Amazon/Trendyol Gibi Site Kurmak

somebach

alacakaranlıktan şafağa kadar
Kurumsal Üye
Soru & Cevap Uzmanı
Katılım
20 Kas 2020
Mesajlar
1,141
Çözümler
12
Tepki
375
Merhaba WF ziyaretçileri, Amazon oldukça büyük ve ünlü bir şirket. Kurucusunu, dünyanın en zenginlerinden birisi haline getirmiş dev bir şirket.

Amazon gibi bir site kurmak oldukça zordur. Amazon C2C mantığıyla çalışan bir sistemdir, Trendyol da öyle.

C2C sistemler, yönetimi, kontrolü ve yükselmesi zor olan sistemlerdendir çünkü multivendor bir sistem yönetmek için birçok entegrasyona ve sürekli aktif bir yönetim gücüne ihtiyacınız olacaktır.

Yükselmesi oldukça zordur çünkü oldukça büyük bir reklam bütçesk gerektirir, Amazon'un ve Trendyol'un yada diğer ünlü sitelerinin nasıl yükseldiğine gelince, Amazon bu alandaki ilk sitelerden olduğu için şanslıydı, Trendyol ise o dönem Harvard Üniversitesinde master yapmakta olan Demet Mutlu tarafından 300 bin dolar sermaye ile kurulmuştur ?.

Dev bir bütçe ve güçlü bağlantılar gerektiren bu işe girmek aklınızdan geçtiyse işte size birkaç bilgi.

Öncelikle C2C bir e-ticaret yazılımına ihtiyacınız olacak, bu yazılımlar 40.000 liraya kadar yükselen fiyatlara sahip :) , aynı zamanda Türkiye temsilcisi olduğum Bangladeş merkezli bir firmayla da bu yazılımlardan geliştiriyoruz. C2C yazılımların yönetimi başta da belirttiğim üzere oldukça zordur. Öncelikle bunu öğrenmeniz ve mantığı kavramanız gerekiyor, gelir & gider, satış başı komisyon vb. konuları ince bir şekilde düşünmelisiniz. Ödeme sistemlerini müşterilerin ve merchantlara kolaylık sağlayacak şekilde arttırmalısınız.

Satış yapacak kişilere bazı cazip fırsatlar sunmalısınız ki sizin pazaryerinizi tercih etsinler.

Alan adı olarak akılda kalıcı bir isim tercih etmeli, logonuzu güven verecek ve yine akılda kalacak şekilde tasarlatmalısınız.

3D güvenlik ve özel SSL sertifikası kullanmalısınız.

Sitenizi hızlı ve güvenli sunucuda barındırmalısınız. @Celil ile bu konuda görüşebilirsiniz.

Sitenizde satışı olan ürünlerin kalitelerine ve müşteri şikayetlerine dikkat etmeli, kurumsal e-postalarınızı sıksık takip etmelisiniz.

Ülkemizde bunun için gerekli bazı resmi evraklar vardır, vergi mükellefi olmalı ve bunlara sahip olmalısınız, araştırabilirsiniz.

Site ana sayfanızı güncel tutmalı, yeni kampanyaları ön plana çıkarmalısınız.

Site renklerine özen göstermeli, göz yoran yada dikkat çekmeyen tasarımlardan kaçınmalısınız.

Reklam için influencerlar, AdWords, sosyal medya sayfaları, YouTube, forum siteleri uygun olabilir. Bütçenize göre TV reklamları ?.

Daha önce iletişim kurduğum bir e-ticaret platformu sahibinden dolayı şunu da söylemek istiyorum, e-postalarınıza ve üslubunuza dikkat edin, insanlarla olan iletişimleriniz her şeyi büyük oranda etkiler, sert ve emrivaki istekler, yetersiz cümleler, gereksiz dev paragraflar ve iletilere geç cevap vermek kötü bir izlenim oluşturur ve dünyanın en iyi teklifini bile reddetirebilir.

Konuya bu kadar yazabildim, bu konu ve e-ticaret hakkında daha fazla bilgi için WF'ye katılabilir ve sorularınızı kullanıcılarımıza iletebilirsiniz. Sizin için buradayız.

İyi şanslar.
 
Üst Alt