SMTP Nedir? SMTP Ne İşe Yarar? Outlook ve Gmail SMTP Ayarları

rucoder

Eski üye
Katılım
5 Nis 2022
Mesajlar
221
Tepki
0

SMTP Nedir? SMTP Ne İşe Yarar? Outlook ve Gmail SMTP Ayarları​

SMTP Nedir? SMTP Ne İşe Yarar?


Simple Mail Geçirme Protokol kelimesinin kısaltması olan SMTP, mail gönderimi hakkında temel öğeyi meydana getirmektedir. SMTP server en rahat haliyle değişik sunucular içinde mail gönderimi ve alımı yaparken kullanılan TCP / IP protokolüdür.

Kişilerin mesajlarını kaydetmesine olanak da bulunduran bu sistem, tek başına kullanılmaktadır. Nitekim İnternet Bildiri Erişim Protokolü olan IMAP ve Posta Ofisi Protokolü olan POP3 ile birliktedir. Burada bir mail yollanmak istenirse devreye SMTP girmektedir.

Sadece mail alırken POP3 ile IMAP kullanılmaktadır. Bunların birleşmesi yardımıyla kullanıcılar istedikleri kişiye mail atabilmekte ve alabilmektedir. İletişim bu saye oldukça kolay şekilde ilerlemektedir.

SMTP Nedir? SMTP Ne İşe Yarar?

SMTP Niçin Kullanılmaktadır?​


Simple Mail Geçirme Protokol mail atmak isteyen değişik bilgisayarların, aynı dil üstünden bağlantı kurmalarına destek olmaktadır. Kullanım amacı mail atmak ve almak olup, değişik sistemler üstünde kullanılabilmektedir.

Iletişim isteği kodlar yardımıyla sunucuya varmakta olup, onay alması durumunda işlevsel yapıya kavuşur. Günümüzde en gelişmiş TCP / IP protokollerinden bir tanesi olarak sayılır. Bir tek bilgisayarlar ile sınırı olan kalmadan,

  1. Akıllı telefonlar,
  2. Tabletler üstünden de posta alımını mümkün hale getirmektedir.

Bu esnada SMTP bağlantısı sağlanmakta olup, sistem mevcut verileri ve server bilgilerinden yararlanmaktadır. Bunun sağlanması sonrasında yazışma de gerçekleşir.

SMTP Emek harcaması Iyi mi Gerçekleşir?​


Simple Mail Geçirme Protokol üç aşamalı şekilde iş yapmaktadır. Bunlar,

  1. Sistem istemci,
  2. Alan sunucu,
  3. Gönderen sunucu şeklindedir.

Herhangi bir posta istemcisi tarafınca ileti yollarken kullanılmakta olup, gönderen taraf mesajı alıcıya yollayabilmek için gene SMTP server sisteminden faydalanır.

Bunların peşinden alıcı, postayı IMAP ya da POP3 yardımıyla alabilmek adına istemciden yararlanır. Dolayısıyla sistem tek başına çalışmamakta olup, POP3 ve IMAP seçenekleri de kullanılır. Sadece bunlar da Simple Mail Geçirme Protokol gerektirir. Dolayısıyla birbirleriyle iç içe geçmiş bir halde çalışır.

Söz mevzusu iletim, belirli portlar üstünden sağlanır. Bunlar,

  1. 25,
  2. 465,
  3. 587,

Numaralı portlardır. Gönderen ve istemci içinde bulunan port 587 olup, gönderen ve alan taraflar içinde 25 nolu olan kullanılır.

Tüm bunlara ek olarak, sunucular içinde güvenli katman kullanılarak iletim gerçekleştirilecekse 465 portundan yararlanılır. Eğer 25 portu kapatılırsa, 587 portu devreye girer.

SMTP Nedir? SMTP Ne İşe Yarar?

Gmail SMTP Ayarları​


Gmail üstünden SMTP kullanabilmek için, ilk olarak daha azca güvenli uygulamalar için erişim açılmalıdır. Kısa çözüm için https://myaccount.google.com/u/0/le...mXFusmyXQgO3DlnCaIYZOG37PFgYNaGKmK_NpLlWlsoTw linki takip edilebilir. Ayarlar ise şöyledir;

  1. SMTP Sunucusu: smtp.gmail.com
  2. SMTP Kullanıcı Adı: Gmail kullanıcı adı şu demek oluyor ki eposta adresi. ([email protected] şeklinde)
  3. SMTP Şifresi: Gmail parolası
  4. SMTP Port: 587/465
  5. TLS/SSL: Lüzumlu

Bundan sonrasında SMTP kullanmaya başlamanız mümkündür. Burada kullanıcı adı ve şifresi kısmına sizin bilgileriniz girilmekte olup, öteki alanlar aynı şekilde girilir.

SMTP Nedir? SMTP Ne İşe Yarar?

Outlook SMTP Ayarları​


SMTP için lüzumlu ayarlar, Outlook üstünden de yapılır. Outlook SMTP ayarları için ilk olarak hesap ayarları ekranı açılır. Hesap seçilerek değiştir üstüne tıklandıktan sonrasında giden posta sunucusu kısmına sunucu adı girilir.

Öteki alanlara girildikten sonrasında, tıklamanızı belirten buton kullanılarak giden sunucuya girilir. Posta göndermek için kutucuğu işaretleyerek, kullanarak oturum açılır. E-posta ve gizyazı bölümlerini yazdıktan sonrasında, SMTP bağlantı kısmını 25 olarak belirlenir. Sadece sonradan bunu değiştirmeniz de mümkündür.

Tüm işlemleri tamamlamanız peşinden ileri butonuna tıklanarak bitti seçilir. Peşinden SMTP sunucularından yararlanarak, mail göndermeniz mümkündür. Eğer yanlış işlem yapmış olursanız, gönderim sağlanmayacağı için onaylamadan ilkin denetim etmeniz önerilir.
 
Üst Alt