Ho┼čgeldiniz Webmaster Forum | WF┬«

Webmaster Forum - T├╝m ├Âzelliklerimize eri┼čmek i├žin ┼čimdi webmaster toplulu─čumuza kat─▒l─▒n.
  • Kay─▒t olduktan ve giri┼č yapt─▒ktan sonra, konu olu┼čturabilir, mevcut konulara cevap g├Ânderebilir,
  • di─čer ├╝yelerinize itibar kazand─▒rabilir, kendi ├Âzel mesajla┼čma program─▒n─▒z─▒ edinebilir ve ├žok daha fazlas─▒n─▒ WF ile yapabilirsiniz.
  • Ayr─▒ca h─▒zl─▒ ve tamamen ├╝cretsiz, ne bekliyorsun?
  • ­čŹ» 400 Gram S├╝zme ├çi├žek Bal─▒ Ôé║22.40 ­čŹ»

    arininteri

    WF ├ťyesi
    Kat─▒l─▒m
    5 Ocak 2021
    Forum
    3
    Reaksiyon
    1
    Puan
    2
    Ya┼č
    51
    Konum
    Sivas-Kayseri
    Meslek
    Ar─▒c─▒l─▒k
    ├ťretimini ve sat─▒┼č─▒n─▒ ger├žekle┼čtirdi─čimiz ├╝r├╝nler tamamen do─čal ve hijyenik ortamlarda ├╝retilmektedir. Pete─činden, kovan─▒na s├╝zme i┼čleminde kullan─▒lan ara├žlara kadar bir ├žok hususta, bal─▒n do─čall─▒n─▒ bozmayacak ┼čekilde ├╝retim ve hasat ger├žekle┼čtirilmektedir.

    Dilerseniz tatl─▒, dilerseniz ┼čifa niyetine t├╝ketebilece─činiz ├╝r├╝n├╝m├╝z├╝ akl─▒n─▒zda herhangi bir soru i┼čareti kalmadan, g├Ân├╝l rahatl─▒─č─▒yla t├╝ketebilirsiniz.
    ├ťr├╝nlerimiz t├╝m testlere a├ž─▒kt─▒r. Diledi─činiz yerde, diledi─činiz ┼čekilde test ger├žekle┼čtirebilirsiniz.



    **L├╝tfen konu ile alakas─▒z veya baltalay─▒c─▒ mesajlardan ka├ž─▒nal─▒m.



    Sipari┼č ─░├žin;
    Bal

    WhatsApp M├╝┼čteri Hizmetleri; +90 531 833 75 80

    Canan Karatay'─▒n Bal Hakk─▒ndaki A├ž─▒klamalar─▒ Hususunda;

    Prof. Dr. Canan Karatay, TV ekranlar─▒nda ve yaz─▒l─▒ bas─▒nda bal hakk─▒nda ÔÇťBal s─▒v─▒ ┼čekerdir. E─čer kiloluysan─▒z, e─čer tansiyon ve kalp hastas─▒ysan─▒z bal ┼čekerinizi ├žok ├žabuk f─▒rlatarak v├╝cudunuzu ya─čland─▒r─▒rÔÇŁ ifadesine ek olarak yapt─▒─č─▒ bir ba┼čka a├ž─▒klamada daÔÇťBal─▒n sa─člad─▒─č─▒ ┼čifa zarar─▒ndan bin kat daha azd─▒r. Balda y├╝zde 60 fr├╝ktoz y├╝zde 40 glukoz vard─▒r. Alkol gibi karaci─čeri ya─čland─▒r─▒r, tamam ┼čifad─▒r ama eski ballar kalmad─▒ÔÇŁ ifadelerinin hi├žbir bilimsel dayana─č─▒ yoktur. Say─▒n Karatay bu ifadesiyle bal─▒n sadece fr├╝ktoz ve glukoz ┼čekerinden olu┼čtu─ču alg─▒s─▒n─▒ olu┼čturmaktad─▒r. Oysa yap─▒lan y├╝zlerce bilimsel ├žal─▒┼čmada bal─▒n t├╝rlerine g├Âre bile┼čenlerin miktarlar─▒nda farkl─▒l─▒klar oldu─ču, ancak, fr├╝ktoz ve glukoz toplam─▒n─▒n %60-70 aral─▒─č─▒nda oldu─ču bilimsel dergilerde rapor edilmi┼čtir. Say─▒n KaratayÔÇÖ─▒n ÔÇťBilimsel Ger├žeklerle Kilo VermeninABCÔÇÖsi -KARATAY D─░YET─░-ÔÇť adl─▒ kitab─▒n─▒n 50. sayfas─▒nda, balda bulunan bile┼čenleri verdi─či tabloda, ortalama olarak fruktoz %38 ve glukozun da %31 oldu─čunu yazd─▒─č─▒ halde, bas─▒na yapt─▒─č─▒ a├ž─▒klamada fruktoz oran─▒n─▒ %60 gukozun ise %40 oldu─čunu s├Âylemesi kendinle ├želi┼čti─činin ├žok ├Ânemli bir g├Âstergesidir. Balda %60 fr├╝ktoz, %40 glukoz oldu─ču s├Âylemiyle say─▒n Karatay kendi kitab─▒ ile ters d├╝┼čmektedir. Hangisi do─črudur? Kitab─▒nda yazd─▒─č─▒ bal─▒n bile┼čimlerinin oranlar─▒ m─▒? Yoksa bas─▒na verdi─či bu bilgi mi? Bal, sadece bu iki ┼čekerden olu┼čmad─▒─č─▒ gibi, ┼čekerlerin d─▒┼č─▒nda bulunan ve t─▒bbi olarak ├žok ├Ânemli aktiviteler g├Âsterdi─či kan─▒tlanm─▒┼č ├že┼čitli organik bile┼čiklere sahiptir. Say─▒n Karatay, do─čal ballar─▒n sahip oldu─ču biyoaktif bile┼čenleri yok saymaktad─▒r. Do─čal bal─▒ ┼čeker ┼čurubundan ay─▒ran en temel iki ├Âzellik, ar─▒n─▒n ├╝retimi s─▒ras─▒nda bitkilerden ald─▒─č─▒ ├že┼čitli organik maddeler ve nektar─▒ bala d├Ân├╝┼čt├╝rme safhas─▒nda bala dahil olan enzimlerin varl─▒─č─▒d─▒r. Bunlar─▒n baldaki miktarlar─▒ az olsa da ├Ânemli t─▒bbi aktivitelere sahip bile┼čiklerdir. T─▒p doktoru bir bilim insan─▒ olan Say─▒n Karatay, balda bulunan fenolik asitlerin, flavonoidlerin, B2, B3, B6, B9, B12 ve C vitaminin insan sa─čl─▒─č─▒ i├žin ├Ânemini ├žok iyi bilmektedir. Bu maddelerin t─▒bbi etkileri, bu g├╝ne kadar yap─▒lan binlerce bilimsel ├žal─▒┼čmayla kan─▒tlanm─▒┼čt─▒r. Say─▒n KaratayÔÇÖ─▒n son zamanlarda bal hakk─▒nda yapt─▒─č─▒ gibi, bilimsel bir dayana─č─▒ olmayan bu t├╝r s├Âylemler kamuoyunu yan─▒ltmakla kalmay─▒p, ├╝lke ekonomisine de zarar vermektedir.


    Organik Bal'─▒n faydalar─▒
    Bal bakteri bar─▒nd─▒rmaz. B├╝t├╝n canl─▒lar─▒n ya┼čamlar─▒n─▒ devam ettirebilmek i├žin bir miktar neme ihtiyac─▒ vard─▒r. Bakteriler balla temas ettiklerinde nemden yoksun kal─▒r ve yok olurlar ayr─▒ca bal─▒n asidik tepkisi de bakterilerin ya┼čamas─▒ i├žin uygunsuz bir ortam olu┼čturur.
    ─░nsan v├╝cudunu etkileyen bir├žok mikroorganizma balda yok olur. Bal i├žinde bakteri bar─▒nd─▒rmamakla kalmaz ayn─▒ zamanda bir bakteri yok edici olarak kullan─▒l─▒r. ├ľrne─čin Antibiotiklere kar┼č─▒ diren├žli oldu─ču bilinen MRSA ( Metisiline Reziztans Staf Aureus) bakterisinin bala kar┼č─▒ koyamad─▒─č─▒ tespit edilmi┼čtir.
    Dr. W.Sackett bal sayesinde tifo mikroplar─▒n─▒ 48 saat i├žinde yok etmi┼čtir. Dizanteri mikroplar─▒ 10 saat i├žinde ├Âlm├╝┼čt├╝r. (Murray Hayt ,The World of Bees ,Coward Mcnann Inc ,N.Y. s.185 )
    V├╝cutta kemik ve di┼člerin te┼čekk├╝l├╝nde ├Ânemli rol oynayan minerallerin balda bulunu┼ču kans─▒z kalm─▒┼č ┼čah─▒slar, b├╝y├╝me ve geli┼čme ├ža─č─▒ndaki gen├žler ve her ya┼čta insanlar─▒n beslenmelerinde ├Ânemli rol oynamaktad─▒r.
    Balda ┼čimdiye kadar oniki de─či┼čik enzim oldu─ču saptanm─▒┼čt─▒r. Enzimsiz ya┼čam m├╝mk├╝n olmazd─▒ enzimler b├╝t├╝n biyokimyasal s├╝reci organize eder, y├Ânetir, d├╝zene koyar ve h─▒zland─▒r─▒r hastal─▒klar─▒ iyile┼čtirir. Bal─▒n i├žerdi─či Magnezyum damarlarda kan─▒n p─▒ht─▒la┼čmas─▒n─▒ ├Ânler,ayr─▒ca stresin olumsuz etkilerinden korur. Potasyum ba─č─▒rsak adalelerinin faaliyetini hareketlendirir. Ayr─▒ca sindirim i├žin polenlerde ├Ânemlidir. Ara┼čt─▒rmalarda al─▒nan sonuca g├Âre ├ži├žek polenleri ince barsak mukozas─▒nda dola┼č─▒m─▒ hareketlendirir. Dahas─▒ bal─▒ yedikten 20 dk. Sonra ba─č─▒rsak cidar─▒n─▒n ba─č─▒┼č─▒kl─▒k sistemini kuvvetlendiren ve besinler yoluyla al─▒nan zararl─▒ maddelerin etkisinden koruyan maddeler barsakta serbest b─▒rak─▒lmas─▒nda etkili olur .Balda ayr─▒ca v├╝cudun ancak az miktarda ├╝retebildi─či Chocin maddesi vard─▒r. Bu nedenle bu madde v├╝cuda g├╝nde iki,├╝├ž gram verilmelidir. Chocin karaci─čerin ya─č metabolizmas─▒n─▒ ayarlar ve bu organ─▒n ya─č ba─člamas─▒n─▒ ├Ânler. ( http://www.genetikbilimi.com/genbilim/dogalilacbal.html )
    Amerikan Dental Ara┼čt─▒rmalar Birli─činin ─░llinois Chicago da d├╝zenlenen 'Oral Sa─čl─▒k ─░├žin Yararl─▒ Yiyecekler' konulu sempozyumda, bal─▒n di┼č ├ž├╝r├╝─č├╝n├╝ ├Ânledi─či ortaya konmu┼čtur.Yeni Zelenda Waikata ├ťniversitesi Biyokimya uzman─▒ Bal Ara┼čt─▒rma ├ťnitesi ba┼čkan─▒ Do├ž. Dr.Peter Molan di┼č ├ž├╝r├╝─č├╝nden sorumlu bakterilerden Streptococcus mitis, Streptococcus Sabrinus ve Lactobacillus casii'nin ├╝rettikleri asit miktar─▒n─▒ bal─▒n ├Ânemli ├Âl├ž├╝de azaltt─▒─č─▒n─▒ belirtmi┼čtir. Bu durumun bal─▒n dental plaktaki dextran ├╝retimini engelledi─činden kaynakland─▒─č─▒ ve baldaki bir enzimin Hidrojen Peroksit ├╝retti─či g├Âr├╝lm├╝┼č bunun bal─▒n antibakteriyel etkisini art─▒raca─č─▒n─▒ b├Âylece di┼četinin enflamatuar enfeksiyonlar─▒n─▒n tedavisinde bal─▒n bu etkisinden faydalan─▒labilece─či bildirilmi┼čtir. Anti enflamatuar kompenentleri sayesinde ┼či┼čli─či ve a─čr─▒y─▒ azaltan ├Âzelli─či ile bal─▒n yaralar─▒ iyile┼čtirme konusunda m├╝kemmel +bir sonu├ž verdi─či saptanm─▒┼čt─▒r. ( http://www.dentalgazete.com/ )
    Rota Vir├╝s, E.Coli, Salmenalla gibi mikroorganizmalar─▒n sebep oldu─ču, ani ishal ve kusmalarla ba┼člayan AKUT GASTROENTER─░T'in y─▒lda 0-5 ya┼č aras─▒ 500 milyon ├žocu─ču ├Âl├╝mle tehdit etti─či belirtilmektedir. Son elli y─▒ld─▒r ishalli hastalara serum tak─▒l─▒yor, hasta damar yoluyla tedavi ediliyordu. Bunun p─▒ht─▒ olu┼čmas─▒ ve herhangi bir damar─▒ t─▒kamas─▒ gibi sak─▒ncalar─▒n─▒n oldu─ču belirtilmektedir. Son zamanlarda Oral Rehidratasyon mayil denen ┼čekerli, tuzlu sol├╝syonlar ile ├žok iyi netice elde ettiler. ─░shalli bir ├žocu─čun a├ž b─▒rak─▒lmas─▒ ├žocu─čun ├Âlmesine sebep olabilir.Oral tedavi D├╝nya Sa─čl─▒k Te┼čkilat─▒ taraf─▒ndan b├╝t├╝n d├╝nyaya asr─▒n bulu┼ču olarak tavsiye edilmi┼č olup Br─▒tish Medical Journal adl─▒ dergide yay─▒nlanan bir makalede de ┼×eker yerine bal kullanmay─▒ tavsiye etmi┼čtir. (Mustafa ├ľZER,Alternatif t─▒p ve ┼čifa sofras─▒,─░STANBUL)
    Yukar─▒da birka├ž ├Ârne─či verilen pek├žok bilimsel ara┼čt─▒rmalar sonucunda Bal gerek i├žinde bar─▒nd─▒rd─▒─č─▒ vitaminler ve minerallerle gerekse yap─▒sal ├Âzellikleri sebebiyle insanlar i├žin tam bir ┼čifa kayna─č─▒ oldu─ču tespit edilmi┼čtir. Yakla┼č─▒k bal─▒n 500 hastal─▒─ča faydal─▒ oldu─ču belirtilmi┼čtir. ─░┼čte Bal─▒n faydalar─▒ndan birka├ž─▒:
    ─░Y─░ B─░R KORUYUCUDUR:
    Antibakteriyel ├Âzelli─činden dolay─▒ i├žinde bir├žok g─▒da bozulmadan saklanabilir.
    M─░DEYE KUVVET VER─░R:
    Baldaki ┼čeker emilimi en kolay olan ┼čeker olmas─▒ ve Hazm─▒ gerektirmedi─činden kolayca kana ge├žer. Ve midedeki fazlal─▒klar─▒ d─▒┼čar─▒ atar.
    KANSIZLI─×I G─░DER─░R:
    Kan yap─▒c─▒ ├Âzelli─činin yan─▒nda hastal─▒ktan yeni kalkm─▒┼člara kuvvet verir.
    DAMARLARI AÇAR:
    Di─čer ┼čekerlerin oksine okisjen ile reaksiyona girdi─činde tam yanma meydana geldi─či i├žin kanda daha az at─▒k madde b─▒rak─▒r. Kalp adelesine faaliyet ve zindelik vermesiyle Kalp Hastalar─▒na faydal─▒d─▒r.
    ROMAT─░ZMA:
    Romatizmal hastal─▒klarda haricen kullanmak hastay─▒ k─▒sa s├╝rede iyile┼čtirir.
    ALERJ─░:
    Alerjik vak─▒alarda pahal─▒ ve zahmetli tedavilerin yerini alacak bir alternatif tedavidir.
    A─×RI D─░ND─░R─░C─░:
    Bal─▒n bilhassa buhar─▒ a─čr─▒ ve s─▒z─▒y─▒ birka├ž dakika i├žinde dindirmeye ba┼člar.
    ─░┼×TAH A├çICI:
    ─░htiva etti─či A,B,C, ve di─čer vitaminler ve mineraller insana zindelik verir.
    DO─×AL D─░┼× MACUNU:
    Di─čer tatl─▒ ve meyvelerin z─▒tt─▒ bal di┼čleri ve di┼č etlerini temizleyip parlatan bir macundur. Di┼čleri ve di┼č etlerini mikroplardan korur,a─č─▒zdaki yaralar─▒ tedavi eder.
    KABIZLIK:
    Bilhassa s─▒cak bal ┼čerbeti kab─▒zl─▒─č─▒ k─▒sa s├╝rede ge├žirir.
    ┼×─░┼×MANLIK:
    Bal i├žerdi─či enzimler sebebiyle ┼či┼čmanl─▒─č─▒ ├Ânler. Bilhassa ─▒l─▒k bal ┼čerbetinin zay─▒flat─▒c─▒ ├Âzelli─či vard─▒r.
    YARA ─░LT─░HAP G─░DER─░R:
    Bug├╝n modern t─▒pta ameliyat yaralar─▒nda bal kullan─▒ld─▒─č─▒ bilinmektedir. Cavanagh ve BEAZLEY adl─▒ ara┼čt─▒rmac─▒lar bal─▒n laboratuar ┼čartlar─▒nda ├Âzellikle bo─čaz iltihaplar─▒nda kendini g├Âsteren Kalbi Tutacoli mikroplar─▒ ile Candida Albicans isimli mantarlar ├╝zerinde bal─▒n etkili oldu─čunu g├Âzl├╝yorlar. ─░nhibin mikroplar─▒n ├╝remesini de ├Ânler.
    BALGAM S├ľKT├ťR├ťR:
    Balgam─▒ keser v├╝cudun pis rutubetini giderir.
    G├ľZE FAYDALIDIR:
    G├Âz├╝n g├Ârme g├╝c├╝n├╝ artt─▒r─▒r. Nar suyu ile kar─▒┼čt─▒r─▒l─▒p g├Âze s├╝rme gibi ├žekilirse g├Âz├╝n keskin g├Ârmesini sa─člar.
    KARIN A─×RISI:
    Kar─▒n a─čr─▒s─▒n─▒ ge├žirir. Bal ┼čerbeti kar─▒n a─čr─▒lar─▒n─▒ ├žok k─▒sa bir s├╝rede dindirir.
    ─░DRAR S├ľKT├ťR├ťR:
    . Mesane yollar─▒n─▒ temizler. ─░ltihab─▒n─▒ giderir.
    K├ľPEK ISIRMASINA KAR┼×I FAYDALIDIR:
    K├Âpek ─▒s─▒r─▒nca bal ┼čerbeti i├žilir. Ve k├Âpe─čin ─▒s─▒rd─▒─č─▒ yere bal s├╝r├╝l├╝r.Kuduz ihtimaline kar┼č─▒ t─▒bbi tedbirler ayr─▒ca al─▒nmal─▒d─▒r.
    C─░LD─░ G├ťZELLE┼×T─░R─░R:
    V├╝cud bal ile o─čulursa cilt yumu┼čar. Bitleri ├Âld├╝r├╝r.
    SAÇLARI BESLER:
    Sa├ža s├╝r├╝l├╝rse sa├žlar─▒ yumu┼čat─▒r. Besler,uzat─▒r,parlakl─▒k ve canl─▒l─▒k kazand─▒r─▒r.
    NEZLEYİ GEÇİRİR:
    Bal limonla veya s├╝tle i├žilirse nezle i├žin ├žok faydal─▒d─▒r.
    VEREM:
    ├ľzellikle ├ži├žek bal─▒ g├╝l ile kar─▒┼čt─▒r─▒l─▒p sabah ak┼čam yenirse akci─čer yaralar─▒ ve vereme ├žok faydal─▒d─▒r.
    YANIKLAR:
    Bal zeytinya─č─▒ ve gres ya─č─▒yla kar─▒┼čt─▒r─▒l─▒p yanan yerlere s├╝r├╝l├╝rse ac─▒, s─▒z─▒ ├žekilmez. Yan─▒k k─▒sa s├╝rede iyile┼čir. Yan─▒k izi kalmaz.
    VAR─░SE FAYDALIDIR:
    Bal v├╝cudda olan olan varis ve varis yaralar─▒na masaj yap─▒larak s├╝r├╝l├╝rse ├žok faydal─▒d─▒r.
    KARAC─░─×ER:
    Bal karaci─čer ve g├Â─čs├╝ temizler. Baldaki ciholin karaci─čerin fonksiyonunu kuvvetlendirir. Ve h├╝crelerinde toplanan ya─č─▒n giderilmesi i├žin harekete ge├žirir.
    SARILIK:
    Balla salatal─▒k rendelenerek yenirse susuzlu─ču giderir. Kan─▒ temizler. Sar─▒l─▒─č─▒ k─▒sa s├╝rede iyile┼čtirir.
    TERLEMEY─░ G─░DER─░R:
    Bal mumu ile birlikte birka├ž g├╝n sak─▒z gibi ├ži─čnenirse burun t─▒kan─▒kl─▒─č─▒ ve bundan dolay─▒ meydana gelen terlemeyi giderir.
    ─░SHAL─░ DURDURUR:
    So─čuk bal ┼čerbeti ishale ├žok faydal─▒d─▒r. K─▒sa s├╝rede durdurur.
    ALACA:
    Alaca hastas─▒ olanlar en az iki-├╝├ž ay sabah a├ž karn─▒na bir su barda─č─▒ bal ┼čerbeti i├žerse ┼čifa g├Âr├╝r.
    KOLESTOROL├ť D├ť┼×├ťR├ťR
    YATA─×INI ISLATAN ├çOCUKLAR

    i├žin gayet faydal─▒d─▒r.
    ─░LA├çLARIN YAN TES─░R─░N─░ ├ľNLER
    .Zararlar─▒n─▒ n├Ât├╝re eder.
    AKNE
    i├žin iki ├žorba ka┼č─▒─č─▒ bal iki ├žorba ka┼č─▒─č─▒ s├╝t limon suyundan olu┼čan kar─▒┼č─▒m─▒n s├╝r├╝lmesi faydal─▒d─▒r.
    B├╝y├╝me ├ža─č─▒ndaki ├žocuklar─▒n ZEKA GEL─░┼×─░M─░'ne az─▒msanmayacak derecede olumlu etkisi vard─▒r.


    Organik Bal Hakk─▒nda

    Organik ├╝r├╝n ya da organik ├╝retim, ├╝retimi s─▒ras─▒nda kimyasal girdinin kullan─▒lmad─▒─č─▒ ve tamamen do─čal y├Ântemlerle elde edilen ├╝r├╝nd├╝r. Organik ├╝retimin temel ama├žlar─▒ndan birisi de do─čal kaynaklara zarar vermemektir. Bu y├╝zden ├╝retim s─▒ras─▒nda topra─ča, suya ve havaya zarar vermeden ├╝retim yap─▒l─▒r. Ayr─▒ca organik ├╝retim yap─▒ld─▒ktan sonra ├╝retilen ├╝r├╝nler olduk├ža sa─čl─▒kl─▒ oldu─ču i├žin son zamanlarda en fazla tercih edilen ├╝r├╝nler de organik ├╝r├╝nlerdir. S├╝rd├╝r├╝lebilir olmas─▒, do─čadan al─▒nan─▒n do─čaya verilmesi esas─▒na dayanarak ├╝retildi─či i├žin ├ževre severler ve bilhassa veganlar taraf─▒ndan ├Âzellikle tercih edilmektedir.

    Organik ├ťr├╝nlerin Di─čer ├ťr├╝nlere G├Âre Neden Daha Pahal─▒?
    Organik tar─▒mda verim alabilmek di─čer geleneksel y├Ântemle yap─▒lan tar─▒mdan al─▒nan verimden ├žok daha zor ve me┼čakkatlidir. Organik tar─▒mda sentetik tohum kullan─▒m─▒ yasak ve do─čal tohum kullan─▒m─▒ zorunludur. Yani asl─▒nda birim maliyet y├╝kselirken ├╝retimden al─▒nan verim azal─▒r. Organik tar─▒mda geleneksel tar─▒mda kullan─▒lan trakt├Âr vs. kullan─▒lmad─▒─č─▒ i├žin el eme─či ile yap─▒lan i┼č├žilik maliyetinden ├Ât├╝r├╝ de fiyat y├╝kselir. ├ľzet olarak, saf, temiz ve organik ├╝r├╝n elde etmek olduk├ža maliyetli ve zor bir s├╝re├ž oldu─ču i├žin bu ko┼čullar organik g─▒dalar─▒n da fiyatlar─▒na yans─▒r.

    Organik ├╝r├╝n denilince akla belli ba┼čl─▒ ├╝r├╝nler gelir. Bunlar─▒n en ba┼č─▒nda y─▒llard─▒r tart─▒┼č─▒lan ve her kafadan konu hakk─▒nda bir bilginin ├ž─▒kt─▒─č─▒ organik bal gelir. Organik bal nas─▒l yap─▒l─▒r sorusu y─▒llard─▒r merak edilen ve hakk─▒nda olduk├ža uzun ara┼čt─▒rmalar─▒n yap─▒ld─▒─č─▒ bir konudur. Organik bal ├╝retilirken de organik tar─▒mdaki gibi temiz ve sa─čl─▒kl─▒ ├╝r├╝n elde etmek ama├žt─▒r. Bu ├╝r├╝n atalar─▒m─▒z─▒n yapt─▒─č─▒ gibi geleneksel y├Ântemler ile ticari kayg─▒ g├╝d├╝lmeden do─čal bir ┼čekilde ├╝retilmesi ama├žlan─▒r.

    Organik Bal Nas─▒l Yap─▒l─▒r?
    ├ťretim i├žin ├Âncelikle kovanlar, ar─▒c─▒l─▒k yapmaya uygun ekipmanlar, petek ve mumlar organik tar─▒ma uygun olarak d├╝zenlenmeli veya de─či┼čtirilmelidir. ├ľrne─čin, eldeki kovanlar─▒n boyal─▒ ya da metal k─▒s─▒mlar─▒ pasl─▒ ise bunlar kimyasal i├žerikli boyalardan kurtar─▒larak de─či┼čtirilmelidir. Y─▒lda bir ya da iki kez verim al─▒nabildi─či i├žin organik bal─▒n ├╝retimine ge├ži┼č s├╝resi ortalama bir y─▒ld─▒r ve organik bal denilebilmesi i├žin ilk y─▒l hasat edilen ar─▒ ├╝r├╝nleri kabul edilmez. Organik bal ├╝retimi i├žin dikkat edilmesi gereken kurallar bulunur.

    Organik Bal ├ťretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler ve P├╝f Noktalar─▒
    • Tar─▒m arazileri organik bal ├╝retilen b├Âlgenin uza─č─▒nda bulunmal─▒d─▒r. ├ç├╝nk├╝ bu arazileri kullanan g├╝bra, kimyasal i├žeri─či olan tar─▒msal ila├ž gibi maddelerden dolay─▒ tar─▒m ├╝r├╝nlerinde kimyasal kal─▒nt─▒ olmas─▒ ├žok y├╝ksek ihtimaldir. Sonras─▒nda nektar ve polen kayna─č─▒ olarak bu ├ževredeki bitkiler kullan─▒l─▒rsa organik bal diye ├╝retilen bu ballarda da kimyasal i├žerik olabilir.
    • Bal ├╝retimi yapacak olan ar─▒c─▒n─▒n temel petekler haz─▒rlan─▒rken kulland─▒─č─▒ bal mumlar─▒n─▒n da organik ├╝retim yapan yerlerden temin edilmesi gerekmektedir.
    • Ayr─▒ca organik bal yap─▒lacak ar─▒lar─▒n hastal─▒klardan korunmas─▒ i├žin dayan─▒kl─▒ ar─▒ ─▒rklar─▒ se├žilmelidir.
    • Ar─▒ hastal─▒─č─▒ olarak bilinen Varroa ya da yavru ├ž├╝r├╝kl├╝─č├╝ gibi hastal─▒klar ile ba┼č etmesi gerekti─činde asla ila├ž kullan─▒lmamal─▒ do─čal ve geleneksel y├Ântemler tercih edilmelidir. Bu y├Ântemin ar─▒larda verim kayb─▒na yol a├žmas─▒ negatif yanlar─▒ndan biridir.
    • Ar─▒lar asla ┼čeker ya da glikoz ile beslenmemelidir.
    • Organik bal─▒n ├╝retimi i├žin polen ve nektar i├žeri─či bak─▒m─▒ndan olduk├ža zengin olan ay├ži├že─či, narenciye ve pamuk bitkileri gibi k├╝lt├╝r bitkileri kimyasal kal─▒nt─▒ ta┼č─▒ma ihtimalleri oldu─ču i├žin tercih edilmemelidir.
    • Yabani, k─▒r ve da─č ├ži├že─či ya da organik tar─▒m sonucunda ├╝retilen bitkiler kullan─▒labilir.
    T├╝m bunlar dikkat edilerek organik bal nas─▒l yap─▒l─▒r ? sorusunun cevab─▒na titizlikle ula┼č─▒labilir ve ├╝rettilen ├╝r├╝n g├Ân├╝l rahatl─▒─č─▒ ile t├╝ketilebilir.
     

    Ekli dosyalar

    • bal.webp
      266.8 KB · G├Âr├╝nt├╝leme: 25

    Webby

    Php laravel developer
    Kurumsal ├ťye
    WF ├ťyesi
    Yaz─▒l─▒m Uzman─▒
    Kat─▒l─▒m
    26 Kas 2020
    Forum
    154
    Reaksiyon
    72
    Puan
    117
    Konum
    ─░stanbul
    Meslek
    Php laravel developer
    ─░yi sat─▒┼člar dilerim
     

    Celil

    Admin
    Seo Dan─▒┼čman─▒
    Kat─▒l─▒m
    5 May 2019
    Forum
    1,623
    ├ç├Âz├╝mler
    14
    Reaksiyon
    766
    Puan
    112
    Ya┼č
    16
    Konum
    ─░stanbul
    Meslek
    SEO Uzman─▒
    Hay─▒rl─▒ sat─▒┼člar dilerim.
     
    ├ťst Alt