2018 Yılının En Revaçta Programlama Dili Yine Python Oldu!

scrop

Eski üye
Katılım
8 Nis 2022
Mesajlar
127
Tepki
4
Popüler programlama dilleri listelerinin tümünde Python’u zirvede görmeye alıştık. IEEE Spectrum’un geçtiğimiz gün yayınladığı “2018’in En Revaçta Programlama Dilleri” sıralamasında, Python gene en revaçta programlama dili olarak zirvedeki yerini alıyor.

IEEE Spectrum’un hazırladığı rapor, daha öncekilerine benzer şekilde birçok kaynaktan faydalanılarak hazırlanıyor. 11 değişik kriteri göz önünde bulunduran IEEE Spectrum’un raporu, metriklerini 9 ayrı kaynak vasıtasıyla topluyor. Rapor en popüler programlama dili sorusunun haricinde da birçok sual işaretine cevap tutuyor. IEEE Spectrum derecelendirmesi haricinde Popülarite (Trending), En Oldukca Aranan (Jobs) ve Açık Kaynak (Open) şeklinde derecelendirilebilen rapor, her bir dil için Web, Mobil, Kurumsal ve Gömülü (Embedded) olarak filtrelenebiliyor.


python_popularite_siralamasi.png


Geçtiğimiz yıl olduğu benzer biçimde birçok filtre ve derecelendirme türünde Python galibiyeti elinde tutuyor. Amiyane tabirle; zirveye kazık çakan Python’un mevcut pozisyonlarını geçen yıla oranla güçlendirmeye başardığı da dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl IEEE Spectrum derecelendirmesinde Python (100) ile C (99.7) dilinin arasındaki fark 0.3 puan kadarken, bu yıl farkın 1.6 puan olması dikkat çekiyor.

Python’un Yükselişin Ardındaki Nedenler Neler?​


IEEE Spectrum’un verilerine nazaran programlama dillerinin içinde sıralama bazında büyük puan farklılıkları yok. Gene de Python’un azimli duruşu ve doları çağrıştıran yükselişinin ardındaki sebepleri merak etmemek mümkün değil. Peki, Python’un her seferinde arşa çıkmayı başarmasının potansiyel sebepleri nedir?

python_dili.png


Ilk olarak, her alanda parmağı olan Python’un kabul görmüş olduğu en mühim sektör gömülü sistemler. Gömülü uygulamalar Python’dan ilkin, büyük işleme gücüne gereksinim duyuyordu. Kısıtlı işleme gücü ve bellekler ise ihtiyacı karşılama mevzusunda yetersiz kalıyordu. Sadece çağdaş mikrodenetleyiciler ile bu yükün altından kalmak artık oldukca daha kolay.

Python’un devamlı yükselişinin arkasındaki bir öteki niçin ise R dilinin derecelendirmede düşüş yaşaması olabilir. Büyük veri ve istatistikleri işleme alanında kullanılan R popülaritesini yavaştan kaybederek yerini Python’a bırakıyor. Python’a makine öğrenimi için yüksek kaliteli kütüphanelerin sunulması uzmanlar tarafınca Python’u daha çekici bir seçenek haline getiriyor.

Ve elbet Python’un Web ayağındaki popüler Framework’lerini görmezden gelemeyiz. Django ve Flask benzer biçimde başarıya ulaşmış Framework’ler de Python’un popülaritesini destekliyor. Veri Bilimi alanında da Python gene otomasyon/scripting işlerinde çoğunlukla tercih ediliyor.

Python popülaritesini her yıl birazcık daha arttırmayı başarıyor. Eğer yeni bir programlama dili öğrenmek istiyorsanız ya da işe en revaçta olanından adım atmak isterseniz, Python artık görmezden gelinemeyecek kadar büyük bir seçenek.

Sizce Python’un yükselişi gelecek yıllarda devam edebilir mi?
 
Üst Alt