gizlenmesi mümkün değildi. Çernobil Faciası sonucu oluşan nükleer bulutlar kazadan 2 gün sonra İskandinavya topraklarına ulaşmıştır. Felaketin etkilediği coğrafyanın artması sonucu SSCB, yaşanan bu felaketi tüm dünyaya duyurmak zorunda kalmıştır. Yaşanan bu olayın sonrasında en çok etkilenen ve etkilenecek olan santralin 30 kilometre çapındaki çevresi hakkında boşaltılma kararı alındı.

Bu bölgelerde yaşayan 135 binin üzerindeki insan buralardan uzaklaştırılarak başka bölgelere sevk edildi. Patlamanın yaşandığı 4. reaktör 410 bin metreküp beton ve 7 bin ton çelikle gömülmüştür. Buradaki insanlar için besin maddeleri başka bölgelerden getirilmiştir. Birçok yerde tanı merkezleri kurularak yaklaşık 5 milyon 300 bin kişiye radyoaktif maddelerden korunabilmesi için, potasyum iyodür tabletleri dağıtılmıştır. Çernobil faciası sonrası, çok uzun yıllar geçmiş olmasına rağmen hala birçok madde de normalin çok üstünde radyoaktif izotoplar belirlenmiştir.

Binlerce insan kanser vakaları ile karşı karşıya kalmış ve yine binlerce insan bu kanser vakaları sonucu hayatını kaybetmiştir. Birçok bilim insanı bu kazanın izlerinin ancak 48 bin yılda temizlenebileceğini söylemektedir. Elde edilen ve ulaşılan bilgilere göre hala santralin altında 190 ton Uranyum ve 1 ton Plütonyum mevcut olarak bulunmaktaymış. Belki de bu felaketin izlerinin temizlenmesi sürecine insanlığın ömrü hiç yetmeyecektir.
chernobily-hbo-600x338.jpg

Çernobil Dizisi

Özellikle son günlerde Çernobil’in tekrardan en çok araştırılan konulardan biri olmasında Çernobil Faciası dizisi etkili olmuştur. Tüm dünyanın gündemine oturan bu dizinin yönetmenliğini Johan Renck üstlenmiştir. HBO ve Sky Atlantic ortak yapımı olan dizi şimdiden dikkatleri çekmeyi başarmıştır.
 
Üst Alt