5 Adımda Wordpress Optimizasyon

webmaster

İçerik Editörü
Katılım
19 Eki 2019
Mesajlar
328
Tepki
154
Kullanıcılar nezdinde, web sayfalarının daha hızlı yüklenebilmesi için Wordpress optimizasyon işlemlerinin önemi son derece büyüktür. Üç saniye ve daha fazla yükleme süresine sahip olan web sayfaları %40’lık potansiyel trafikten mahrum kalmanıza yol açabilmektedir. Bir web sitesi işletip de bu kadar büyük bir trafiği kaybetmeyi göze almak sadece deli cesaretidir.

Web sitenizin, uzun zamandır durgunlaştığını düşündüğünüzde aklınızdan bu detayı asla çıkarmayın ve Wordpress optimizasyon kriterlerini sorgulayın. İşte karşınızda performansınızı yükseltebilecek ve yapmanızın itibarınız için önem arz ettiği beş opsiyonel optimizasyon adımı:

wordpress eklenti




  1. Wordpress Optimizasyon için Gereksiz Eklentilerden Kaçının
Eklentiler gerek kullanım gerekse de sağlamış oldukları özelliklerle webmasterların, Wordpress optimizasyon işlemlerinde taviz verebildikleri bir konu. Ancak bu eklentilerin kullanılmasının, web sayfalarını ortalama standartlardan daha yavaş yüklemeye ittikleri de bir gerçek. Bu duruma karşı aşırı endişelenmeniz gereksiz çünkü çözümü gayet basit:

Sitenizin yavaşlamasına yol açan eklentiler konusunda fikir sahibi değilseniz, kullanmış olduğunuz eklentiler hakkındaki incelemeler ve yorumlardan kontrol sağlayabilirsiniz. Mevcut eklentilerinizi analiz ederken gösterdiğiniz hassasiyeti, sonrasında kullanmak isteyeceğiniz eklentilerde de gerçekleştirmelisiniz.

Yorumları okudunuz ve düşük yıldızların hâkim olduğu bir eklentiye rasgeldiniz, kesinlikle kaçınmalısınız. Çünkü, kullanıcılardan olumsuz deneyim almış eklentiler, sitenizi tıka basa doldurarak yavaşlamasına yol açacaktır. Eğer ki Wordpress optimizasyon sırasında da benzer durumlarla karşılaştığınızda kaldırmaktan şüphe etmeyin. Bu bazen en sevdiğiniz eklenti dahi olabilir fakat sitenize zararı daha büyüktür.

Bütün bunların dışında, eski eklenti sürümlerini kullanmaktan çekinmelisiniz. Eklentilerinizin en son sürümlerinin yüklü bulunması, site semantiğinizi olumlu yönde etkileyecek ve büyük bir SEO avantajı sağlayacaktır.

wordpress


  1. Worpress Optimizasyon için Tema Hızınız Ortalamanın Üstünde Olsun
Sitenize Wordpress optimizasyonu işlemi uygulamadan önce, hızlı bir temaya sahip olmanızın önemini de atlamayınız. Bir ton özelleştirme seçeneği sunan büyük temalar, cazip gelebilir hatta projeniz için en ideali olarak görünebilir fakat tarayıcılarda salyangoz kadar yavaş bir izlenim yaratan sitenin itibarı neredeyse sıfırdır.

Bunun yanında illa ki wordpress Premium temalarına yatırım yapmak gibi bir şart bulunmuyor. Wordpress Optimizer Theme gibi birçok ücretsiz temadan da hızlı performans alabilirsiniz. Bu durum web sayfanızın kitleler tarafından daha kolay benimsenmesini sağlayacaktır.

  1. Cache yani Önbellek Eklentileri
Web sayfanızda birden fazla içeriğin olması gayet dolaydır ve bu faktörler site yükleme limitlerinizi biraz aşağı çekebilir. Bu tip sorunları çözebilmek adına W3 Total Cache tarzında Wordpress optimizasyonu için performans eklentileri kurmanız gerekmektedir. Bu türden eklentiler, web sayfanızın statik HTML dosyaları olarak tutulmasını sağlayacaktır. Yani kısacası sitenizi daha hızlı hale getirecek ve mevcut dosya boyutlarınızı küçültecektir.

 önbellek


  1. Resimleri Sıkıştırmak
Bu durum zaten SEO açısından gözden kaçırılmaması gereken bir unsur. SEO hakkındaki rasgele seçim yapılan makalelerde büyük bir öneme sahip olduğunu görebilirsiniz. Bağlantı kurma stratejiniz için üzerinde durmanız gereken bir konudur. Çünkü resim boyutları, sitenizin rankını etkileyen en önemli metriklerdendir.

Büyük çözünürlüklere sahip görüntüler, yükleme süresini yavaşlatmakta aşırı küçük çözünürlüğe sahip resimler ise hızlı yüklenseler dahi kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkilemektedirler. İkisinin ortasını ayarlamanın marifet olması nedeniyle, web sayfanızdaki standartınızı 500 ila 600 piksel arasında tutmanız, yararlı olacaktır.

Bunun yanında kaydıkça açılan içerik (scroll roll) yapmanız da yarar sağlayabilecektir. Çünkü sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, normal olarak tüm içeriği yüklemek yerine sadece tercih ettikleri yönde içerikleri yükleyerek site açılış hızı konusunda yüksek performans elde edebilecekler. Tüm görüntülerin bir anda yüklenmesini beklemek yerine, periyotlar halinde hostingi yormadan erişim sağlayabilecekler.
sıkıştır


  1. Host Alırken Cimri Olmayın
Tamam bu durum, har vurup harman savurun demek olmasa da kaliteli ve güvenilir, internet sağlayıcılarından paketler almaya çalışın. Çünkü sitenizin, bir hostta barındırılmasından çok uptime konusunda belirli kriterleri karşılaması gerekecektir. Site yükleme sürelerini etkileyen en önemli unsurlardan birisi de budur.

Sitenizin dili, kuracağınız lokasyonla bağdaşmalıdır. Çünkü bu sayede hit kaynaklarınıza, daha kolay bir ulaşım sağlayabilirsiniz. Sonuçta Ankara’ya yol almak varken neden önce Amerika’ya gidip geri gelesiniz?

Web sunucunuzun vasat bir sunucu olduğunu varsaydığımızda, sitenizin hızlı bir şekilde yüklenmesini beklemek mantıksız olacaktır. Çünkü Wordpress performansını etkileyen en önemli faktörlerden birisi de ana makinenin ne derece kaliteli servis sunduğudur.

Bu optimizasyon adımlarını gerçekleştirdiğinizde, ziyaretçileriniz sonrasında boş bir ekrana bakarken takılı kalmayacaklar. Yapacağınız bu işlemler, sizlere daha büyük kitleleri trafik olarak çekecektir. Ayrıca çok resimli listeler yapacağınız esnada, sitenizin yavaşlayacağı korkusuna da kapılmayacaksınız. Unutmayın ki başarılı olmak için wordpress optimizasyonu kaçınılmaz bir konudur.

datacenter
 
Üst Alt