Hosting Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

rucoder

Eski üye
Katılım
5 Nis 2022
Mesajlar
221
Tepki
0

Hosting Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?​

Hosting Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Hosting sözcük olarak ele alındığında barındırma manasına gelmektedir. Hosting hizmeti veren sistemleri tanımlayacak olduğumuzda ise fazlaca iyi bir internete bağlı olan bayağı bir bilgisayara oranla daha güçlü bilgisayarların içinde değişik bilgilerin tutulduğu ve ziyaretçinin 7/24 çabuk bir şekilde bu bilgilere erişim sağlayabildiği sistemlerdir diyebiliriz. larak açıklayabiliriz. Tam bu aşamada hosting ve server doğrusu sunucu arasındaki fark çoğunlukla atlanmaktadır. Bundan dolayı iki kavram arasındaki farktan söz etmekte de yarar vardır. Siteye ilişik veri ve dosyaları saklayan; kullananların erişimine sunan bilgisayarlara web sunucusu bir başka deyişle web server denilmektedir. Bu verilerin muhafaza edilmesi ve yayınlama işlemineyse web hosting denilmektedir. Peki hosting alırken nelere dikkat etmeliyiz? Gelin, bu probleminin cevaplarına aşağıda hep birlikte bakalım.

İşletim Sistemi​


Windows ve Linux olmak suretiyle iki ayrı hosting çeşidi bulunmaktadır. Bu tercih edilecek platforma bakılırsa farklılık gösterecektir. Bu değişik hosting platformlarından biri seçilirken
dikkat edilmesi gerekenen önemli nokta web sitesinin kodlama dilidir. Eğer web sitesinin kodlaması .ASP ve .ASPX dilleriyle yazıldıysa Windows hosting tercih edilmelidir şundan dolayı Linux bu iki dili desteklememektedir. Eğer web sitesinin kodlamasında PHP dili tercih edildiyse Linux hostingin seçilmesi gerekmektedir.

Web Alanı​


Web Alanı ya da Hosting Alanı web sitesinde kullanılacak yazı, video ve resimlerin muhafaza edileceği alanın genişliğidir. İnternet sitesi meydana getirilirken gereksinim duyulan alandan daha çoğunu satın almak hem kullanım bakımından lüzumsuzdur hem de maddiyat bakımdan gereksiz yere fazla para harcanmasına niçin olmaktadır. Örneğin yalnızca yazılardan oluşan ve dört beş sayfadan meydana gelen bir web sitesi için 3-4 Gb’lık bir alan satın alınmasının hiçbir yararı olmayacaktır. Eğer web sitesi yoğun olarak video ve fotoğraflardan oluşuyorsa bu sefer 3-4 Gb’lık alan dahi
kafi olmayacaktır. Elbet isteğe bakılırsa başlangıçta 3-4 Gb ile yola çıkılıp sitenin gereksinimlerine bakılırsa sonraki süreçlerde sitenin web alanı ya da bir öteki ifadeyle hosting alanı genişletilebilir.

Ziyaretçi-Hosting Dengesi​


Site Trafiği siteye aynı anda giren insan sayısıyla ilgili bir mevzudur. Site içinde ne olduğunun yoğunluğu ve buna oranla hitap edilen kitlenin çokluğu bu trafiğe etki edecek en mühim faktörlerdir. Bu sebeple hosting seçimi tahmini aylık gelecek ziyaretçi sayısına bakılırsa belirlenmelidir. Eğer meydana getirilen tercih aylık gelecek ziyaretçi sayısını kafi seviyede karşılamıyorsa trafik kotasının dolmasının arkasından site çökecektir ve büyük olasılıkla bir sonraki aya dek siteye giriş yapılamayacaktır. Bu şeklinde bir durumda gene trafik kotası yüksek olan bir hosting paketine geçilebilir ve sitenin yayınını sürdürmesi sağlanabilir.

Hosting Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Veritabanı Meselesi-MySQL/MsSQL


Veritabanı verilerin depolandığı, bu verilerin eklendiği, silmiş olduğu, güncellendiği alana verilen isimdir. İnternet sitesinin her açılışında site içinde yer edinen veriler veri tabanından çekilmekte ve ziyaretçiye sunulmaktadır. Hosting paketleri içinde bulunan veritabanı türleri MySQL ve MsSQL olarak ikiye ayrılmaktadır. İnternet sitesi PHP ile hazırlandıysa MySQL veritabanı özelliğine haiz bir hosting tercih etmeniz gerekmektedir. Sitenizin yazılımı .ASP yada .ASPX ise veritabanı tercihiniz MsSQL özelliği olan bir hosting olmalıdır. MySQL veritabanının kullanımı MsSQL veritabanına oranla daha basitti. Yanı sıra MySQL daha güvenli ve fazlaca daha süratlidir.

Elektronik Posta​


Tercih edilecek hosting paketlerinde kaç tane elektronik posta adresi oluşturulabileceğine de dikkat edilmeli ve bu data ışığında bir hosting tercihi yapılmalıdır.

Subdomain Sayısı​


Sitenin ana domaininin aşağısında oluşturulacak olan domainlere subdomain denilmektedir. Subdomain sayısı web sitesinin kapsamına bakılırsa belirlemelidir. Eğer blog yada forum sayfası benzeri projeler web sitesine dahil edilmek isteniliyorsa hosting paketindeki subdomain sayısı da bu bağlamda talebi karşılayacak şekilde seçilmelidir.

Sayılan tüm bu maddeler göz önünde bulundurularak hosting seçimi yapıldığı takdirde yayınlanacak web sitesinin geleceği fazlaca daha sıhhatli olarak ilerleme gösterecektir. Bu sebeple yapılacak olan web sitesi yazılımından içeriğine, hedef kitlesine, potansiyeline bakılarak fazlaca iyi bir şekilde çözümleme edilmeli, ortaya çıkarılacak web sitesi mimarisi ise gene tüm bu maddelere bakılarak tasarlanmalı ve yapımına başlanmalıdır. Hosting alınırken ve hosting seçimi yapılırken dikkat edilecek maddeler genel olarak bunlardır. Her insana başarılar ve bolca trafikler temenni ederiz.
 
Üst Alt