Bloggerlar İçin Altın Öğütler

Mesut

Eski üye
Katılım
19 May 2021
Mesajlar
119
Tepki
13
Blog ve Blogerlık

İnternet kullanımı her geçen gün artmakta ve yaygınlaşmaktadır. Eş zamanlı olarak günden güne blog sitelerinde de artış olmaktadır. Günümüzde bir blog sahibi olmak, artık çok kolay hale gelmiştir. Blog yayını yapılabilecek birçok ücretsiz yazılım ve kaynak mevcuttur. Bu sayede dakikalar içerisinde blogunuzu kurup, yayın hayatına başlayabilirsiniz.

Artık isteyen herkes düşüncelerini, fikirlerini internet ortamında online olarak, herkesle paylaşabilmektedir. Her gün birçok blog sitesi açılmaktadır. Ancak her gün birçok blog sitesi de kapanmaktadır. Çok iyi fikirlerle, projelerle yola çıkan blog sahipleri çeşitli sebeplerden dolayı yayın hayatlarına son vermektedir. Blog yayınını devam ettirebilme konusunda dikkat edilmesi gereken belli başlı faktörler vardır. Yayın hayatına başlamadan önce bunları bilmek, sürecin devamlılığı açısından önemlidir. Her şeyden önce blog yayınında unutulmaması gereken altın kural ise “İstikrar”dır.



Blog Nedir?

Yazı ve yorumların kronolojik bir sıraya göre yayınlanmasına imkan veren, web tabanlı bir yayındır. Bloglar genellikle belli konularda bilgilerin ve görüşlerin paylaşılmasında kullanılır. Ayrıca web siteleri kendi sektörlerine ait konularda oluşturdukları içerikleri de blog aracılığıyla paylaşmaktadır.

Blog Hayatına Yeni Başlayacak Blogerlar İçin Tavsiyeler

İnternet ortamında yer alan yüzlerce hatta binlerce blog sitesi bulunmaktadır. Ancak bunlardan kaç tanesinin yayın hayatına aktif olarak devam ettiği büyük bir soru işaretidir. Hatta bu blog sitelerinden hangileri bu işi olması gerektiği gibi yapmaktadır? O zaman şimdi, blog yayıncılığında başarılı olabilmek için neler yapılması gerektiğine bir göz atalım.

Blogları Gezin ve Neler Yapıldığını İnceleyin

İşe ilk olarak inceleme evresinden başlamak doğru bir hamle olacaktır. Kendi blogunuzu açmadan önce halihazırda mevcut blogları incelemeniz, sizin için bir yol gosterıcı olabilir. Çünkü bu sayede neler yapıldığı, nasıl tepkiler alındığı ve neler yapılmaması gerektiği konusunda fikir elde edebilirsiniz. Alınması gereken önlemleri önceden belirleyebilirsiniz. Zaten çoğu zaman birçok blog yazarı, başka bir blog yazarından etkilenerek bu yola koyulur. Yapacağınız incelemeler size kendi blogunuzun türünü, konusunu belirlemenizde de fayda sağlayacaktır. Her zaman söylenen bir gerçek vardır ki bu bloglar içinde geçerlidir. “İyi bir yazar olabilmek için, öncelikle iyi bir okuyucu olmak gerekir.”

1625138916830.png


Hedefinizi ve Hedef Kitlenizi Belirleyin

Blog yayıncılığı konusunda dikkat edilmesi gerekilen önemli konulardan biride; hedefin ve hedef kitlenin belirlenmesidir. Sonuçta kendine bir hedef koymayan kişi nereye, nasıl ulaşacağını da bilemez.

Bloger yolculuğuna başlamadan önce, yazma amacınızı belirlemeniz gerekmektedir. Yani, hangi amaç doğrultusunda yayın yapacağınızı ve bu konudaki hedefinizi bilmelisiniz. Bloglar, elbette kişilerin kendi düşüncelerini yazıp insanlarla paylaştıkları özgür platformlardır. Ancak kabul edelim ki hiçbir okuyucuda sürekli olarak sizin gün içerisinde ne yaptığınızı, ne yediğinizi, o gün neden moralinizin bozuk olduğunu merak etmez. İnsanlar ilgilendikleri, merak ettikleri konular hakkında yazılmış olan şeyleri okumak isterler. Sizde bu tarz bir duruma hizmet ederseniz, kalıcı bir ziyaretçi kitlesi elde edersiniz. Bu yüzden bloger yaşantınıza başlamadan önce hangi konu üzerine yayınlar yapacağınıza karar vermelisiniz.

Blog üzerinden paylaşacağınız yazılardaki hedef ve amaçlarınızı belirlediniz. Peki, hedef kitlenizin kimlerden oluşacağını hiç düşündünüz mü? Yazılarınızı blogunuz üzerinden yayınlamadan önce, bu yazıyı kimlerin okuyacağını tahmin etmek ilk başlarda biraz zor olabilir. Ancak yazacağınız konuyla kimlerin ilgilenebileceğini, yazının kimlerin ilgisini çekebileceğini öngörebilirsiniz. Eğer ki arabalar üzerine yazılar yazacaksanız, blogunuzu da arabalara ilgi duyan kişilerin takip edebileceğini tahmin edebilirsiniz. Daha sonra elbette hedef kitleniz değişik profillerden oluşabilir. Yani araba almayı düşünen birinin, internette yapmış olduğu aramalar sonucu sizin yazılarınıza ulaşma ihtimalinin olması gibi. Eğer ki yazdığınız yazı doyurucu bir yazıysa, ilk etapta geçici ziyaretçi profiline sahip bu kişiler daha sonradan sürekli takipçinizde olabilir.



Kendi Uzmanlık Alanınızı Belirleyin

Blog yazmak, ‘ne olursa olsun yazarım’ mantığıyla çok fazla örtüşen bir durum değildir. Genelde de en çok yapılan hatalardan biri budur. İyi bir fikir belirleyip yola çıkan blogerlar, ilerleyen süreçlerde hedeften sapabilmektedirler. Bu da başarısızlığı beraberinde getirmektedir. Her konuda kendinize özgü bir fikriniz olabilir ancak bir konuda uzmanlaşmak verimlilik açısından daha iyidir. Hem böylelikle, sizin blogunuzu takip eden kişilerde gerçekten sizin ne ile ilgili yazılar yazdığınızı ve yazabileceğinizi daha iyi algılarlar. Blogunuz için ana konu belirleyip yazmaya başladıktan sonra, geçen süreç içerisinde yeni fikirler ve yeni alanlar bloga dahil edilmek istenir. Ancak üretmekte sıkıntı yaşanmaya başlandığında hiçbiri tam olarak yapılamaz hale gelir. Bu konuda yapmanız gereken, blogunuzu açmanızdaki amacı iyi belirlemektir. Bu blogu neden açıyorsunuz? İnsanlara katmak istediğiniz ve anlatmak istediğiniz nedir? Bu soruları kendinize sorun ve insanları bilgilendirmeyi düşündüğünüz ana konuya odaklanın. Böylelikle insanları kendinize yakınlaştırın. Blogunuzu çok fazla dallandırıp, budaklandırmak yerine ana konunuz üzerine daha fazla çalışın ve sizi takip edenlere daha fazla nasıl faydalı olabilirimin üzerine yoğunlaşın.

İçeriklerinizde Kaliteye ve Özgünlüğe Önem Verin

Blogunuz üzerinden paylaşacağınız yazıların çok olmasına değil, kaliteli olmasına her zaman dikkat edin. İsterseniz blogunuzda gün içerisinde onlarca hatta yüzlerce yazı paylaşabilirsiniz. Ama bu yazılar size özgü değil de kopya içeriklerden oluşuyorsa, emin olun bunun size hiçbir faydası olmayacaktır. Yani siz yazılarınızı nicelik ile sınırlandırmak yerine nitelik ile sınırlarını genişletebilmenin peşinde olun. Elbette özgün içerik oluşturmak anlatıldığı kadar kolay değildir. Ancak onun size katacağı değerler de tarif edilemeyecek kadar iyidir. İlk başlarda bu durum sizi zorlayacak olsa bile, ilerleyen süreçte insanların sizi neden tercih ettiği konusunda sizi rahatlatacaktır. Sonuçta önemli olan nokta, kalıcı bir takipçi kitlesi oluşturmaktır. Yoksa sitenize giren kişiler, girdikleri gibi sitenizi terk ederlerse, bunun size bir faydası olmayacaktır. Bu konuda bilinmesi gereken, sizi ziyaret eden kişilerin tekrar sitenize girmesini sağlamaktır.

Sürekliliği Hedef Alın

Bir fikir oluşturmak, bu fikir üzerine bir işe odaklanmak, o konuda özgün ve kaliteli içerikler yazmak hiçbir zaman kolay olmaz. Aslında bu konuda zor olan şey yazamamak ya da nitelikli içerik oluşturamamak değildir. Asıl zor olan şey, sürekliliği sağlamaktır. Günümüzde bir blog sitesi açmak, bir konu hakkında yazı yazmak ya da bilgi paylaşmak çok zor olan bir şey değildir. Önemli olan uzun vadede bunu devam ettirebilmektir. Bu konuda sizi zorlayabilecek bazı durumlar ile karşılaşmanız olasıdır. Örneğin; her zaman özgün ve nitelikli yazı yazmak için uğraşmanız; sizinle aynı içeriğe sahip binlerce insanın ve binlerce web sitesinin olması gibi. Belki her zaman o konu hakkında en iyi içeriği, en doğru bilgiyi siz üretemeyebilirsiniz. Ancak yazmaktan ve üretmekten vazgeçmeyerek, istikrarlı olmayı başarabilirsiniz.

Kopya İçerikten Uzak Durun

Blog yazmaya yeni başladıysanız, bunun aslında hayal ettiğiniz kadar kolay olmadığını göreceksiniz. Çünkü belirlediğiniz hedef doğrultusunda sürekli yeni içerikler üretmek, özgün olmaya çalışmak ve çeşitlilik katmak tahmin edildiği kadar kolay değildir. Çoğu zaman başladığı bu yolda yürüyemeyenlerin asıl sıkıntısı da budur. İlk başlarda günde birkaç yazı paylaşımı yapılırken zamanla; haftada birkaç yazı, ayda birkaç yazı diye düşüş meydana gelebilir. Bu tarz durumlarda blog boş kalmasın diye insanların aklına kolay yoldan içerik üretmek gelir. Yani başka bloglardan ya da sitelerden içerik alıp kendi blogunda yayınlamak gibi. Ancak belli bir zaman sonra kendinizi sadece başkalarına ait içerikli paylaşır bir halde bulabilirsiniz. Bu da blogunuzun sonu anlamına gelir. Çünkü sizin sitenizi ziyaret edecek kişiler burada özgün içerikleri bulmak isterler. Kopya içerikler hem ziyaretçi açısından hem de arama motorlarında üst sıralarda çıkabilmeniz adına sizi sıkıntıya uğratır. Bu yüzden kopya içeriklerden uzak durun.

Samimi ve İçten Olun

Blogunuzda yazdığınız yazı eğer çok fazla teknik bilgi gerektiren bir içeriğe sahip değilse, yazı dilinizi daha samimi ve eğlenceli kullanmanız size fayda sağlayabilir. İçeriğe uygun olduğu sürece herkes konuyu biraz daha samimi ve eğlenceli bir halde okumayı tercih eder. Bu durumdan da memnun olur. Tabi samimiyet ve eğlence konusunu abartmamaya ve mesafeyi korumaya özen gösterin.

Blog Dünyasında İş Birlikleri Kurun

Benzer içeriklerle, aynı hedef kitleye hitap eden sitelerin ortak işler yapıp, bir şeyler ürettiği pek görülen bir şey değildir. Ancak blog dünyası ve blog yazarlığı bir yarışma mantığında değildir. Yani blog dünyasında herkes kendi özelinde değerlidir ve herkes takdire değerdir. Tabi, işini doğru yapıyorsa. Bu yüzden diğer bloglarla ve blogerlarla iletişim kurun ve ortak işler yapın. Onların içeriklerini kendi blogunuzda yayınlayın. Sizin yazılarınızın onlar tarafından paylaşılmasını isteyin. Nitekim en büyük blog yazarları bile bu işe yeni başlayan blog yazarlarına yardım etmek için kendi vakitlerini ayırıyorlar. Sizde bu ortaklıklardan çekinmeyin.

Anahtar Kelime Seçimine Dikkat Edin

İnternet dünyasında kullanıcıların size nasıl ulaştığı çok önemlidir. İnsanların size ulaşmasını kolaylaştırmak ise sizin elinizdedir. Arama motorlarında belirli kelime ve kelime gruplarını kullanarak arama yapan ziyaretçiler, listelenen sonuçlara göre siteleri ziyaret ederler. Bu açıdan, sizde kullanacağınız anahtar kelimeleri iyi analiz edip, seçmelisiniz. Oluşturacağınız içeriğe en uygun anahtar kelimelerin hangileri olduğunu, kullanıcıların o konuya ulaşmak için ne gibi aramalar gerçekleştirdiğini iyi analiz etmelisiniz. Belirlediğiniz anahtar kelimeleri yazınızın içerisinde doğru biçimlerde ve yakın anlamlarıyla kullanmalısınız. Anahtar kelimeleri belirleme konusunda yardım almak için Google Anahtar Kelime Planlayıcı aracından faydalanabilirsin.
1625138926560.png


Blogunuzun ve Yazılarınızın Analizini Yapın

Blog yayıncılığında genel olarak analiz kısmı pek önemsenmeyen bir durum olarak algılanır. Ancak bu durum oldukça yanlıştır. Sonuçta yapılan işin ölçümlenmesi, değerinin anlaşılması açısından önemlidir. İşinizi büyük bir ciddiyet ve özveri ile yapmak istiyorsanız, blogunuzu ölçmeli ve analiz etmelisiniz. İçeriklerinizin okunma oranını, blogunuzun ziyaretçi sayısını, site trafiğini, okurların içeriklerle olan etkileşimlerini ölçümlemek, size artı değer katacaktır. Bu konuda faydalanabileceğiniz birçok analiz aracı bulunmaktadır. Google Analytics ve benzeri programlardan faydalanarak analizlerinizi yapabilirsiniz.

Blogerlar için arama motorlarında üst sıralarda çıkmak oldukça önemlidir. Yazıları daha fazla insana ulaştırmak, daha fazla okuyucu kitlesi kazanmak, her blogerın isteğidir. Bunun için yukarıda bahsedilen hususları özenle ve dikkatle uygulamanız sizin faydanıza olacaktır. Blog sayfanızı Google’da ilk sayfaya yükseltebilmek için neler yapılması gerektiğini anlatan ” Google’da İlk Sayfada Olmak için Yapılması Gerekenler ” başlıklı yazı blogunuzun sıralamasını yükseltmeniz konusunda yol gosterıcı olacaktır. Ayrıca blogunuzu ve yazılarınızı sosyal ağlar aracılığıyla daha fazla insana ulaştırabilmek için ” Etkili Sosyal Medya Kullanımı ” konulu yazımızı okuyarak, sosyal medyanın gücünden daha fazla yararlanabilirsiniz.
 
Üst Alt