Bitcoin Nasıl Çalışır?

Mesut

Eski üye
Katılım
19 May 2021
Mesajlar
119
Tepki
13
Bitcoin'in tam olarak nasıl kategorize edileceği bir tartışma konusudur. Bir tür para birimi mi, bir değer deposu mu, bir ödeme ağı mı yoksa bir varlık sınıfı mı?


Neyse ki, Bitcoin'in gerçekte ne olduğunu tanımlamak daha kolay . Bu bir yazılım. Değiştirilmiş Tayland bahtı sembolleriyle süslenmiş parlak madeni paraların stok görüntülerine kanmayın. Bitcoin tamamen dijital bir fenomendir, bir dizi protokol ve süreçtir.


Aynı zamanda, kod yapma ve kırma bilimi olan kriptografiyi kullanarak sanal para yaratmaya yönelik yüzlerce girişimin en başarılısıdır. Bitcoin yüzlerce taklitçiye ilham verdi, ancak on yıldan fazla tarihi boyunca sahip olduğu bir ayrım olan piyasa değeri açısından en büyük kripto para birimi olmaya devam ediyor.


(Genel bir not: Bitcoin Foundation'a göre, bir varlık olarak kripto para birimine atıfta bulunduğunda "Bitcoin" kelimesi büyük harfle yazılır ve para biriminin bir miktarına veya birimlerin kendisine atıfta bulunduğunda "bitcoin" olarak verilir. Bitcoin ayrıca "BTC" olarak da kısaltılır. Bu makale boyunca, bu kullanımlar arasında geçiş yapacağız.)


ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR​

  • Bitcoin, işlemleri blok zinciri adı verilen dağıtılmış bir defterde kaydeden merkezi olmayan bir sistem olan dijital bir para birimidir.
  • Bitcoin madencileri, blok adı verilen işlem gruplarını doğrulamak amacıyla karmaşık bulmacaları çözmek için karmaşık bilgisayar donanımları çalıştırır; başarı üzerine, bu bloklar blok zinciri kaydına eklenir ve madenciler az sayıda bitcoin ile ödüllendirilir.
  • Bitcoin piyasasındaki diğer katılımcılar, kripto para borsaları veya eşler arası aracılığıyla jeton satın alabilir veya satabilir.
  • Bitcoin defteri, güvenilmez bir sistem aracılığıyla dolandırıcılığa karşı korunur; Bitcoin borsaları ayrıca potansiyel hırsızlığa karşı kendilerini savunmak için çalışır, ancak yüksek profilli hırsızlıklar meydana geldi.

Blok zinciri​

Bitcoin , blok zinciri olarak bilinen bir protokol üzerinde çalışan bir ağdır. Kendilerini Satoshi Nakamoto olarak adlandıran bir kişi veya kişiler tarafından hazırlanan 2008 tarihli bir makale ilk önce hem blok zinciri hem de Bitcoin'i tanımladı ve bir süre için iki terim neredeyse eşanlamlıydı.


Blockchain beri ayrı bir kavram haline gelmiştir ve blockchains binlerce benzer şifreleme teknikleri kullanılarak oluşturulmuştur. Bu tarih, isimlendirmeyi kafa karıştırıcı hale getirebilir. Blok zinciri bazen orijinal Bitcoin blok zincirini ifade eder. Diğer zamanlarda, genel olarak blok zinciri teknolojisini veya Ethereum'a güç veren gibi diğer herhangi bir özel blok zincirini ifade eder .


Blockchain teknolojisinin temelleri basittir. Belirli herhangi bir blockchain ayrık tek bir zincirden oluşur blok kronolojik bilgilerin. Prensipte bu bilgiler herhangi bir 1 ve 0 dizisi olabilir, yani e-postaları, sözleşmeleri, tapuları, evlilik sertifikalarını veya tahvil alım satımlarını içerebilir. Teoride, her iki taraf da sözleşmede hemfikir olduğu sürece, iki taraf arasındaki herhangi bir sözleşme türü bir blok zinciri üzerinde kurulabilir. Bu, üçüncü bir tarafın herhangi bir sözleşmeye dahil olması ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu, bankaların veya herhangi bir aracının alakasız olduğu krediler veya merkezi olmayan tasarruf ve çek hesapları gibi eşler arası finansal ürünler de dahil olmak üzere bir olasılıklar dünyasının kapılarını açar.


Bitcoin'in şu anki hedefi bir ödeme sistemi olduğu kadar bir değer deposu olsa da, bu sistemleri Bitcoin'e eklemek için fikir birliğine varılması gerekmesine rağmen, Bitcoin'in gelecekte bu şekilde kullanılamayacağını söyleyecek bir şey yok. Ethereum projesinin temel amacı, bu "akıllı sözleşmelerin" meydana gelebileceği bir platforma sahip olmak, bu nedenle herhangi bir aracı ve bunlarla birlikte gelen ücretler ve potansiyel veri ihlalleri olmaksızın merkezi olmayan bir finansal ürün alanı yaratmaktır.


Bu çok yönlülük hükümetlerin ve özel şirketlerin dikkatini çekti; Gerçekten de bazı analistler, blockchain teknolojisinin nihayetinde kripto para çılgınlığının en etkili yönü olacağına inanıyor.


Bununla birlikte, Bitcoin'in durumunda, blok zincirindeki bilgiler çoğunlukla işlemlerdir.


Bitcoin gerçekten sadece bir liste. A kişisi B kişisine X bitcoin gönderdi, o kişi C kişisine Y bitcoin gönderdi vb. Bu işlemleri sayarak herkes bireysel kullanıcıların nerede durduğunu bilir. Bu işlemlerin mutlaka insandan insana yapılması gerekmediğini unutmamak önemlidir.


Bitcoin ağına her şey erişebilir ve onu kullanabilir ve etnik kökeniniz, cinsiyetiniz, dininiz, türünüz veya politik eğiliminiz tamamen alakasız. Bu, nesnelerin interneti için geniş olanaklar yaratır. Gelecekte, sürücüsüz taksilerin veya uber araçların kendi blok zinciri cüzdanlarına sahip olduğu sistemleri görebiliriz. Arabaya yolcudan kripto para gönderilecek ve para alınana kadar hareket etmeyecekti. Araç, ne zaman yakıta ihtiyacı olduğunu değerlendirebilecek ve yeniden doldurmayı kolaylaştırmak için cüzdanını kullanabilecek.


Bir blok zincirinin diğer bir adı, bu teknoloji ile bakımlı bir Word belgesi arasındaki temel farkı vurgulayan bir "dağıtılmış defter" dir. Bitcoin'in blok zinciri dağıtılır, yani halka açıktır. Herkes onu bütünüyle indirebilir veya ayrıştıran herhangi bir sayıda siteye gidebilir. Bu, kaydın herkese açık olduğu anlamına gelir, ancak aynı zamanda blok zinciri defterini güncellemek için karmaşık önlemler olduğu anlamına gelir. Tüm bitcoin işlemlerini takip edecek merkezi bir otorite yoktur, bu nedenle katılımcılar bunu işlem verilerinin "bloklarını" oluşturarak ve doğrulayarak yaparlar. Daha fazla bilgi için aşağıdaki "Madencilik" bölümüne bakın.


Örneğin, 15N3yGu3UFHeyUNdzQ5sS3aRFRzu5Ae7EZ'nin 14 Ağustos 2017'de 11:10 ile 11:20 arasında 1JHG2qjdk5Khiq7X5xQrr1wfigepJEK3t'e 0.01718427 bitcoin gönderdiğini görebilirsiniz. -Bilgilendirildiğinde, muhtemelen onları kimin kontrol ettiğini bulabilirsin. Bazı önlemlerin alınması bireyleri işlemlere bağlamayı çok zorlaştırabilmesine rağmen, Bitcoin ağının tamamen anonim olduğu yanlış bir kanıdır.

Güven Sonrası​

Kesinlikle halka açık olmasına rağmen veya daha doğrusu bu nedenle, Bitcoin ile oynamak son derece zordur. Bitcoin'in fiziksel bir varlığı yoktur, bu nedenle onu bir kasaya kilitleyerek veya ormana gömerek koruyamazsınız.


Teoride, bir hırsızın onu sizden almak için yapması gereken tek şey, deftere "sahip olduğunuz her şeyi bana ödediniz" anlamına gelen bir satır eklemek olacaktır.


İlgili bir endişe, çift harcamadır . Kötü bir oyuncu biraz bitcoin harcayabilir ve sonra tekrar harcarsa, para biriminin değerine olan güven hızla buharlaşır. Çifte harcama elde etmek için kötü aktörün Bitcoin'in madencilik gücünün %51'ini oluşturması gerekir. Bitcoin ağı ne kadar büyük olursa, ihtiyaç duyulan bilgi işlem gücü astronomik ve aşırı pahalı olacağından, bu o kadar az gerçekçi hale gelir.


Her ikisinin de olmasını önlemek için güvene ihtiyacınız var. Bu durumda, geleneksel para birimiyle alışılmış çözüm, banka gibi merkezi, tarafsız bir hakem aracılığıyla işlem yapmak olacaktır. Ancak Bitcoin bunu gereksiz kıldı. Satoshi'nin orijinal açıklamasının , bankalara olan güvenin nesiller boyu en düşük seviyede olduğu Ekim 2008'de yayınlanması muhtemelen bir tesadüf değildir . Bu, günümüzün koronavirüs ikliminde ve büyüyen hükümet borcunda tekrar eden bir temadır.Güvenilir bir otoriteye sahip olmak yerine, defteri tutmak ve ağa başkanlık eden bitcoin ağı merkezi değildir. Herkes bir başkasına göz kulak olur.


Sistemin doğru çalışması için özellikle kimsenin kimseyi tanımasına veya güvenmesine gerek yoktur. Her şeyin istendiği gibi çalıştığını varsayarsak, kriptografik protokoller, her bir işlem bloğunun uzun, şeffaf ve değişmez bir zincirde sonuncuya bağlanmasını sağlar.


Madencilik​

Bu güvensiz halka açık defteri tutan süreç madencilik olarak bilinir . Kendi aralarında kripto para ticareti yapan Bitcoin kullanıcılarının ağını desteklemek, bu işlemleri blok zincirine kaydeden bir madenciler ağıdır.


Bir dizi işlemi kaydetmek modern bir bilgisayar için önemsizdir, ancak madencilik zordur çünkü Bitcoin'in yazılımı süreci yapay olarak zaman alıcı hale getirir. Ek zorluk olmadan, insanlar kendilerini zenginleştirmek veya diğer insanları iflas ettirmek için sahte işlemler yapabilirler. Blok zincirinde hileli bir işlemi kaydedebilir ve üzerine o kadar çok önemsiz işlemi yığabilirler ki, dolandırıcılığın çözülmesi imkansız hale gelir.


Aynı şekilde, geçmiş bloklara sahte işlemler eklemek de kolay olacaktır. Ağ, rakip defterlerden oluşan, yayılan, spam içerikli bir karmaşa haline gelecek ve bitcoin değersiz olacaktır.


"İş kanıtı " nı diğer şifreleme teknikleriyle birleştirmek Satoshi'nin atılımıydı. Bitcoin'in yazılımı, ağı her 10 dakikada bir 1 megabaytlık yeni bir işlem bloğuyla sınırlamak için madencilerin karşılaştığı zorlukları ayarlar. Bu şekilde işlem hacmi sindirilebilir. Ağın yeni bloğu ve ondan önce gelen defteri incelemek için zamanı var ve herkes statüko hakkında fikir birliğine varabilir. Madenciler, dağıtılmış deftere bloklar ekleyerek işlemleri doğrulamak için tamamen Bitcoin ağının sorunsuz çalıştığını görme arzusuyla çalışmazlar; çalışmalarının karşılığını da alıyorlar. Aşağıda madencilik tazminatına daha yakından bakacağız.



Yarıya indirmek​

Daha önce de belirtildiği gibi, madenciler işlem bloklarını doğrulamak için Bitcoin ile ödüllendirilir. Bu ödül, her 210.000 blokta veya yaklaşık dört yılda bir yarı yarıya kesilir. Bu olaya halving veya " yarılanma " denir. Sistem, yeni Bitcoin'in dolaşıma girme hızının bulunduğu deflasyonist bir sistem olarak yerleşiktir.


Bu süreç, Bitcoin madenciliği için ödüllerin yaklaşık 2140'a kadar devam edeceği şekilde tasarlanmıştır. Koddan tüm Bitcoin madenciliği yapıldıktan ve tüm yarılanmalar tamamlandıktan sonra, madenciler ağ kullanıcılarından talep edecekleri ücretlerle teşvik edilmeye devam edecekler. Umut, sağlıklı rekabetin ücretleri düşük tutacağıdır.


Bu sistem, Bitcoin'in stok-akış oranını yükseltir ve sonunda sıfır olana kadar enflasyonunu düşürür. 11 Mayıs 2020'de gerçekleşen üçüncü yarılanmadan sonra, çıkarılan her blok için ödül şimdi 6.25 Bitcoin.

Hash'ler​

İşte madenciliğin nasıl çalıştığına dair biraz daha teknik bir açıklama. Dünyanın dört bir yanına dağılmış ve kişisel veya profesyonel bağlarla birbirine bağlı olmayan madenciler ağı, en son işlem verilerini alıyor. Verileri, bilginin geçerliliğini doğrulayan ancak bilginin kendisini ifşa etmeyen bir sayı ve harf dizisi olan bir "karma" oluşturan bir şifreleme algoritması aracılığıyla çalıştırırlar. (Gerçekte, endüstriyel ölçekli madencilik çiftlikleri ve bir oligopol oluşturan güçlü madencilik havuzları ile merkezi olmayan madenciliğin bu ideal vizyonu artık doğru değil . Aşağıda bununla ilgili daha fazla bilgi var.)


00000000000000000000c2c4d562265f272bd55d64f1a7c22ffeb66e15e826ca30 karma değeri verildiğinde, ilgili bloğun (#480504) hangi işlemleri içerdiğini bilemezsiniz. Bununla birlikte, blok #480504 olduğunu iddia eden bir grup veriyi alabilir ve değiştirilmediğinden emin olabilirsiniz. Bir sayı yerinde değilse, ne kadar önemsiz olursa olsun, veriler tamamen farklı bir karma üretecektir. Örnek olarak, Bağımsızlık Bildirgesini bir karma hesap makinesi aracılığıyla çalıştırırsanız, 839f561caa4b466c84e2b4809afe116c76a465ce5da68c3370f5c36bd3f67350 elde edebilirsiniz. Yine de "samimi bir dünyaya gönderildi" kelimelerinden sonraki noktayı silin ve 800790e4fd445ca4c5e3092f9884cdcd4cf536f735ca958b93f60f82f23f97c4 elde edin. Orijinal metinde yalnızca bir karakter değiştirmiş olmanıza rağmen, bu tamamen farklı bir karmadır.


Hash teknolojisi, Bitcoin ağının bir bloğun geçerliliğini anında kontrol etmesini sağlar. En son işlem grubunu inceleyen kişinin komik bir şey denemediğinden emin olmak için tüm defteri taramak inanılmaz derecede zaman alıcı olurdu. Bunun yerine, önceki bloğun hash'i yeni blok içinde görünür. En küçük ayrıntı önceki blokta değiştirilmiş olsaydı, bu karma değişecekti. Değişiklik, zincirde 20.000 blok geride olsa bile, bu bloğun hash'i, bir dizi yeni hash'i başlatacak ve ağa ipucu verecektir.


Yine de bir karma oluşturmak gerçekten işe yaramaz. Süreç o kadar hızlı ve kolaydır ki, kötü aktörler hala ağa spam gönderebilir ve belki de yeterli bilgi işlem gücü verildiğinde, zincirde birkaç blok geride hileli işlemler gerçekleştirebilir. Bu yüzden Bitcoin protokolü iş kanıtı gerektirir.


Bunu madencilere bir eğri topu atarak yapar: Karmaları belirli bir hedefin altında olmalıdır. Bu nedenle blok #480504'ün hash'i uzun bir sıfır dizisiyle başlar. Küçücük. Her veri dizisi bir ve yalnızca bir hash üreteceğinden, yeterince küçük bir tane arayışı, verilerin sonuna nonces ("bir kez kullanılan sayılar") eklenmesini içerir. Yani bir madenci [veri] çalıştıracaktır. Hash çok büyükse, tekrar deneyecektir. [veri]1. Hala çok büyük. [veri]2. Son olarak, [veri] 93452 ona gerekli sıfır sayısıyla başlayan bir hash verir.


Mayınlı blok, işlenmesi bazen çok daha uzun sürse de bir saat kadar süren onayları almak için ağa yayınlanacak. (Yine, bu açıklama basitleştirilmiştir. Bloklar kendi bütünlükleri içinde karma hale getirilmez, Merkle ağaçları adı verilen daha verimli yapılara bölünür .)



Ağın aldığı trafiğin türüne bağlı olarak, Bitcoin protokolü daha uzun veya daha kısa bir sıfır dizisi gerektirecek ve her 10 dakikada bir yeni bir blok hızına ulaşma zorluğunu ayarlayacaktır. Ekim 2019 itibariyle, mevcut zorluk 2009'da 1'den 6.379 trilyon civarında. Bundan da anlaşılacağı gibi, kripto para biriminin on yıl önce piyasaya sürülmesinden bu yana Bitcoin madenciliği yapmak çok daha zor hale geldi.




Madencilik yoğundur, büyük, pahalı teçhizatlar ve onlara güç sağlamak için çok fazla elektrik gerektirir. Ve rekabetçi. Hangi nonce'nin işe yarayacağını söylemek yok, bu yüzden amaç onları mümkün olduğunca çabuk geçmek.


Başlangıçta madenciler, madencilik havuzlarında birleşerek, bilgi işlem gücünü paylaşarak ve ödülleri kendi aralarında bölüşerek başarı şanslarını artırabileceklerini fark ettiler. Birden fazla madenci bu ödülleri böldüğünde bile, onları takip etmek için hala yeterli teşvik var. Her yeni blok çıkarıldığında, başarılı madenci bir grup yeni oluşturulmuş bitcoin alır. İlk başta 50 idi, ancak daha sonra 25'e yarıya indi ve şimdi 12.5 (Ekim 2019'da yaklaşık 119.000 $).


Ödül, sıfıra ulaşana kadar her 210.000 blokta bir veya yaklaşık dört yılda bir yarıya inmeye devam edecek. Bu noktada, 21 milyon bitcoinin tamamı çıkarılmış olacak ve madenciler ağı korumak için yalnızca ücretlere bağlı olacak. Bitcoin piyasaya sürüldüğünde, kripto para biriminin toplam arzının 21 milyon jeton olması planlanmıştı.


Madencilerin kendilerini havuzlar halinde organize etmeleri bazılarını endişelendiriyor. Bir havuz ağın madencilik gücünün %50'sini aşarsa, üyeleri potansiyel olarak coin harcayabilir, işlemleri tersine çevirebilir ve tekrar harcayabilir. Ayrıca başkalarının işlemlerini de engelleyebilirler. Basitçe söylemek gerekirse, bu madenci havuzu, sahip olacağı çoğunluk gücü sayesinde hileli işlemleri doğrulayarak sistemin dağıtılmış yapısını alt etme gücüne sahip olacaktır.


Bu, Bitcoin'in sonunu getirebilir, ancak sözde %51 saldırısı bile muhtemelen kötü aktörlerin eski işlemleri tersine çevirmesine izin vermez, çünkü iş kanıtı gerekliliği bu süreci çok emek yoğun hale getirir. Geri dönüp blok zincirini değiştirmek için, bir havuzun ağın o kadar büyük bir çoğunluğunu kontrol etmesi gerekir ki, muhtemelen anlamsız olur. Tüm para birimini kontrol ettiğinizde, ticaret yapmak için kim var?


%51 saldırısı, madencilerin bakış açısından mali açıdan intihara meyilli bir tekliftir. Bir madencilik havuzu olan Ghash.io, 2014 yılında ağın bilgi işlem gücünün %51'ine ulaştığında, kripto para biriminin değerine olan güveni korumak için gönüllü olarak Bitcoin hash oranının %39,99'unu geçmeyeceğine söz verdi. Yine de hükümetler gibi diğer aktörler böyle bir saldırı fikrini ilginç bulabilir. Ancak, yine, Bitcoin ağının büyüklüğü, bunu bir dünya gücü için bile ezici bir şekilde pahalı hale getirecektir.


Madenciler ile ilgili bir diğer endişe kaynağı, Çin gibi elektriğin ucuz olduğu veya 2018'in başlarında Çin'in baskısını takiben Quebec'te dünyanın bazı bölgelerinde yoğunlaşma pratik eğilimidir .



Bitcoin İşlemleri​

Bitcoin ağına katılan çoğu kişi için blok zincirinin giriş ve çıkışları, hash oranları ve madenciliği özellikle alakalı değildir. Madencilik topluluğu dışında, Bitcoin sahipleri genellikle kripto para birimi tedariklerini bir Bitcoin borsası aracılığıyla satın alırlar. Bunlar, Bitcoin ve genellikle diğer dijital para birimlerinin işlemlerini kolaylaştıran çevrimiçi platformlardır.


Coinbase gibi Bitcoin borsalarıkripto para satın almak ve satmak için dünyanın dört bir yanından piyasa katılımcılarını bir araya getirin. Bu borsalar hem giderek daha popüler hale geldi (Bitcoin'in popülaritesi son yıllarda büyüdükçe) hem de düzenleyici, yasal ve güvenlik zorluklarıyla dolu. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler kripto para birimlerini çeşitli şekillerde – para birimi, varlık sınıfı veya herhangi bir sayıda başka sınıflandırma olarak – incelerken, bitcoin alım ve satımını yöneten düzenlemeler karmaşık ve sürekli değişiyor. Belki de Bitcoin borsası katılımcıları için düzenleyici gözetimi değiştirme tehdidinden daha önemli olan hırsızlık ve diğer suç faaliyetleridir. Bitcoin ağının kendisi tarihi boyunca büyük ölçüde güvenli olsa da, bireysel değişimler mutlaka aynı değildir. Birçok hırsızlık, yüksek profilli kripto para borsalarını hedef aldı ve çoğu zaman milyonlarca dolarlık jeton kaybına neden oldu. En ünlü takas hırsızlığı muhtemelen Mt.2014 yılına kadar Bitcoin işlem alanına hakim olan Gox. O yılın başlarında platform, o sırada yaklaşık 450 milyon dolar değerinde yaklaşık 850.000 BTC'lik olası hırsızlığı duyurdu. Mt. Gox iflas başvurusunda bulundu ve kapılarını kapattı; bugüne kadar, çalınan bu ödülün çoğunluğu (şimdi toplam değeri yaklaşık 8 milyar dolar olacak) geri alınmadı.



Anahtarlar ve Cüzdanlar​

Bu nedenlerden dolayı, Bitcoin tüccarlarının ve sahiplerinin varlıklarını korumak için olası her türlü güvenlik önlemini almak istemeleri anlaşılabilir. Bunu yapmak için anahtarları ve cüzdanları kullanırlar .


Bitcoin sahipliği temelde iki sayıya, bir genel anahtara ve bir özel anahtara indirgenir . Kabaca bir benzetme, bir kullanıcı adı (genel anahtar) ve bir paroladır (özel anahtar). Adres olarak adlandırılan ortak anahtarın bir karması, blok zincirinde görüntülenendir. Karmayı kullanmak ekstra bir güvenlik katmanı sağlar.


Bitcoin almak için gönderenin adresinizi bilmesi yeterlidir. Genel anahtar, bitcoin'i başka bir adrese göndermeniz gereken özel anahtardan türetilir. Sistem para almayı kolaylaştırır, ancak göndermek için kimliğin doğrulanmasını gerektirir.


Bitcoin'e erişmek için bir dizi anahtar olan bir cüzdan kullanırsınız . Bunlar, sigorta ve banka kartları sunan üçüncü taraf web uygulamalarından kağıt parçalarına basılmış QR kodlarına kadar farklı şekillerde olabilir. En önemli fark, internete bağlı olan ve bu nedenle hacklenmeye açık olan "sıcak" cüzdanlar ile internete bağlı olmayan "soğuk" cüzdanlar arasındadır. Mt. Yukarıdaki Gox vakasında, çalınan BTC'nin çoğunun sıcak bir cüzdandan alındığına inanılıyor. Yine de, birçok kullanıcı özel anahtarlarını kripto para borsalarına emanet ediyor, bu da esasen bu borsaların hırsızlık olasılığına karşı kişinin kendi bilgisayarından daha güçlü bir savunmaya sahip olacağına dair bir bahistir.
 
Üst Alt