Pandeminin İnternet Sektöründeki 2 Yıllık Etkileri Neler Oldu?

Hoş geldin! smoke tarafından topluluğumuza katılmak için, davet edildiniz. Katılmak için tıklayın...

EasyFish

Bağımlı
Katılım
8 Nis 2022
Mesajlar
49
Tepki
2
Pandemi tüm dünyayı kasıp kavurdu, her alana bir halde tesiri oldu falan. Bunlarla esasen son zamanlarda okuduğumuz, seyrettiğimiz, duyduğumuz her içerikte birazcık da olsa karşılaşıyoruz. Peki kardeşim, bizim sektörümüze ne yapmış oldu bu salgın hastalık geçtiğimiz iki yılda? Neleri değiştirdi tam olarak?

Ilk olarak elbet pandeminin tüm bir sektördeki, tüm etkilerini saymamı beklemediğiniz için teşekkür etmeliyim. Bekleseniz ne yapardım? Bitmezdi bu içerik orası kati. Bu yazıyı yazdığım Microsoft Word 2007 (klasikleri olan birisiyim), sözlüğünde pandemi kelimesine haiz bile değil. Sadece programın yayımlanmasının peşinden geçen 12-13 yıl oldukca garip bir hastalıkla kapımızı çaldı. Hastalık pek oldukca canı aldı ve ekonomiyi derinden etkiledi. Hatta bir grup insan bu hastalığın kapitalizmin de sonu olacağı öngörüsünde bulunmuştu. Bu önermenin pek tutmadığı ortada değil mi? Gelin, tutmuş öngörüleriyle, düşünülmemişleriyle işlerimizi iyi mi değiştirdiğine bir göz atalım.


pandemi-etkileri.png


Dijitalin Önemi Geometrik Terfi etti​


Mahallemizin bakkalı için de, sanayimizin kaportacısı için de dijitalin önemi arttı. Hem de “aman toplumsal medyamıza da bir iki fotoğraf koyalım” şeklinde gerçekleşmedi. “İşimizi buraya mı taşısak, internetten sipariş mi alsak?” şeklinde gerçekleşti. Şu sebeple fizyolojik üretim de, tüketim de bitme noktasına çoğunlukla geldi. Geçmişte internete karşı katı bir duvar benzer biçimde yaklaşan hepimiz için, bugün durum oldukca fakat oldukca değişik. Ekonomik anlamda yaşanabilecek zorlukların mobil uygulamalarla, kripto teknolojileriyle ya da en kolay haliyle bir web sitesiyle çözülebildiğini hepimiz görmüş oldu diyebiliriz.

Bu ehemmiyet bir tek küçük esnaflar açısından da yaşanmadı. Toplumsal anlamda ve dolayısıyla kurumsal anlamda da yaşandı. HES (Yaşam Eve Sığar) koduyla tanıştık mesela. Devletin bu şekilde bir atılım yapma ihtiyacının nereden geldiği önemli değil. Önemli olan tüm toplumun bir halde bu mevzuya adapte olabilmiş olması. Doğrusu bu dijitale dönüş süreçlerinin ortada bir zarurilik var ise ne kadar da kolay bulunduğunu gösteriyor bizlere. Bununla birlikte kamu çalışanlarının (bilhassa eğitim alanında) evlerinden çalışmış oldukları bir noktaya geldiği aylar da yaşadık ki halk da bu sürece kısmen uyum sağlayabildi.


Kaynak Artışı da Yaşandı​


İlginin bu kadar yükselmesiyle eşzamanlı olarak kaynağın ve istihdamın artmasına da şaşırmamak lazım değil mi? Daha çok site yazar çalıştırmaya başladı, teslimat girişimleri daha oldukca kurye ile çalışabilmek için dolgun maaşlar verir hale geldi ve doğal ki proje bazlı işlerin de platformlarda arttığını gözlemleyebildik. İş o denli terfi etti ki bugün dahi makinanın dişlileri eşit hızlarda dönemiyor ve arz öğrenci yetişemiyor diyebiliriz.

Bu girişimlerin arttığından bahsettiğimiz noktaya da bizi getiriyor. Bilhassa abonelik sistemleri hayatımızdaki yerlerini hem arttırdı hem de garantiledi. Bunun önümüzdeki yıllara olan tesirini hemen hemen bu yazıda anlatmak zor olacaktır. Kimler duracak, kimler batacak ve kimlerin sahneye çıkmak için ne benzer biçimde yatırımlar yapacağı benzer biçimde sorular gelecek yıllarda kendilerine yanıt bulacaklar.

Salgın sizi ve işinizi iyi mi etkiledi? Malum bir grup insan için ekonomik anlamda pozitif neticeleri da oldu. Siz onlardan mısınız yoksa? Yorumlara bekliyoruz efenim.
 
Üst Alt