Site Hızlandırma Nasıl Yapılır?

rucoder

Eski üye
Katılım
5 Nis 2022
Mesajlar
221
Tepki
0

Site Hızlandırma Iyi mi Yapılır?​

Site Hızlandırma Nasıl Yapılır?


Hepimiz daha süratli bir site istiyor. Site performansı yalnızca sayfa sıralamanızı etkilemez, bununla beraber derhal çıkma oranıyla direkt ilişkili olduğu kanıtlanmıştır. Bu yüzden insanoğlu site hızlandırma iyi mi yapılır yollarını arıyorlar. Basitçe söylemek gerekirse, süratli bir site = mutlu ve ilgili ziyaretçiler. Peki, iyi mi süratli bir site sahibi olabilir? Performans üstünde potansiyel olarak büyük bir tesir yaratmak için yapabileceğiniz bazı süratli işlemlerin bir listesini hazırladık. Çeşitli yerli ve yabancı sitelerden derlediğimiz bu maddeleri kesinlikle uygulamanızı tavsiye ederiz. WP olsun yada olmasın tüm siteler için geçerli internet sayfası hızlandırma teknikleri şöyledir:

Görselleri Optimize Edin


S%C4%B1k%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1rma-1024x723.jpg


Bu en mühim site hızlandırma tekniğidir. Bu işi yapmadıysanız, siteniz asla süratli olmaz. Bir fazlaca yerde web hala fazlaca yavaş. Bu yüzden görselleri mümkün olduğunca sıkıştırmanız yaşamsal bir ehemmiyet arz ediyor. Görsellerin olması gerekenden daha büyük olmadıklarından güvenli olun. Görüntünüz 600 px genişliğinde gösteriliyorsa, 5.000 px büyüklüğe haiz olmasının akla, mantığa uyacak pek bir mantığı yoktur. Malesef bir çoğumuzda görülüyor bu hata, fazlaca sık, gereksinim duyduğundan fazlaca daha büyük resimler sunuluyor. Bundan vazgeçelim. Görüntünün uygun boyutlara tekrardan boyutlandırılması, büyük performans kazançları sağlayabilir. Retina grafikleri hakkında kaygı duyuyorsanız, resimlerinizi görüntülendikleri boyutun ~ 1,5-2 katı boyutta boyutlandırabilirsiniz. 2 katından büyük olmasının gereği yoktur, maliyeti ve yükü çoktur. Boyutları küçülttükten sonrasında ikinci aşama görsel sıkıştırmasıdır. Kalitede bir yitik olmadan yüzde 25 kadar küçülme görülebilir. Bazı görsellerde %75 oranında da küçülme sağlanabilir. Bununla ilgili bir fazlaca web aracı bulunmaktadır. Yorum kısmından sorularınızı iletebilirsiniz.

Gereksiz Komut Dosyalarını Kaldırın


Temizleme-1024x683.jpg


Yavaş bir siteye karşı bir Google Lighthouse testini başlatırsanız, “Ana iş parçacığı çalışmasını en aza indir” yada “JavaScript yürütme süresini kısaltın.” benzer biçimde uyarılarla yüz yüze gelirsiniz. Bu mesajlar oldukça belirsizdir ve JS yürütme süresinin aslolan nedenini bulmak esasında zor olsa gerek. Sadece süratli bir netice için denenmelidir. Etken olarak kullanmadığınız tüm komut dosyalarını kaldırın. İzleme komut dosyaları, gereksiz JS şişmesi için en büyük suçlulardır. Mesela, her sayfada HotJar, Crazy Egg, Google Analytics, HubSpot Analytics, Feysbuk Butonu, LinkedIn Insights, LeadLander, DemandBase, GoogleAd Dönüşümleri ve AppNexus uzantıları hakkaten lüzumlu mi? Bunlar sitelerimizi yavaşlatan unsurlardır. Aynı verileri sunan hizmetleri birleştirmeyi ve bırakmayı düşünün. Reklam dönüşüm izlemesi için, yalnızca reklam tıklamalarını kullandığınız sayfalarda yayınlandıklarından güvenli olun. İşte tam yüz kilobayt – kısaca orta ila büyük boyutlu bir görüntü, ziyaretçiye yarar sağlamadan siteyi yavaşlatan unsurlardır. Bunlardan kurtulalım.

Komut Dosyalarını Sayfanın Altına Taşıyın


Kodlar-1024x576.jpg


Sitenizdeki her komut dosyasını kaldıramazsınız. Yapsanız bile JS, web’i coşku verici ve etkileşimli kılar. Peki, ihtiyacın olan komut dosyalarına ne yapacaksın? Onları sitenin üst kısmından alt kısmına taşıyın. Birçok komut dosyası sayfanın başlangıcında olmak ister, sadece aslen orada olması gerekmez. İzleme komut dosyaları, sayfanın tepesinde header kısmında olmak ister. Bunun, sitenin algılanan hızını mutlak hızından ziyade etkileyeceğini ihmal etmeyin. Bunun anlamı, sitenin ziyaretçilerinizi daha süratli hissedeceğidir. Sadece gerçekte, öncekiyle aynı hızda olacaktır. Yüklenme işlemi erken bitmiş benzer biçimde hissettirecek ve ziyaretçiye hızlılık hissi verecektir.

GZIP Sıkıştırmalarından Yararlanın


S%C4%B1k%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1rma-1024x536.jpeg


CSS ve JS’nizin boyutunu daraltmanın yolları var. Bunlardan ilki küçültme diye isimlendirilir. Bu küçültme yada sıkıştırma işlemi, kodunuzdaki tüm boşlukları çıkarmak ve JS durumunda, argümanları tekrardan adlandırmak ve belirli işlevleri / cümleleri daha verimli bir halde tekrardan yazmaktır. vim.org yada sublimetext.com yada atom.io benzer biçimde sitelerden yararlanabilirsiniz. GZIP, ise sunucuda çalışan her tür dosya için sahnelerin arkasında, tekrarlanan metnin bir kısmını zekice sıkıştırır ve kaldırır. Bunun yapmış olduğu, dosyaların boyutunu küçültmektir. Resimlerinizi daha da küçültmek dahil bir takım işlev gösterir.



Site Hızlandırma Iyi mi Yapılır? sorusunu ele aldık. Bu işlemler gerek php site hızlandırma olsun gerek wordpress site hızlandırma yada blogger site hızlandırma olsun işe yarar. Site hızlandırma kodu adı altında bazı zararı dokunan kodların yer almış olduğu ne olduğu belirsiz hatalara düşmemenizi tavsiye ederim. Geçen yıl yazdığımız wordpress site hızlandırma 2018 temalı yazı oldukça ilgi gördüğünden bu yıl da bu şekilde bir yazı yazdık. Sizin de önerileriniz var ise, yorum kısmından bildirebilirsiniz.
 
Üst Alt