Britney Spears ve Brad Pitt fotoğrafları hakkında telif davası?

Rebellion

Üye
Katılım
27 Şub 2021
Mesajlar
6
Tepki
5
Merhaba,

2007'den beri Britney Spears ve Brad Pitt fotoğrafları koleksiyonu yapıyorum. Daha önce, Coppermine ile kurduğum bir galeri ile koleksiyonumu paylaşıyordum ancak Coppermine'ın fil tarihinden kalma yapısı ve unutulması nedeniyle siteleri servisdışı bıraktım. Bunun üzerine celebrity pictures forumlarında diğer koleksiyoncular ile, gündelik fotoğraflar, fotoğraf çekimleri vs paylaştığımız forumlarda yardımlaşma kurduk. Sıkıntı şu, bir websitemiz varken fotoğraflar hakkında bir hakkım olmadığını, bu fotoğrafların sahiplerinden şikayet geldiğinde kaldırabileceğimi söyleyip, mail aldığımda kaldırıyordum. Ancak forumda biri, özellikle Britney ve Brad fotoğrafları için foruma eklediğim mail üzerinden, forumda paylaştığım 2010 yılına ait Britney paparazzi çekimi fotoğrafı ve 2006 yılından paparazzi çekimi Brad fotoğraflarının kendine ait olduğunu, resimlerin GettyImages ile onaylandığını ve bana dava açacağını söylüyor. Mail adresindeki ismi teyit ettiğimde Amerika'da bulunan bir paparazzi olduğunu görüyorum, fotoğraflar bana ait değil ve o yıllar içerisinde ilgili resimler ya Press girişi olan biri tarafından bana gönderilmiştir, ya da herhangi bir internet sitesinden indirilmiştir. Sizce izlemem gereken yol nedir?
 

Rebellion

Üye
Katılım
27 Şub 2021
Mesajlar
6
Tepki
5
1. Fotoğrafları genellikle GettyImages, Shutterstock gibi resim ajanslarına press girişi olan insanlar bana yolladı ya da bahsettiğim gibi ünlü resimleri paylaşan forumlardan elde ettim. Ya da o zaman kurulan fansitelerden alınmış olabilir, fotoğraflar fil tarihine ait olduğu için herhangi bir şekilde fotoğrafları nerden bulduğumdan emin değilim.
2. Paparazzi, bana dün ulaştı.
3. Hayır kaldırmam için herhangi bir mail almadım, attığı tek mail dünkü mail ve bana bu fotoğraflar için dava açacacığını söylemiş. Kaldı ki, mailine geri dönüş yaptım ve fotoğrafları forumdan kaldırdım.
4. Türkiye'deyim, paparazzi Amerika'da California'da.
5. Coppermine galerim varken de hiçbir şekilde para kazanmadım, bu fotoğraflar üzerinden. Alım-satım işlemide yapmadım. Fotoğraflar zaten basın girişi olan biri tarafından internete düşürülmüş ki, 2000px üstünde ve logosuz. Resimleri internet sitem varken görmemişken, forumda paylaşılınca görmesi bunca yıl peşine düşmemesi şaşırtıcı. Daha önce fotoğraf çekimlerinden uyarı-kaldır yapmıştım ama bu kişi hiç bana ulaşmamıştı.
 

Rebellion

Üye
Katılım
27 Şub 2021
Mesajlar
6
Tepki
5
Açıkçası adamın sorununu çözemedim, fotoğraf forumunda da görüş ayrılıkları var.
Bunlardan birincisi; resimlerin zaten orjinal IMO olarak üzerinde değişiklik yapılmaması hak ilan eden bir logo, isim, düzenleme olmaması dolayısıyla adil olarak kullanmış olmamız. Bir diğeri ise; adamın haklı olduğu, bu resimlerin ona ait olduğu dolayısıyla bize dava açabileceği. Gerçekten adamın ya işsiz kaldığını ya da bizim üzerimizden para kazanmaya çalıştığını düşünüyorum. 2010 ve 2006'dan kalan fotoğrafları ben bile nereden bulduğumu hatırlamazken ve internette görsel olarak arattığımda bir çok sitede üstünde logo bulunarak fotoğrafların yayınlanmasına rağmen, tek tek hepimize mail atacak kadar ne kafalar yaşadığını düşünüyorum. Zamanında fotoğraflar için biri ödeme yapmış ki, şuan elimizde varlar. Anlam veremiyorum gerçekten, fotoğraflar sanki sadece bende varmışta internete ben düşürmüşüm gibi mail atmış. Tek Britney ve Brad değil diğer ünlülerin koleksiyonunu yapan kişilere de mail atmış. Rahatsız olduğu için fotoğrafları kaldırdım ancak tutumu hoş değil sadece Türkiye'de bu davanın açılsa geçerliliği ne olur merakındayım.
 
Üst Alt